Dashcams: hulpmiddel tegen asogedrag

Frits Pieper
17 jun 2019

Dashcams gaan als warme broodjes over de toonbank. Bovendien rusten autofabrikanten hun auto meer en meer uit met camera’s ten behoeve van het rijhulpsysteem van de auto. Deze camera’s zijn ook als dashcam te gebruiken.

Een dashcam – een samentrekking van dashboard en camera – zorgt niet alleen voor vermakelijke YouTube-filmpjes. Verzekeraars gebruiken het filmmateriaal als bewijs bij de beoordeling van de schuldvraag. Politie en justitie gebruiken de beelden om verkeersovertreders op te sporen en te vervolgen. De aanwezigheid van een dashcam in je auto kan je een korting op de premie van je autoverzekering opleveren. Sommige verzekeraars stellen een dashcam zelfs als voorwaarde voor het afsluiten van een polis. Dashcams dragen verder bij aan de verkeersveiligheid, door de pakkans van verkeersaso’s te verhogen.

Politie doet of kan niks met helft beelden

Door de explosieve toename van het aantal dashcams op de Nederlandse wegen, komen de beelden ook steeds vaker terecht bij de politie. De helft van de filmpjes die worden geüpload via politie.nl is voor de politie aanleiding om vervolgactie te ondernemen. Deels omdat de beelden onbruikbaar zijn als bewijs, deels door ondercapaciteit. Een gefilmde overtreder kan rekenen op een schriftelijke tik op de vingers, boete of – in een beperkt aantal gevallen – een rechtszaak. Beelden zijn voor de politie overigens alleen maar bruikbaar samen met een getuigenverklaring. Zonder deze verklaring, hebben ze geen juridische grondslag.

Hoe zit het met privacy?

Hoewel dashcams een prima middel zijn om verkeershufters te raken, kun je ook kanttekeningen plaatsen bij de wildgroei aan dashcams. Is er sprake van heimelijk filmen? Zouden gezichten niet onherkenbaar moeten worden gemaakt? En werken we zo niet een klikcultuur in de hand?


We zijn erg benieuwd naar wat jij vindt van dashcams. Ze dragen ontegenzeggelijk bij aan de verkeersveiligheid, maar gaat dit niet ten koste van onze privacy? Wat vind jij? Auto huren in de regio Urmond, zonder dashcam? Dat kan bij Adrem Autoverhuur!

Laat een reactie achter

Related Posts

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »