Tweedehands auto kopen: de proefrit

Frits Pieper
05 nov 2018

Heb je je oog laten vallen op een tweedehands auto? Dan wil je natuurlijk eerst een proefrit maken. Alleen zo kom je te weten of de occasion goed functioneert. Maar waar moet je eigenlijk allemaal aan denken en op letten bij het maken van een proefrit? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Voor de proefrit

Voor je daadwerkelijk achter het stuur kruipt, wil je natuurlijk weten of de auto beschikt over een geldige apk en verzekerd is. Ga ook na of het kentekenbewijs in orde is en dat de juiste kentekenplaten op de auto zitten.

De verkoper wil op zijn beurt natuurlijk zien of je in het bezit bent van een geldig rijbewijs. Door met de verkoper in tweevoud een proefritformulier in te vullen, geef je aan de auto in bruikleen te hebben en tijdens de proefrit aansprakelijk te zijn voor eventuele schade en verkeersboetes. Merk op dat aan het invullen van een proefritverklaring vooral voordelen zitten voor de verkoper, maar dat zonder deze verklaring de verkoper waarschijnlijk niet zal instemmen met de proefrit.

Tijdens de proefrit

Eenmaal achter het stuur, draai je de sleutel om. Doen alle controlelampjes het en werkt de dashboardverlichting? Test ook of de reservesleutels het doen. Slaat de motor zonder te haperen aan? Tijd om weg te rijden. Werkt de koppeling goed, dat wil zeggen niet te zwaar of niet te licht? Een ‘zachte’ koppeling kan duiden op versleten koppelingsplaten. Trilt de versnellingspook niet en schakelt de auto soepel, zonder piepen of kraken?
Het is ook belangrijk te letten op de acceleratie. Versnelt de auto op een normale manier? Als er sprake is van een ongelijke vermogensverdeling bij het optrekken, kan dat bij injectiemotoren wijzen op vervuilde in- en uitlaatkleppen.

Rijd tijdens de proefrit over zoveel mogelijk verschillende soorten wegen en wegdekken. Rechte wegen, slingerwegen, hobbelige wegen. Let op het weggedrag van de auto. Spoort de auto goed rechtdoor en trekt deze niet naar links of naar rechts tijdens het remmen? Gaat het remmen soepel, zonder trillingen?

Vergeet tijdens de proefrit niet te checken of de airco en verwarming het doen. Werp ook een blik op de snelheidsmeter en kilometerteller. Test tot slot, op een hellende weg, de handrem.

We realiseren ons dat, zeker voor een leek, er een boel dingen zijn waar je op moet letten tijdens een proefrit. Je kunt je deze moeite besparen door een aankoopkeuring te laten uitvoeren in een vakgarage. Een proefrit door een monteur maakt standaard deel uit van de keuring, die veel uitgebreider is dan een apk-keuring en je alles vertelt over de technische staat van de auto. Zo weet je zeker dat je een goede occasion koopt.

Liever een auto huren in de regio Sittard? Dat kan bij Adrem Autoverhuur!

Laat een reactie achter

Related Posts

gratis parkeren geleen

Waar kun je gratis parkeren in Geleen?

Ben jij regelmatig te vinden in de gemeente Sittard-Geleen? Bijvoorbeeld omdat je in Sittard werkt of omdat je het leuk…

Lees meer »

Auto Wrappen

Auto wrappen: de voor- en nadelen

Auto wrappen is een proces waarbij een speciale vinylfolie wordt gebruikt om de buitenkant van een auto te bedekken. Deze…

Lees meer »

Auto band

Een autoband verwisselen in 10 stappen

Het kan iedereen overkomen na een onschuldige botsing met een stoeprand, versleten schokdempers of simpelweg oud materiaal; een lekke autoband….

Lees meer »