Houd je hoofd koel in je auto zonder airco!

Frits Pieper
10 jul 2017

De meeste nieuwe auto’s hebben airco. Maar oudere auto’s en instapmodellen moeten het vaak zonder airco stellen. Hoe houd je dan toch het hoofd koel als het kwik boven de 25 of zelfs 30 graden uitkomt?

Parkeer in de schaduw

Als je in de volle zon parkeert, verandert je auto binnen de kortste keren in een bakoven. Zoek dan ook een parkeerplekje in de schaduw, bijvoorbeeld onder een boom. Lukt dat niet? Plaats dan een zonnescherm met reflecterende folie op je voorraam. Zo voorkom je dat je dashboard en stuur opwarmen. Ook kun je een handdoek over je dashboard leggen. Als het veilig is, laat je je ramen een paar centimeter openstaan. Dat scheelt toch al snel een paar graden.

Zet een voor- en achterraam open

Het heeft weinig zin om onder het rijden één raam open te zetten voor verkoeling. Het beste kun je een voorraam en het achterraam aan de andere zijde openzetten – linksvoor en rechtsachter of andersom. Dan waait het lekker door.

Zonneschermen

Wil je de passagiers op de achterbank tegen de brandende zon beschermen? Plak dan zonneschermen met zuignappen op de achterramen. Als je een baby of kind achterin vervoert, is dit praktisch een must. Je kunt ook je achterramen blinderen met een getinte folie.

Neem water mee

Als je in de file belandt of zelfs maar even voor het stoplicht stil komt te staan, biggelen de zweetdruppels al snel langs je voorhoofd en lijf. Het is, met name tijdens langere trips, belangrijk dit verloren vocht aan te vullen met water of een isotone dorstlesser. Neem een koeltas met koelelementen mee om je drankvoorraad lekker koel te houden. Stop hier ook een coldpack bij en plaats dit in je nek voor extra verkoeling.

Ga niet rijden op het heetst van de dag

Tussen elf à twaalf en drie à vier uur ’s middags staat de zon het hoogst en is de straling het meest intens. Stap dan liever niet in de auto. Moet je bijvoorbeeld boodschappen doen? Doet dat dan bij voorkeur ’s ochtends of ’s avonds. Moet je per se de deur uit? Neem dan bovenstaande adviezen in acht!


Hoe houd jij het hoofd koel tijdens warme dagen? Laat het ons weten in een reactie! Liever een koele auto huren in de regio Echt, mét airco? Dat kan bij Adrem! 

4 reacties

 1. wim van Bavel op 10 juli 2017 om 16:02

  beste Frits als ik een auto heb wil ik een met b arko dat wil zeggen alle ramen kunnen open. maar als ik er echt een nodig heb huur ik hem wel bij jou met airco. dank je wel voor dit bericht, wacht af op het nieuwe nieuwtje.

  • Frits Pieper op 10 juli 2017 om 19:26

   Haha, een b arko, goed idee! Van harte welkom om een auto te huren, Wim!

 2. Jolanda op 10 juli 2017 om 16:20

  Handdoek nat maken en uitwringen en deze in de nek of op het hoofd . Opgedroogde of te warme doek dan weer opnieuw met koud water herhalen. Zo kan je de hele dag doorkomen.

  • Frits Pieper op 10 juli 2017 om 19:27

   Goede tip Jolanda! Dat koelt misschien nog wel meer dan een airco.

Laat een reactie achter

Related Posts

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »