Korte reisgids voor/door Zuid-Limburg

Frits Pieper
24 jul 2017

Ik ben er zelf weliswaar niet geboren en getogen. Maar na een jarenlang verblijf voel ik me toch wat van een local in Limburg. In het bijzonder in Zuid-Limburg. En voor praktisch iedere buitenstaander die een bezoek brengt aan het zuidelijk deel van de provincie is het liefde op het eerste gezicht.

Mooiste tijd van het jaar voor een bezoekje

Je zou kunnen beargumenteren dat de heuvels in Zuid-Limburg er het mooist bijliggen als ze besneeuwd zijn. Maar bij het prikken van een datum voor je vakantie of weekendje weg weet je niet of dat het geval zal zijn. Persoonlijk vind ik Zuid-Limburg en met name het Heuvelland het mooist in de vroege herfst. De kleurschakeringen op de beboste hellingen staan garant voor spectaculaire vergezichten. Een van mijn favoriete plaatsjes in het Heuvelland is Gulpen met zijn Gulperberg. Ook de Brunssummerheide, met zijn voor Limburg unieke heidelandschap, ligt er dan prachtig bij. Houd je niet zo van nattigheid? Op een mooie zomerdag waan je je in Zuid-Limburg in Zuid-Frankrijk of Toscane.

Méér dan het Heuvelland

De termen Zuid-Limburg en Heuvelland worden vaak door elkaar gebruikt. Maar ze betekenen niet hetzelfde. Het Heuvelland vormt qua oppervlakte weliswaar circa de helft van Zuid-Limburg, maar er valt nog veel meer te ontdekken. De Grensmaasvallei, de noordelijke punt van Zuid-Limburg, is een gebied dat vaak wordt overgeslagen op weg naar het zuiden. Dat terwijl de stad Sittard zeker het bezoeken waard is. En waar de kuitenbijters van het Heuvelland menig wandelaar en fietser voor een uitdaging stellen, is de vlakkere Grensmaasvallei veel zachter van karakter. Parkstad, de voormalige Oostelijke Mijnstreek, biedt ook het nodige natuurschoon. Naast diverse toeristische trekpleisters, zoals GaiaZOO, Mondo Verde en SnowWorld. Parkstad grenst ook voor een groot deel aan Duitsland. Een dagtrip naar bijvoorbeeld Aken is van hieruit dan ook snel gemaakt.

Maastricht en Valkenburg

bus huren maastricht, bestelbus huren in Maastricht

Tijdens hun bezoek aan Zuid-Limburg slaan weinig toeristen Maastricht en Valkenburg over. En terecht. Valkenburg is het epicentrum van het Heuvelland en heeft van oudsher een toeristische functie. Het stadje bolt dan ook van de hotels, restaurants, cafés en toeristische attracties. Naast wielerstad ontpopt Valkenburg zich ook meer en meer als kuuroord en wellnessresort. Maastricht is natuurlijk de hoofdstad en grootste plaats van Limburg. De inwoners van de stad zijn echte bourgondiërs, een levenshouding die aanstekelijk werkt op bezoekers aan de stad. In Maastricht is ontzettend veel te zien en te doen, en je kunt er eindeloos shoppen. Op zoek naar plekken om gratis of goedkoop te parkeren in Maastricht? Lees het in onze blog! 

Zuid-Limburg verkennen

Je kunt Zuid-Limburg natuurlijk verkennen in je eigen auto. Geen eigen vervoer? Dan kun je bij ons goedkoop een auto huren tijdens je weekendje weg of vakantie in Zuid-Limburg. Of een personenbusje als je behoefte hebt aan wat meer ruimte. Wil je Zuid-Limburg in stijl verkennen? Huur dan een van onze klassiekers. Let wel, onze klassieke auto’s staan gestald in Heerlen en zijn alleen hier af te halen. Je mag het niet zeggen van je eigen ‘kinderen’, maar mijn favoriet is Le Patron. Een échte blikvanger. Wel goed het weerbericht in de gaten houden, want deze auto heeft geen (neerklapbaar) dak! Wist je trouwens dat ik deze auto zelf heb gebouwd?

Le Patron voor

Laat een reactie achter

Related Posts

Afkoop eigen risico huurauto

Is de afkoop eigen risico huurauto mogelijk?

Een auto huren is vandaag de dag snel en eenvoudig te realiseren. Je huurt bijvoorbeeld een auto voor je vakantie…

Lees meer »

Kun je in de sneeuw rijden zonder winterbanden in het buitenland?

Binnen Nederland is het niet verplicht om in de winter met winterbanden te rijden. Vanwege de veiligheid wordt het wel…

Lees meer »

Burenruzie

Burenruzie

Ik ben fan van de rijdende rechter. En dan vooral van burenruzies.   Daarom vandaag een lijst met 15 tips…

Lees meer »