Mag je een auto huren als je minder dan een jaar je rijbewijs hebt?

Nina Geuskens
21 dec 2021

Wanneer je 18 jaar bent geworden en je je rijbewijs hebt gehaald kun je eindelijk overal zelf heen rijden. Een auto huren voor een vakantie in Nederland of Europa, om te verhuizen of om te shortleasen is dan ook ideaal. Maar mag je eigenlijk wel een auto huren als je net je rijbewijs hebt? Of als je 18 jaar oud bent? We leggen het je uit in deze blog! 

Je rijbewijs bij een auto huren 

Je rijbewijs hebben betekent niet meteen dat je overal een auto kunt huren, bij de meeste autoverhuurbedrijven zitten daar wel een aantal regels of eisen aan vast. Dit kan natuurlijk per autoverhuurbedrijf verschillen. Bij de meesten heb je zo’n één of twee jaar een geldig rijbewijs nodig. Het is belangrijk dat je op papier al enige rijervaring hebt. Het huren van een auto als je minder dan één jaar je rijbewijs hebt wordt dus bij de meeste autoverhuurders lastig. Bij Adrem Verhuur Limburg is het zo dat als je een auto, personenbus of bestelbus wilt huren, je één jaar een geldig rijbewijs in bezit moet hebben. 

De leeftijd bij een auto huren 

Naast dat je bij het huren van een auto niet minder dan één jaar je rijbewijs moet hebben zijn er ook nog eisen verbonden aan de leeftijd. Bij de meeste autoverhuurders is er namelijk ook een minimum leeftijd om een auto te huren. Deze minimum leeftijd kan verschillen tussen de 21 en 23 jaar. Dus ook al heb je op je 18e al twee jaar rijervaring, dat betekent nog niet meteen dat je een auto mag gaan huren. Bij Adrem Verhuur Limburg mag je een auto huren vanaf 21 jaar. Dit zijn niet onze eisen, maar de eisen van de verzekeringsmaatschappij die onze auto’s verzekert. We kunnen ons voorstellen dat iemand die net het rijbewijs heeft gehaald en 20 lessen heeft gehad, waarschijnlijk beter zal rijden dan iemand die al langer het rijbewijs heeft maar niet vaak rijdt. Toch redeneert de verzekering anders en houden wij ons aan deze eisen. Ben je ouder dan 23 jaar maar nog geen 25? Dan kan het ook voorkomen dat je een toeslag moet betalen bovenop de huurprijs. Dit verschilt natuurlijk per autoverhuurbedrijf en land. 

Minder dan één jaar je rijbewijs in het buitenland 

Wanneer je in het buitenland een auto wilt gaan huren zijn er in elk land wel verschillende eisen. De regels zijn enorm verschillend dus let daar altijd goed op. In de Verenigde Staten heb je bijvoorbeeld voor het huren van een auto niet een rijbewijs van één jaar nodig. Net zoals in Frankrijk, Duitsland en Spanje kun je daar vanaf je 18e al een auto huren. In Griekenland moet je echter weer minimaal 23 zijn en in Italië 21 jaar met een rijbewijs van minimaal één jaar. 

Let erop dat je naast de juiste leeftijd ook een juiste verzekering hebt afgesloten bij het huren van een auto. Zo voorkom je achteraf onnodige kosten bij schade. Bij Adrem Verhuur Limburg betaal je naast de huurprijs ook een vast bedrag voor een verzekering. Dan hoef je daar in ieder geval al niet meer zelf voor te zoeken. 

Heb je nog vragen over een auto huren als je minder dan een jaar je rijbewijs hebt? Neem dan contact met ons op via de website. We beantwoorden ze graag voor je! 

Laat een reactie achter

Related Posts

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »