Over een maand is je auto terug

Frits Pieper
11 jun 2020

Je kent ze wel: die witte enveloppen met een dikke paarse rand.

Of beter: hopelijk ken je ze niet.

Het zijn in ieder geval brieven van het CJIB.


Dat is zelfs bij ons opvalllend. De meeste bekeuringen (zo’n 10 tot 20 per week) worden niet per post naar ons opgestuurd. Wij krijgen van het CJIB een mailtje dat op de server nieuwe boetes klaarstaan. Die kunnen wij downloaden en een bezwaar indienen bij het Openbaar Ministerie.

Als het bezwaar wordt toegewezen, krijgt de huurder de boete thuis gestuurd.

In de wit met paarse envelop.


De wit met paarse envelop was dit keer voor ons.

In gewichtige taal stond er in dat de politie een auto van ons in beslag had genomen.

Jammer genoeg komt dat wel eens voor. Dan worden wij gebeld, en kunnen we de auto de volgende dag weer ophalen.

In dit geval konden we de auto niet de volgende dag ophalen.

De auto zou naar Soesterberg worden getransporteerd. Na 1 maand konden we de auto, na betaling van een hoge boete, weer ophalen in Soeterberg. Als we dat niet deden, werd de auto verbeurd verklaard, en zou de auto verkocht worden, om daarmee de openstaande boetes van de huurder te betalen.

Als ik de auto eerder (dan pas over 1 maand) wilde terughebben, kon dat. Dan moest ik alle openstaande boetes van de huurder betalen (ruim € 1200), plus een boete en transportkosten naar Soesterberg van € 680.

Huh?

Ik dacht: Hoho, dat gaat zomaar niet! Een beetje onze auto gaan verkopen? Zijn ze wel helemaal lekker bij justitie?


Maar dat ging zomaar wel.

Er blijkt een wetsartikel te bestaan waarin het volgende geregeld is: als de politie iemand staande houdt met veel openstaande boetes, mag de auto waarin diegene op dat moment rijdt, in beslag worden genomen, ongeacht of de bestuurder op dat moment wel of niet eigenaar van die auto is.

Ik heb geen idee welke farking ambtenaar dit wetsartikel heeft verzonnen, maar die was niet helemaal lekker. En de politieke partijen die voor dit wetsvoorstel hebben gestemd, waren ook niet helemaal wakker.

Want stel je het volgende eens voor. Jij leent je auto uit aan je buurman. De beste man heeft een paar boetes open staan, maar dat weet jij niet. De buurman wordt aangehouden. En foetsie is jouw auto. Voor minimaal een maand. En je kunt hem alleen maar terugkrijgen als je even € 680 betaalt.

Dus als je buurman de volgende keer vraagt: ‘Kan ik jouw auto even lenen?´ Stuur hem dan gerust naar Adje Rem. Wij hebben vaker met dat bijltje gehakt.

Je buurman kan hier een auto uitkiezen.

Laat een reactie achter

Related Posts

luxe huurauto

Met een luxe huurauto door het heuvelland

De vakanties komen er langzaam aan en dat betekent natuurlijk leuke uitstapjes, dagjes weg en vakanties. Om mooie plekken te…

Lees meer »

rijden met aanhanger

Tips voor het rijden met een aanhanger

Wanneer je op vakantie gaat, aan het verhuizen bent of simpelweg spullen moet vervoeren, kan het wel eens zijn dat…

Lees meer »

distributieriem

Een versleten of kapotte distributieriem herkennen

Iedere auto heeft een distributieriem. Deze bevindt zich meestal aan de voorkant van de motor. Distributieriemen staan onder veel stress…

Lees meer »