Van leaseauto naar mobiliteitsbudget

Frits Pieper
16 apr 2019

Onze mobiliteitsbehoefte verandert. Steeds meer mensen vragen zich af of ze die ‘dikke leasebak’ echt nodig hebben. Natuurlijk: een mooie leaseauto voor de deur staat leuk, maar houdt ook een flinke bijtelling in – als de auto ook privé wordt gebruikt tenminste.

Als je bijvoorbeeld in Maastricht woont en werkt, kun je beter de fiets of e-bike naar het werk nemen , of het openbaar vervoer. Steeds meer werkgevers stappen dan ook over van het leasebudget op het mobiliteitsbudget. Daarmee kunnen werknemers zelf bepalen hoe ze zich verplaatsen.

Het mobiliteitsbudget is een relatief nieuwe mobiliteitstrend en een flexibel alternatief voor zakelijk leasen. Het mobiliteitsbudget geeft werknemers de vrijheid om – binnen de grenzen van hun budget – zelf te kiezen hoe ze reizen. Werkgevers wijken daarom steeds vaker af van de traditionele leaseregeling en stappen over op het mobiliteitsbudget.

Hoe werkt het mobiliteitsbudget?

Met het mobiliteitsbudget krijgt een werknemer de beschikking over een bepaald geldbedrag, dat hij vrij kan besteden aan zijn vervoer. Bespaar je als werknemer op je reiskosten? Dan krijg je het restant aan het einde van het jaar uitgekeerd. Al moet je hier wel nog belasting over betalen. Door een toegenomen (kosten)bewustzijn zal de werknemer kiezen voor de gemakkelijkste en voordeligste vervoersoplossing. Goed voor hem én de werkgever, die zo grip krijgt op de kosten voor woon-werkverkeer en niet meer vastzit aan langlopende leasecontracten.

Ook voor het milieu is dit natuurlijk goed nieuws, want met een mobiliteitsbudget zullen werknemers vaker de (elektrische) fiets pakken, kiezen voor een kleinere, zuinigere (lease)auto, gebruikmaken van een deelauto of een auto huren in plaats van leasen.

Mobiliteitsbudget en de fiscus

Er is geen aparte fiscale regeling voor het mobiliteitsbudget. Als je het mobiliteitsbudget bruto krijgt uitgekeerd, betaal je loonbelasting over het volle bedrag. Bij een netto mobiliteitsbudget zijn je de kilometers die je zakelijk rijdt (woon-werkverkeer, zakelijke ritten) met een eigen vervoermiddel fiscaal vrijgesteld. Hiervoor geldt een bedrag van € 0,19 per gereden kilometer.

Als je bijvoorbeeld 500 km rijdt in een zekere maand, kun je 500 x 0,19 = € 95 van je maandelijks mobiliteitsbudget aftrekken. Over het restant betaal dan je loonbelasting. Al is er ook nog zoiets als een vrije ruimte in de zogenaamde werkkostenregeling, waardoor je nog eens 1,2% van de totale loonsom van je jaarlijks mobiliteitsbudget kunt aftrekken.


Informeer eens bij je werkgever naar de mogelijkheden van het mobiliteitsbudget. Wellicht bestaat deze mogelijkheid al binnen jouw organisatie, maar weet je hier nog niet van. Snel en eenvoudig een verhuisbus huren in de regio Heerlen? Dat kan bij Adrem Autoverhuur!

1 reactie

  1. Wimwaeijen@hotmail.com op 23 april 2019 om 16:11

    What about : de motorfiiets ?!?

Laat een reactie achter

Related Posts

nieuwe auto inrijden

Moet je een nieuwe auto inrijden?

Nieuwe auto’s hebben een magische aantrekkingskracht; de glimmende lak, het frisse interieur en de belofte van probleemloos rijplezier. Maar voordat…

Lees meer »

gewicht auto trekken

Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

Het is een vraag die menig autobezitter zichzelf stelt: hoeveel mag mijn auto eigenlijk trekken? Of je nu met een…

Lees meer »

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »