Vocht in de koplamp, wat moet je doen?

Nina Geuskens
13 sep 2022

Vocht in de koplamp is een probleem van alle tijden. Vroeger viel het probleem door die oude, glazen koplampen alleen minder op. Bij de moderne auto’s met kunststoffen koplampen is condens in de koplamp veel sneller zichtbaar. Is het erg als er zich condens begint te vormen in de koplampen van je auto? Kan vocht in de koplampen ervoor zorgen dat je niet door de APK komt met je auto? En zo ja, wat kun je doen om het vocht in de koplamp te verhelpen? Je leest het in deze blog.

Hoe ontstaat vocht in de koplamp?

Binnen je koplamp zijn er hete en koele plekken. De hete plekken bevinden zich waar het glas wordt verwarmd door de verlichting of de motor en de koele plekken bevinden daar waar de rijwind de lampen afkoelt. Door de grote temperatuurverschillen, maar ook door de luchtvochtigheid en druk, kan er aan de binnenkant van je koplamp condensvorming ontstaan. Wanneer het licht van de koplampen wordt uitgezet, wordt er lucht van buiten aangezogen. Deze lucht bevat waterdamp waardoor de koplampen gaan beslaan.

Kan vocht in de koplamp kwaad?

Als er vocht in de koplamp zit, dan kan het rode licht van de koplampen minder goed zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties op de weg. Het is dan ook van groot belang om zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor vocht in de koplamp.

Komt een auto met vocht in de koplamp door de APK?

Als de condens in de koplamp het lichtbeeld verstoort, dan is de kans groot dat je auto wordt afgekeurd. Een goede garage checkt namelijk alle belangrijke eisen voor de verlichting tijdens de APK-keuring. De koplamp moet vochtdicht zijn en mag het lichtbeeld niet vertekenen. Bij vocht in de koplamp zul je dus hoogstwaarschijnlijk je beurs moeten trekken om door de keuring heen te komen.

Vocht in de koplamp

Hoe kan ik vocht in de koplamp verhelpen?

Het is niet altijd mogelijk om vocht in een koplamp zelf te verhelpen, maar er zijn wel een aantal dingen je kunt uitproberen voordat je naar de garage gaat. We zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje:

Zelf binnenkant van de behuizing drogen

De eerste oplossing is om de behuizing van de koplamp te demonteren en de binnenkant van de behuizing te drogen. Vervolgens kun je de behuizing weer terug op de auto plaatsen. Dit is echter maar een tijdelijke oplossing, omdat de condens na een tijdje gewoon weer zal terugkeren. En niemand zit erop te wachten om dit ritueel dagelijks uit te voeren.

Gaatje boren

Een andere oplossing om vocht in de koplamp te verhelpen, is een gaatje boren in de behuizing van de lamp. Door achter de reflector van de lamp een klein gaatje in de behuizing te boren, kan het water weglopen in plaats van te gaan condenseren. Dit is een makkelijke manier om zelf vocht in een koplamp te verwijderen. Bovendien is het ook een oplossing voor de lange termijn.

Controleer of er een beluchtingsgat is

Voordat je een gaatje gaat boren, is het ook slim om te kijken of de koplampen en achterlichten wellicht al een beluchtingsgat (met bijbehorend rubberen slangetje) hebben. Als dat zo is, dan is dit beluchtingsgat waarschijnlijk verstopt, waardoor het condenswater niet goed kan worden afgevoerd.

Ontvochtiger/vochtvreter achteraan in de lamp plaatsen

Je hebt vast wel eens gehoord van die vochtabsorptiezakjes die je in je schoenen kunt plaatsen en die geuren en vocht uit je schoenen absorberen. Deze worden ook wel ontvochtigers of vochtvreters genoemd. Je kunt deze zakjes goed gebruiken om het vocht in je koplamp te verhelpen. Plaats de zakjes achteraan in je lamp (dus achter de afdekplaat) en je zou binnen een paar dagen van het condensprobleem af moeten zijn.

Langs de garage

Mocht het probleem met bovenstaande tips nog steeds niet verholpen zijn, dan raden we je toch aan om langs een goede autogarage te gaan. Deze zal ervoor zorgen dat het vocht in de koplamp wordt verholpen en dat jij weer veilig de weg op kunt. Mocht je nog vervoer nodig hebben in de tijd dat jouw auto bij de garage staat? Dan kun je terecht bij Adrem Autoverhuur. Of je nu een auto wilt huren in Heerlen, in Maastricht, Sittard of ergens anders in Limburg – wij staan voor je klaar.

Related Posts

kosten elektrisch laden

Wat zijn de kosten van elektrisch laden?

Er worden steeds meer elektrische en hybride auto’s gereden, waardoor er steeds meer behoefte is aan oplaadmogelijkheden. Je elektrische auto…

Lees meer »

auto huren voor een maand

Een auto huren voor een maand? Ontdek de mogelijkheden!

Een auto huren voor een maand kan een ideale oplossing zijn, wanneer je tijdelijk flexibel vervoer nodig hebt, zonder vast…

Lees meer »

gratis parkeren in Venlo

Waar kun je gratis parkeren in Venlo?

Je hebt besloten om in het weekend een auto te huren in Venlo, waarmee je dan ook de binnenstad gaat bezoeken….

Lees meer »