Wat gebeurt er met onverkochte auto’s?

Frits Pieper
23 okt 2019

Heb jij je wel eens afgevraagd wat er met onverkochte nieuwe auto’s gebeurt? Autofabrikanten anticiperen met hun productie niet alleen op verwachte verkopen, maar produceren opzettelijk meer auto’s dan nodig om de teruglopende vraag te verbloemen. Daardoor zit het verkoopkanaal haast verstopt met nieuwe voertuigen en zitten dealers wereldwijd opgescheept met duizenden onverkochte auto’s. 

De wereldwijde autoverkoop zit zo’n half procent in de min. In absolute aantallen komt dat neer op een daling in verkopen van 430.000 auto’s. Maar ook toen de autoverkopen jarenlang in de lift zaten, werd er meer geproduceerd dan verkocht. Al die onverkochte auto’s staan nu met de duizenden weg te kwijnen op verlaten terreinen overal ter wereld, wachtend op een koper die waarschijnlijk nooit komt.

Tik in Google Maps maar eens ‘Dundalk, Maryland’ (VS) in, en zoom vervolgens in op het grijze gebied in het zuidwesten. Nee, dit is geen parkeerplaats of autosloop. En zo bestaan er op deze aarde veel van dit soort enorme parkeerplaatsen, oude vliegvelden of oude industrieterreinen vol met nieuwe auto’s.

Met korting verkopen?

Voor autodealers is het geen optie om deze auto’s met een fikse korting te verkopen, aangezien dat ten koste van de verkoop van nieuwere modellen zou gaan. Eerlijk gezegd zou ik behoorlijk boos worden als ik hoor dat mijn buurman dezelfde nieuwe auto als ik, maar voor de helft van het geld heeft gekocht.

Autofabrikanten en dealers laten zich niet uit over wat met de overtollige productie gebeurt. Daardoor kunnen we alleen maar hopen dat ze op de een of andere manier worden gerecycled.

Duivels dilemma

Voor autofabrikanten is het geen optie om de productie tijdelijk terug te schroeven, omdat dat ten koste van de werkgelegenheid zou gaan. Fabrieken zouden moeten worden gesloten en duizenden werknemers zouden hun baan verliezen. Dit zou catastrofale gevolgen hebben voor toeleveranciers van autofabrikanten, zoals staalproducenten. Bovendien kost het stilleggen van een productielijn meestal meer dan het doorproduceren, ook al komt er dan overtollige voorraad. De auto-industrie en hun ketenpartners zitten dus met een duivels dilemma.

Eind voorlopig niet in zicht

Een echte oplossing voor dit probleem is er niet. Er blijven almaar nieuwe voertuigen van de productielijn rollen en de voorraden stapelen zich alleen maar verder op. Een typisch eerstewereldprobleem, kunnen we wel stellen. Hoewel het tegen elke economische logica indruist om meer auto’s te produceren dan er verkocht kunnen worden, is het eind van dit probleem nog niet in zicht.

De tijd zal het … Oplossen?

De verwachting is dat autoverkopen verder zullen dalen. Mede doordat auto’s meer en meer uit stadscentra worden geweerd, zullen jongere generaties op zoek gaan naar andere mobiliteitsoplossingen. Porsche anticipeert daar al op en voorziet een toekomst waarin het wellicht helemaal geen auto’s meer verkoopt. Zou het probleem zich dan vanzelf oplossen? Niettemin moeten er dan nog een heleboel ‘oude’ auto’s worden vernietigd of gerecycled.

1 reactie

  1. Bholai op 30 oktober 2020 om 17:37

    Ik zoek een betaal bare auto’s

Laat een reactie achter

Related Posts

luxe huurauto

Met een luxe huurauto door het heuvelland

De vakanties komen er langzaam aan en dat betekent natuurlijk leuke uitstapjes, dagjes weg en vakanties. Om mooie plekken te…

Lees meer »

rijden met aanhanger

Tips voor het rijden met een aanhanger

Wanneer je op vakantie gaat, aan het verhuizen bent of simpelweg spullen moet vervoeren, kan het wel eens zijn dat…

Lees meer »

distributieriem

Een versleten of kapotte distributieriem herkennen

Iedere auto heeft een distributieriem. Deze bevindt zich meestal aan de voorkant van de motor. Distributieriemen staan onder veel stress…

Lees meer »