BA-toyota-yaris

5 addertjes onder het gras bij private lease

Een nieuwe auto tegen vast maandtarief, inclusief onderhoud, reparaties, schadeherstel, wegenbelasting en verzekering. Je betaalt verder alleen voor de brandstof. Niet gek dat private lease mateloos populair is. Maar staar je niet blind op de ogenschijnlijk lage maandelijkse kosten. Pas op voor de volgende addertjes onder het gras!

1. Kilometers per jaar

Het maandtarief waarmee wordt geadverteerd, is gebonden aan een maximum aantal kilometers per jaar dat je met de auto mag rijden. Verwacht je meer kilometers te gaan rijden? Dan gaat het maandtarief ook omhoog. Als je het aantal kilometers dat je mag rijden overschrijdt, betaal je vaak per extra gereden kilometer. Bedenk dus goed welk aantal kilometers realistisch is. Houd daarbij ook rekening met onverwachte gebeurtenissen.

2. Looptijd

Hoe langer de looptijd van je leasecontract, des te lager het maandbedrag. Dat lijkt aantrekkelijk. Maar wat als je inkomen daalt – kun je het maandbedrag dan nog steeds ophoesten? Pas op voordat je je handtekening zet onder een vier- of zelfs vijfjarig contract. Laat je niet verleiden tot een langdurig contract als je geen helder zicht op je financiële toekomst hebt! Het afkopen van een leasecontract is geld weggooien.

auto

3. Hypotheek

Veel hypotheekverstrekkers zien private lease als een leningsvorm. Voor hen heb je dus een schuld en het maandtarief is de aflossing. Het hebben van schulden is van invloed op het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Leasen kan je dus opbreken als je je droomhuis net wel of niet kunt betalen.

4. Eigen risico

Hoewel je bij private lease een vast maandbedrag betaalt, kun je toch voor onverwachte kosten komen te staan. In het geval van schade bijvoorbeeld krijg je vaak te maken met een eigen risico. Heb je hier geld voor gereserveerd?

5. Wat lease je eigenlijk?

Ga goed na welke auto je precies least. Is het een instapmodel of een luxere uitvoering? Ga ook na hoe het leasebedrag tot stand is gekomen. Zitten er bijvoorbeeld zaken in verwerkt die je niet wilt, zoals pechhulp of vervangend vervoerd?


Lease jij je auto of rijd je een eigen auto, al dan niet gefinancierd? Laat een reactie achter!

Een reactie

  1. Michael

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.