5 addertjes onder het gras bij private lease

Frits Pieper
12 apr 2018

Een nieuwe auto tegen vast maandtarief, inclusief onderhoud, reparaties, schadeherstel, wegenbelasting en verzekering. Je betaalt verder alleen voor de brandstof. Niet gek dat private lease mateloos populair is. Maar staar je niet blind op de ogenschijnlijk lage maandelijkse kosten. Pas op voor de volgende addertjes onder het gras!

1. Kilometers per jaar

Het maandtarief waarmee wordt geadverteerd, is gebonden aan een maximum aantal kilometers per jaar dat je met de auto mag rijden. Verwacht je meer kilometers te gaan rijden? Dan gaat het maandtarief ook omhoog. Als je het aantal kilometers dat je mag rijden overschrijdt, betaal je vaak per extra gereden kilometer. Bedenk dus goed welk aantal kilometers realistisch is. Houd daarbij ook rekening met onverwachte gebeurtenissen.

2. Looptijd

Hoe langer de looptijd van je leasecontract, des te lager het maandbedrag. Dat lijkt aantrekkelijk. Maar wat als je inkomen daalt – kun je het maandbedrag dan nog steeds ophoesten? Pas op voordat je je handtekening zet onder een vier- of zelfs vijfjarig contract. Laat je niet verleiden tot een langdurig contract als je geen helder zicht op je financiële toekomst hebt! Het afkopen van een leasecontract is geld weggooien.

3. Hypotheek

Veel hypotheekverstrekkers zien private lease als een leningsvorm. Voor hen heb je dus een schuld en het maandtarief is de aflossing. Het hebben van schulden is van invloed op het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Leasen kan je dus opbreken als je je droomhuis net wel of niet kunt betalen.

4. Eigen risico

Hoewel je bij private lease een vast maandbedrag betaalt, kun je toch voor onverwachte kosten komen te staan. In het geval van schade bijvoorbeeld krijg je vaak te maken met een eigen risico. Heb je hier geld voor gereserveerd?

5. Wat lease je eigenlijk?

Ga goed na welke auto je precies least. Is het een instapmodel of een luxere uitvoering? Ga ook na hoe het leasebedrag tot stand is gekomen. Zitten er bijvoorbeeld zaken in verwerkt die je niet wilt, zoals pechhulp of vervangend vervoerd? Lees in dit artikel meer over andere nadelen van een private lease, maar leer ook meteen meer over de voordelen van leasen.


Lease jij je auto of rijd je een eigen auto, al dan niet gefinancierd? Laat een reactie achter! Een auto huren in de regio Brunssum kan natuurlijk ook nog altijd. 

 

3 reacties

 1. Michael op 27 oktober 2019 om 14:25

  Eindelijk een eerlijk artikel over private lease. Het is toch ook niet enkel rozengeur en maneschijn. Ik zou zeer ongemakkelijk in de auto zitten als ik een ‘bundel’ van 10.000 kmtjes heb

 2. Franssen op 28 februari 2024 om 12:10

  Hallo,

  Morgen krijgen wij onze private lease auto. Hebben 17 inch ipv 16 inch velgen plus nieuwe banden laten plaatsen en dus iets duurder in de lease.

  Vraag, zijn nu de originele velgen en banden van ons? Immers als ik deze actie gedaan had na het opleveren waren deze toch ook van ons?

  Groet. Frank Franssen

  • Frits Pieper op 28 februari 2024 om 12:34

   Hoi Frank, dat zou ik even navragen bij de leasemaatschappij. Ik weet niet hoe jouw leasecontract is opgebouwd. Maar veel plezier met je nieuwe leaseauto!

Laat een reactie achter

Related Posts

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »