5 tips voor bevroren autoruiten

Frits Pieper
27 jan 2017

Het kwik duikt de laatste tijd ’s nachts regelmatig onder de 0 graden. Dat betekent voor veel mensen krabben in de ochtend. Want wegrijden met deels bevroren ruiten is een slecht idee. Behalve dat het de kans op ongelukken vergroot, kan rijden met onvoldoende zicht je ook een bekeuring opleveren. 5 tips om de ruiten van je (huur)auto ijsvrij te maken.

Ruitenwissers

Verleidelijk, hè? Je ruitenwissers even op de hoogste stand zetten om je voorruit ijsvrij te maken. Maar daar zijn ze, zoals je vast al weet, niet voor bedoeld. Behalve dat de rubbers van de ruitenwissers hierdoor sneller slijten, is de aandrijfmotor ook niet berekend op de weerstand die ijs biedt. Een nieuwe kost je al snel honderd euro of meer. Absoluut niet doen dus! Spuit ook geen ruitenwisservloeistof op je ramen. Dit werkt averechts.

IJskrabber

De ‘populairste’ manier om je autoruiten ijsvrij te maken, is ouderwets krabben. Zorg ervoor dat je een goede krabber koopt (plexiglas), want de goedkopere kunnen nog wel eens krasjes achterlaten op je ramen. Maak je ruiten helemaal ijsvrij, niet alleen een kijkgat in de voorruit aan de bestuurderszijde. Wat je al helemaal niet moet doen, is krabben met items die daar niet voor bestemd zijn, zoals een cd-hoesje dat je toevallig in je auto vindt.

Ontdooispray

Ontdooispray is een goed alternatief voor wie geen zin heeft om te krabben. Let er wel op dat bij een dikke ijslaag deze methode minder effectief is en je een heleboel spray nodig hebt. Merk ook op dat je nog iets van een trekker nodig hebt om de brij van je (zij)ramen te halen. En wie spray gebruikt in plaats van een krabber, zal wat vaker z’n auto door de wasstraat moeten rijden. Pas tot slot op met zelfgefabriceerde mengsels, waarvan je het recept op internet vindt. Deze kunnen, anders dan gecertificeerde sprays, mogelijk de rubbers en lak van je auto aantasten.

Binnenkant

Niet alleen de buitenkant, ook de binnenkant van je autoramen kan aanvriezen. Dit is vocht in je auto dat condenseert, de ruiten beslaat en vervolgens bevriest. Je kunt dit deels voorkomen door een vochtvreter in je auto te plaatsen.  Maar als het nog erg koud is in je auto, kan je adem onmiddellijk voor een flinterdunne ijslaag op je voorruit zorgen. Krabben is niet zo gemakkelijk, aangezien je voorruit aan de binnenkant hol is. Je kunt wat ontdooispray op een doek doen en daarmee het ijslaagje wegpoetsen. En natuurlijk niet vergeten je autoverwarming op de ruitstand te zetten.

Voorkomen is beter dan genezen

Het aanbrengen van een speciale deken of folie, of een ordinair stuk karton, kan verhinderen dat je voorruit bevriest. Nadeel: je moet wel nog je zij- en achterramen handmatig ijsvrij maken. Als je dat wilt voorkomen, kun je voor een paar tientjes een autohoes kopen. Dat scheelt je een heleboel tijd en ellende!


Heb jij nog praktische tips voor het ijsvrij maken van je autoruiten? Laat een reactie achter onder dit bericht en deel jouw tip(s) met onze lezers! Auto huren in Limburg bij Adrem? Wij maken je auto ‘s ochtends ijsvrij! 

Laat een reactie achter

Related Posts

nieuwe auto inrijden

Moet je een nieuwe auto inrijden?

Nieuwe auto’s hebben een magische aantrekkingskracht; de glimmende lak, het frisse interieur en de belofte van probleemloos rijplezier. Maar voordat…

Lees meer »

gewicht auto trekken

Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

Het is een vraag die menig autobezitter zichzelf stelt: hoeveel mag mijn auto eigenlijk trekken? Of je nu met een…

Lees meer »

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »