Alles wat je moet weten over de accu opladen van je auto

Nina Geuskens
11 okt 2023

In de wereld van auto’s, is de accu een cruciaal onderdeel dat vaak over het hoofd wordt gezien totdat er problemen mee ontstaan. Normalerwijze laadt de accu van een auto zichzelf weer op, maar wat gebeurt er wanneer je accu onverhoeds leeg is? Hoe moet je de accu opladen van je auto? In deze blog vind je alles wat je moet weten om de accu van je auto weer vol te krijgen.

Wat doet de accu van de auto eigenlijk?

Normaal laadt de accu van de auto zichzelf op tijdens het rijden. Dit gebeurt middels de dynamo in de auto. Wanneer je de motor aanzet, start het laadproces eigenlijk meteen. Een accu kan om meerdere redenen plotseling leeg zijn. Denk bijvoorbeeld aan dingen als het aan laten staan van je licht of door het maken van veel korte tripjes. Ook koude tijdens de winter kan een accu snel leeg laten gaan. Door grote temperatuurverschillen kan er ook vocht in de koplamp ontstaan. Lees er hier meer over. Controleer ook vaker de olie in je motorblok. Hoe je dit moet doen, lees je hier.

laden accu auto

Zelf accu opladen auto

Je kunt best bij pech zelf de accu van je auto opladen, maar je moet wel verstand hebben van auto’s. Wanneer je op een verkeerde manier de accu oplaadt, kan dit zorgen voor gevaarlijke situaties. Schakel bij twijfel liever een specialist in. Een lege accu is een van de meest voorkomende manieren van autopech, maar het kan ook voorkomen dat je auto niet meer wilt schakelen. Er kunnen ook genoeg problemen zich voordoen met de distributieriem. Lees hier hoe je problemen hieraan kunt herkennen.

Auto accu opladen met speciale lader

Wanneer je met een lege accu langs de kant komt te staan, kun je proberen je accu weer op te laden met een speciale acculader. Dit is echter alleen een optie, wanneer je voor een langere periode ergens bent, want dit opladen kost tijd en heeft wat voorbereiding nodig. Je moet bijvoorbeeld dezelfde lader hebben als jouw type accu. In sommige gevallen moet je zelfs de accu uit de auto verwijderen om deze te kunnen opladen. Lees voordat je de lader gebruikt ook de gebruiksaanwijzing door om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Accu auto opladen met startkabels

Je hebt natuurlijk niet standaard een acculader in de achterbak van je auto liggen, dus veelal kun je beter proberen met pech onderweg je accu op te laden met startkabels. Dit is echter wel slechts een tijdelijke oplossing. De startkabels zorgen er namelijk alleen voor dat je accu een energieboost krijgt, waardoor deze in staat is de auto te starten. Er kan zo wel piekspanning ontstaan, dus wees voorzichtig met het opstarten op deze wijze.

elektrische auto opladen

Zo opladen accu met auto met startkabels

Om een auto met startkabels op te starten, heb je twee auto’s nodig. Plaats beide auto’s dicht bij elkaar. Sluit vervolgens als eerste de rode kabel op de pluspool van de accu van de werkende auto aan. De rode kabel gaat eveneens op de pluspool van de auto met de lege accu. Pak vervolgens de zwarte kabel en sluit die bij de helpende auto aan op de minpool van de accu. Bij de auto met de lege accu wordt de zwarte kabel aangesloten op de massa van de auto. De werkende auto moet nu ongeveer vijf minuten lopen met een verhoogd toerental. Start nu ook de auto met lege accu en laat die vervolgens eveneens vijf minuten lopen. Zet hierna nog zowel de achterruitverwarming en de blower aan. Haal als laatste de startkabels los in de tegenovergestelde manier van plaatsing.

Auto accu opladen: hoe lang?

Na het opstarten is het dus van belang de auto stationair te laten lopen. Hierna is het wel ook belangrijk om met de auto rond te rijden, want zo gaat de dynamo weer aan het werk. Rijd zeker zo’n halfuur rond. In totaal met startkabels en al zul je ongeveer drie kwartier tot een uur nodig hebben. Met een acculader duurt het opladen langer. Om je accu volledig vol te krijgen, heb je zeker negen á twaalf uur nodig.

Related Posts

kosten auto huren vakantie

Wat kost een auto huren voor je vakantie?

Een auto huren voor je vakantie kan veel voordelen bieden: je hebt de vrijheid om op je eigen tempo te…

Lees meer »

auto valt uit tijdens rijden

Je auto valt uit tijdens rijden: wat moet je doen?

Het is een van de engste situaties waar een bestuurder mee te maken kan krijgen: je rijdt op de weg…

Lees meer »

Rijden zonder kentekenbewijs: mag dat?

Het kentekenbewijs is een cruciaal document dat aantoont dat een voertuig officieel geregistreerd is en voldoet aan de wettelijke eisen….

Lees meer »