Autoschade: wat zijn de voornaamste oorzaken?
Een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Dat is helaas niet anders met autoschade. De manieren waarop je schade aan je auto kunt krijgen, lopen erg uiteen. Deze blog zal de meest voorkomende oorzaken van autoschade behandelen. Bovendien geven we tips hoe autoschade voorkomen kan worden.
De meest voorkomende soorten autoschade
De meest voorkomende oorzaak van autoschade is bumperschade. De bumper aan je auto krijgt de meest klappen. Denk bijvoorbeeld aan het raken van een paaltje bij het inparkeren of het raken van je voorganger tijdens een file. Ook krassen en deuken zijn een veelvoorkomende vorm van autoschade. Op nummer drie staat ruitschade. Iedereen kent wel de zogenaamde sterretjes in de autoruit, die – wanneer niet behandelt – barsten in het raam kunnen veroorzaken.
Autoschade oorzaak
Welke oorzaken leiden nu vaak tot autoschade? En hoe kun je dit voorkomen? De meest voorkomende oorzaak van autoschade is een aanrijding. Meestal is dit met een ander gemotoriseerd voertuig, maar het kan ook voorkomen dat je wegmeubilair zoals een lantaarnpaaltje raakt of zelfs een voetganger, dier of fietser schept. Een andere oorzaak van autoschade is steenslag. Bij een slecht wegdek of bij wegwerkzaamheden liggen soms losliggende steentjes. Die kunnen tegen je auto spatten en krassen veroorzaken. Ze kunnen zelfs leiden tot sterretjes in de autoruit. Helaas komt het ook vaker voor dat je auto slachtoffer wordt van vandalisme. Auto’s worden vaker bekrast of spiegels worden vernield. Auto-inbraken leveren vaak ook wat autoschade op. Waardevolle spullen of speciale auto-onderdelen worden gestolen en verkocht in het buitenland. Het weer is ook een oorzaak van autoschade. Niet alleen zware neerslag zoals hagel, maar ook storm kan flink wat schade aan je wagen toebrengen.
Hoe kun je autoschade voorkomen?
Schade aan je auto is zeer vervelend en het laten repareren is vaak niet goedkoop. Met de volgende tips kun je de kans op materiële en immateriële schade verkleinen:
- Schade aan je autoruiten kun je voorkomen door minder snel te rijden bij wegwerkzaamheden. Bovendien helpt het om afstand te houden van de auto voor je. Ook het niet zo hard zetten van de airco in je auto vermindert autoruitschade doordat temperatuurverschil op deze manier niet te groot wordt.
- Neem onderweg voldoende pauze zodat je blijft opletten op de weg. Neem iedere twee uur een korte pauze en maak dan een wandeling door de buitenlucht om een frisse neus te halen.
- Controleer voor je de weg op gaat je ruitensproeier vloeistof, koelvloeistof, motorolie en remstof. Voer regelmatig een controle uit en je voorkomt schade en slijtage aan meerdere onderdelen van je auto.
- Controleer de bandenspanning.
- Beveilig je auto tegen diefstal en sluit ook bij korte pauzes je auto af. Neem bovendien kostbare spullen mee. Zo maak je het minder aantrekkelijk voor een auto-inbreker.
- Let goed op bij parkeren.
Onoplettendheid
Onoplettendheid leidt vaak tot schade, omdat onoplettendheid in het verkeer ongelukken veroorzaakt. Met de introductie van de smartphone is het heel gemakkelijk geworden om afgeleid te raken tijdens het autorijden. Het is in Nederland verboden om te bellen terwijl je aan het rijden bent. Ook appen, sms’en of het bekijken van social media zijn strafbaar omdat deze zaken de aandacht van de bestuurder wegleidt van het verkeer. Hoe je nog meer op een veilige manier kunt rijden, lees je hier.
Rijden onder invloed
Ook het rijden onder invloed van alcohol of verdovende middelen vergroot de kans op ongelukken. Volgens de wet is rijden onder invloed daarom dan ook strafbaar. Je raakt sneller de controle over je voertuig kwijt en dat brengt heel wat risico’s met zich mee voor jou, je auto en anderen.
Pech onderweg
Het kan altijd voorkomen dat je onderweg pech krijgt. Wanneer je goed voorbereid de weg op gaat, hoeft dit echter ook geen probleem te vormen. Lees daarom hier meer over pech onderweg in Nederland en in het buitenland. Een lekke band tijdens het rijden kan ook altijd optreden. Hoe je een lekke band gemakkelijk kunt vervangen, lees je hier.
3 reacties
Laat een reactie achter
Related Posts
Waar kun je gratis parkeren in Venlo?
By Nina Geuskens |
Je hebt besloten om in het weekend een auto te huren in Venlo, waarmee je dan ook de binnenstad gaat bezoeken….
Auto huren zonder creditcard? Dit moet je weten
By Nina Geuskens |
Een auto huren kan een handige optie zijn in Nederland, maar ook bij vakantie in het buitenland. Veel autoverhuurders vragen…
Waar kun je gratis parkeren in Maastricht?
By Frits Pieper |
Parkeren in Maastricht is voor veel bezoekers van de stad een doorn in het oog. Of je nu met je…
Frits,
Dank voro deze uitleg. Waar vind ik meer informatie over als het toch fout gaat bij het huren van een bus bij jullie. Wat moet ik bij me hebben behalve rijbewijs.
Beste,
Het is inderdaad noodzakelijk en geen overbodige luxe om het eigen risico af te kopen. Dit ondervond ik toen ik van jullie een geweldig mooie (bijna nieuwe) auto voor een week huurde. Zonder eigen weten en opzettelijke toedoen heb ik voor het inleveren van de auto deze door de wasstraat gehaald. Achteraf bleken (mogelijk door vastzittende steentjes) krassen op de auto. Daarbij bleek achteraf ook nog (alhoewel signaal waarschuwing bij inparkeren) dat ik of wellicht door toedoen anderen bumperschade opgelopen had. Ik schrok enorm, maar was blij dat ik met het voldoen van het eigen risico ‘per gebeurtenis’ de beiden schades af kon kopen. Mensen wees voorzichtig en neem de goede raad hierboven ter harte. Dit voorkomt veel leed en financiële zorgen voor de klant!!
Nogmaals mijn welgemeende excuses aan AdRem en dank voor de fijne afhandeling in deze.
Beste Eddy,
Bedankt voor je reactie en je goede advies aan andere huurders!
Ook bedankt voor je excuses en jouw vlotte afhandeling van de schade. Het is overduidelijk dat de schades niet opzettelijk of door onzorgvuldigheid zijn veroorzaakt. Wat ons betreft hoef je je dus niet te excuseren, maar desondanks bedankt!
Frits Pieper
Adrem Autoverhuur