Wat betekent de brexit voor de autoverhuurbranche?

Frits Pieper
23 aug 2019

Een no-deal-brexit is met de nieuwe premier Boris Johnson een stap dichterbij. Dat heeft óók gevolgen voor Britten die een auto of busje willen huren in de Europese Unie. 

Om een lang verhaal kort te maken, als het Verenigd Koninkrijk (VK) zónder deal uit de Europese Unie (EU) stapt, hebben inwoners van het VK een internationaal rijbewijs (International Driving Permit, of IDP) nodig om een auto te mogen huren in Nederland. 

Hoe zit het precies?

Als het VK op 31 oktober mét deal uit de EU stapt, is er niks aan de hand. Ingezetenen van het Verenigd Koninkrijk kunnen dan met hun ‘gewone’ rijbewijs, identiteitsbewijs en creditcard een auto huren. Verlaat het VK de EU echter zónder deal, dan hebben Britten vanaf die datum – althans voorlopig – naast hun Brits rijbewijs tevens een internationaal rijbewijs nodig om in de EU een auto te kunnen huren. Het VK en de EU zullen het uiteindelijk wel eens worden over een nieuwe regeling die dit internationaal rijbewijs overbodig maakt, maar voorlopig is dat nog niet aan de orde.

Kleine moeite, mogelijk grote gevolgen

Is het dan zo lastig om een internationaal rijbewijs te bemachtigen? Helemaal niet. Voor de prijs van een portie fish and chips kan elke Brit met een rijbewijs er een bij z’n postkantoor aanschaffen. 

Zonder IDP kun je vanaf 31 oktober mogelijk – afhankelijk van of er wel of geen deal wordt gesloten – géén auto huren in Nederland. Het niet hebben van een IDP kan indruisen tegen de voorwaarden van de autoverzekering die standaard bij een huurauto hoort, waardoor iemand mogelijk zélf opdraait voor de financiële gevolgen van schade of diefstal. En dat raakt je harder in je portemonnee dan die paar centen die een IDP kost.


Goed om te weten tot slot: als je als EU-burger een auto wilt huren in het Verenigd Koninkrijk, heb je géén internationaal rijbewijs nodig. Je ‘gewone’ rijbewijs volstaat als EU-ingezetene. Bij Adrem Autoverhuur kun je natuurlijk ook gewoon een auto in de regio Heerlen huren!

Laat een reactie achter

Related Posts

Met een automaat rijden in de sneeuw

Onze tips voor met een automaat rijden in de sneeuw

Met een automaat rijden in de sneeuw gaat net wat anders dan met een schakelwagen. Lees in deze blog hoe…

Lees meer »

Schade huurauto

Wat gebeurt er bij schade huurauto?

Schade huurauto, het zal je maar gebeuren. Het is waarschijnlijk het ergste wat je kan overkomen bij het huren van…

Lees meer »

Auto uit sneeuw krijgen

Met onze handige tips jouw auto uit sneeuw krijgen

Het winterseizoen kan prachtig zijn, met zijn sneeuw bedekte landschappen en het wintersport gevoel. Rijden in de sneeuw kan echter…

Lees meer »