Checklist: tijdens de verhuizing

Frits Pieper
20 apr 2016

Tijdens een verhuizing komt er heel wat op je af. Het zijn drukke tijden waarin veel geregeld moet worden om de overstap naar je nieuwe thuis probleemloos te laten verlopen. Om stress te voorkomen en zeker te weten dat je geen belangrijk dingen over het hoofd ziet, kan het helpen om vooraf een checklist te maken met de belangrijkste aandachtspunten.

Afronden voorbereidende fase

Nadat in de voorbereidende fase de belangrijkste administratieve en praktische zaken aan bod zijn gekomen zoals het inlichten van belangrijke partijen, het maken van afspraken met de nieuwe bewoners van je oude huis en het regelen van een bestelbus en/of verhuisbedrijf, komt de verhuisdag sneller in zicht dan je aanvankelijk misschien zou denken. Er zijn echter nog wel een paar voorbereidende handelingen die vlak voor de eigenlijke verhuisdag nog afgehandeld moeten worden. Bekijk deze kort checklist of onze uitgebreide checklist. Een checklist:

  • Het ontdooien en schoonmaken van de koelkast.
  • De gevulde vriezer op de koudste stand zetten.
  • Demonteren en verhuisklaar maken van de meubels.
  • Een (parkeer)plek voor de verhuiswagen reserveren.
  • De allerlaatste dingen inpakken.
  • Het vastzetten/beschermen van de harde schijf van de computer.
  • Het labelen van de verhuisdozen zodat je na aankomst in de nieuwe woning alles weer probleemloos en in een handomdraai kunt terugvinden.

Verhuisdozen

Hoewel het aantal dat je nodig hebt afhangt van de omvang van je inboedel, heeft een gemiddeld vierpersoonsgezin al gauw dertig tot veertig verhuisdozen nodig om alle spullen te kunnen vervoeren. Verhuisdozen met een grote draagkracht zijn de beste en veiligste optie. Afhankelijk van het formaat, kost een verhuisdoos een tot twee euro. Naast de verhuisdozen, heb je hoogstwaarschijnlijk ook nog inpakpapier en schuim- of noppenfolie nodig om de te vervoeren objecten extra te beschermen. Speciale opslag- en verhuisdekens kunnen uitkomst bieden bij het beschermen van meubels. Zeker voor een grote verhuizing heb je al gauw vijftien tot twintig verhuisdekens nodig.

De daadwerkelijke verhuizing

Na al het voorbereidende werk, is het tijd voor het moment suprême: de dag dat alles overgebracht moet worden naar het nieuwe huis. Tijdig opstaan voorkomt stress en zorgt ervoor dat je op een ontspannen manier aan de klus begint. Hoewel de meeste spullen inmiddels wel al ingepakt zullen zijn, is het zaak om eerst nog de laatste dozen te vullen en alle kamers nog een keer te checken op achtergebleven spullen. Zo weet je zeker dat er niets belangrijks achterblijft.

Checklist voor tijdens het verhuizen

Om onaangename verrassingen te voorkomen, is het handig om een checklist te maken waarop je de belangrijkste aandachtspunten voor de verhuisdag zelf noteert.

  • Probeer sleutels, belangrijke documenten, pasjes en geld zoveel mogelijk bij elkaar te stoppen in één bundeltje. Bind het pakketje bij elkaar met een draadje en stop het bij voorkeur veilig weg in de handbagage.
  • Neem de gordijnen in de slaapkamer(s) af.
  • Neem reservezekeringen voor elektrische apparaten mee in de handbagage.
  • Sluit het gas en de waterleiding af.
  • Neem de meterstanden op om er zeker van te zijn dat je niet te veel of te weinig betaalt bij de eindafrekening.
  • Let er goed op dat alle ramen en deuren van het oude huis potdicht zijn als je vertrekt.
  • Bedek je meubilair met verhuisdekens om het te beschermen tijdens het transport.
  • Gebruik een steekkar en/of meubelroller om zware spullen zoals de koelkast, wasmachine, of kisten te verplaatsen.
  • Zet je spullen in het bestelbusje vast met spanbanden om te voorkomen dat ze tijdens het rijden verschuiven.
  • Vergeet niet om ook een gereedschapskist mee te nemen voor onder meer het (de)monteren van meubels.
  • Tap de waterleiding af als de verhuizing in de wintermaanden plaatsvindt.

Lees ook onze tips over een koelkast verhuizen!

Laat een reactie achter





Related Posts

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »

gratis parkeren roermond

Goedkoop en gratis parkeren in Roermond

Roermond is een ontzettend leuke stad om te shoppen in de bekende Designer Outlet of het Retailpark. Ook de historische…

Lees meer »

gratis parkeren geleen

Waar kun je gratis parkeren in Geleen?

Ben jij regelmatig te vinden in de gemeente Sittard-Geleen? Bijvoorbeeld omdat je in Sittard werkt of omdat je het leuk…

Lees meer »