De invalidenparkeerkaart
Heb je een handicap? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden een invalidenparkeerkaart of gehandicaptenparkeerkaart krijgen. Daarmee mag je dan parkeren op de aangewezen invalidenparkeerplaatsen.
Parkeren op een invalidenplaats zonder geldige kaart, kan je op een fikse boete komen te staan. In 2019 moet je maar liefst 380 euro aftikken als je foutparkeert op een invalidenparkeerplaats.
Invalidenparkeerkaart aanvragen
Een invalidenparkeerkaart vraag je aan in je eigen gemeente. Een keuringsarts kijkt tijdens een medisch onderzoek of je in aanmerking komt voor zo’n kaart. Het belangrijkste criterium is dat je al minstens zes maanden niet zelfstandig 100 meter kunt lopen. Je komt dus niet in aanmerking voor een invalidenparkeerkaart als je tijdelijk mindervalide bent.
Soorten invalidenparkeerkaarten
Er zijn twee soorten invalidenparkeerkaarten: een bestuurderskaart, voor als je zelf rijdt, of een passagierskaart, als je je laat rijden. In dat laatste geval dien je wel van deur tot deur hulp nodig te hebben van de bestuurder. Voor mensen die permanent aan een rolstoel gekluisterd zijn, is er de gecombineerde gehandicaptenparkeerkaart.
Persoonsgebonden
Een invalidenparkeerkaart is persoonsgebonden en niet kentekengebonden. Je kunt de kaart dus in principe in elk voertuig gebruiken en op alle algemene invalidenparkeerplaatsen. Naast algemene invalidenparkeerplaatsen zijn er gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken. Hier mag je alleen parkeren met het voertuig met het kenteken dat op het bordje onder het P-bord staat aangegeven.
Origineel of kopie?
Om misbruik te voorkomen, dien je altijd de originele invalidenkaart te gebruiken. Een kopie is niet rechtsgeldig en kan je op een boete komen te staan. Dat kan in sommige situaties tot problemen leiden. Bijvoorbeeld bij het huren van een auto of busje.
Als je met je huurauto of –bus gebruik wilt maken van algemene invalidenparkeerplaatsen, moet je in het bezit zijn van de originele invalidenparkeerkaart. Dat betekent dat je je eigen voertuig op dat moment niet kunt achterlaten op een algemene invalidenparkeerplaats, aangezien hiervoor het origineel is vereist.
Voor dit dilemma bestaat op dit moment nog geen oplossing. Personenbus huren in Born? Dat kan bij Adrem!
2 reacties
Laat een reactie achter
Related Posts
25 jaar Adrem Autoverhuur én een nieuwe vestiging!
By Frits Pieper |
“Daarvoor moet je echt niet bij mij zijn,” staat er op de website van Adrem Autoverhuur onder de foto van…
Alles over milieubewust rijden
By Nina Geuskens |
In onze snel veranderende wereld wordt milieubewust rijden steeds belangrijker. De impact van traditionele voertuigen op het milieu is aanzienlijk,…
Auto leasen zonder BKR
By Nina Geuskens |
Bij het leasen van een auto komt vaak een BKR-check om de hoek kijken en je vraagt je misschien af…
goede avond. ik heb een vraag. als ik naar Nederland komt met vakantie is er ergens waar je in tijdelijke invalide kaart kan krijgen, (natuurlijk tegen betaling)om zonder problemen te kunnen parkeren
Als je in de EU woont, kun je de parkeerkaart van je woongemeente gebruiken. Ik weet niet of Nederlandse gemeenten tijdelijke parkeerkaarten uitgeven, je moet eerst naar een keuringsarts.