Elektrisch rijden: de toekomst is binnen handbereik

Frits Pieper
10 sep 2015

Waar de Toyota Prius in het begin toch een wat geitenwollensokken imago had, wordt dat beeld steeds meer bijgesteld. Een energiezuinige auto is tegenwoordig niet meer alleen voor de milieu-hippies onder ons. Door slimme marketing van de autofabrikanten maakt het imago een omslag naar hip, happening en zelfs sexy. En dat geldt voor alle energiezuinige auto’s. Van hybride en Plug-in hybride tot volledig elektrische auto’s. Want daar ligt de toekomst van de mobiliteit.

Wat is elektrisch rijden?

De meeste mensen zullen het ongetwijfeld weten, maar voor de volledigheid vertel ik je in het kort wat elektrisch rijden nu eigenlijk is. Waar ‘normale’ auto’s rijden op benzine of diesel, rijdt de elektrische auto dus op elektriciteit. Je tankt niet bij een benzinestation, maar je stopt letterlijk de stekker van je auto in een stopcontact. De elektromotor en accu’s worden op die manier opgeladen, waardoor je weer veilig de weg op kan.

Voordelen van elektrisch rijden

Uiteraard is het belangrijkste voordeel van elektrisch rijden dat het veel en veel beter is voor het milieu. Met een elektromotor heb je geen uitstoot meer van CO2 waardoor de lucht schoner blijft. Door het gebruik van groene, duurzame energie (zoals zonne-energie en windenergie) kunnen we tot in de lengte der dagen blijven rijden met een elektrische wagen. De fossiele brandstoffen die we gebruiken voor de traditionele auto’s raken op een gegeven moment op. De aarde raakt uitgeput en dat gebeurt niet als we massaal overstappen op elektrische auto’s.

En wat dacht je van de overige voordelen:

  • Elektrische auto’s zijn veel stiller voor een rustige rij-ervaring
  • Elektrisch rijden is ontzettend zuinig. Je verbruikt veel minder energie per kilometer. Bovendien kost het opladen van je auto ongeveer zo’n € 6,- per oplaadbeurt, terwijl je voor een volle tank tegenwoordig al snel € 60,- kwijt bent.
  • Ons kleine Nederland is heel erg geschikt om elektrisch te rijden. Gemiddeld rijden we 16,7 kilometer per rit. Door de relatief korte afstanden die wij als Nederlanders rijden, is de elektrische auto een uitstekend alternatief.

Wat zijn dan de nadelen?

Naast voordelen kleven er uiteraard ook een aantal nadelen aan elektrisch rijden. Het gaat dan voornamelijk nog om praktische zaken.

  • Een elektrische auto heeft een korte actieradius van ongeveer 150 tot 200 kilometer. Tesla opladenDaarna moet de auto opgeladen worden. Rijd je dus vaak langere afstanden, dan is het haast onmogelijk om een elektrische auto te rijden. Een groen alternatief zijn de hybride en plug-in hybride auto’s. Al moet ik er wel gelijk bij zeggen dat de techniek zich steeds meer ontwikkeld op dit gebied waardoor het bereik uiteindelijk alleen maar groter wordt.
  • Ondanks dat de oplaadpunten als paddenstoelen uit de grond schieten, blijft het op dit moment toch nog zoeken naar een parkeerplaats waar je tegelijkertijd je auto kan opladen. En ook een oplaadpunt voor thuis kan een forse investering zijn.
  • En ja, het imago speelt ook absoluut een rol. Al timmeren merken als Tesla en BMW hard aan de weg om dat te veranderen. De looks van de auto’s zelf worden moderner en meer sexy en door slimme marketing voelen young professionals zich steeds meer aangetrokken tot deze groene auto’s.

Heeft elektrisch rijden de toekomst?

Absoluut. Daar ben ik van overtuigd. Zeker wanneer praktische zaken als actieradius en aantal oplaadpunten verbetert de komende jaren, dan gaat langzaam maar zeker elektrisch rijden de overhand krijgen. Nu al beginnen de voordelen meer op te wegen tegen de nadelen, al is nog niet iedereen daar van overtuigd. Of je nu je oude auto gelijk moet inwisselen voor een elektrische auto? Als je korte afstanden rijdt en je wilt een positieve bijdrage leveren aan het milieu, dan zou ik dat zeker overwegen. Maar laat je wel eerst goed informeren door de dealer. Het liefst een onafhankelijke dealer, zodat je een goede beslissing kan nemen.

2 reacties

  1. Eric Beyer op 25 februari 2016 om 21:06

    De elektromotor word niet opgeladen, alleen de accu.

    • Frits Pieper op 29 februari 2016 om 19:26

      Haha klopt, inderdaad! Bedankt voor je scherpe opmerking!

Laat een reactie achter





Related Posts

auto valt uit tijdens rijden

Je auto valt uit tijdens rijden: wat moet je doen?

Het is een van de engste situaties waar een bestuurder mee te maken kan krijgen: je rijdt op de weg…

Lees meer »

Mag je rijden zonder kentekenbewijs?

Het kentekenbewijs is een cruciaal document dat aantoont dat een voertuig officieel geregistreerd is en voldoet aan de wettelijke eisen….

Lees meer »

nieuwe automerken in Nederland

Nieuwe automerken in Nederland

De automarkt evolueert voortdurend en 2024 brengt een reeks nieuwe automerken op de markt, die klaarstaan om de auto-industrie te…

Lees meer »