Is een kopie van je rijbewijs maken bij het huren van een auto toegestaan?

Frits Pieper
16 apr 2014

Als je een auto huurt, vragen de meeste autoverhuurbedrijven om je rijbewijs en paspoort mee te nemen bij het ophalen van de auto. Dat is ook wel logisch: het autoverhuurbedrijf wil natuurlijk weten of je wel bevoegd bent om auto te rijden. Daarom moet je laten zien of je wel een geldig rijbewijs hebt en dat deze bijvoorbeeld niet in beslag is genomen. Is het echter toegestaan om het rijbewijs te kopiëren? Of is het toegestaan om het rijbewijs te scannen? Deze blog zal proberen antwoord te geven op deze vragen.

Mag de autoverhuurder een kopie van je rijbewijs maken?

Bij de verhuur van een auto mag het autoverhuurbedrijf vragen of jij je kunt legitimeren. De juistheid van je persoonsgegevens moeten onderzocht worden en ook kijkt de verhuurder na of je wel rijbevoegd bent. Ook is het autoverhuurbedrijf bevoegd om gedurende de huurperiode een kopie van het rijbewijs en identificatiebewijs te maken en op te slaan. Wel dient de verhuurder een aantal zaken op je papieren af te schermen. Dit wil zeggen dat je Burgerservicenummer, je rijbewijsnummer en je pasfoto afgeschermd moeten worden, wanneer de verhuurder het rijbewijs gaat kopiëren. Na het inleveren van de huurauto moeten de kopieën ingeleverd worden bij de huurder of direct worden vernietigd. Het BSN en rijbewijsnummer; waar vind je die nu? Deze gegevens vind je op de achterkant van je rijbewijs in de linkerbovenhoek. Eerst zie je het BSN. Deze wordt gescheiden met een / van je rijbewijsnummer.

rijbewijs

Rijbewijs scannen?

Pas op met het laten scannen van je rijbewijs en/of identificatiebewijs. Merendeels worden je gegevens door een scan op een computer gezet. Deze computer staat negen van de tien keer in contact met internet, waardoor je gegevens uitgelekt kunnen worden: opzettelijk of per ongeluk. Bovendien kun je op een computer minder snel nagaan of je gegevens daadwerkelijk vernietigd worden na het einde van je huurperiode.

Kopie kentekenbewijs bij auto huren?

Bij veel autoverhuurbedrijven zul je een kopie van het kentekenbewijs ontvangen. Wanneer je ernaar vraagt, zegt de verhuurder dat dit de normale gang van zaken is. Maar is dat echter zo? Ofschoon het vaker voorkomt, wordt dit niet door de Nederlandse wet gedekt. Je bent verplicht om een origineel kentekenbewijs met je mee te nemen. Heb je dit niet bij je wanneer je aangehouden wordt, dan krijg jij als bestuurder de boete. Ditzelfde geldt wanneer je in het buitenland gaat rijden.

Kopie rijbewijs bij auto rijden?

Het is verplicht om je rijbewijs bij je te dragen wanneer je autorijdt. Dit geldt kortom ook wanneer je de bestuurder bent van een huurauto. Wanneer je met de huurauto wordt aangehouden, dien je een bewijs van je rijbevoegdheid te kunnen laten zien. Kun je niet je rijbewijs aantonen of heb je slechts een kopie van je rijbewijs op zak, dan kun je een fikse boete riskeren.

Identiteitsfraude

Identiteitsfraude zit tegenwoordig in een klein hoekje. Daarom is het raadzaam voorzichtig te zijn met het laten kopiëren of scannen van uw identiteitspapieren. Helemaal wanneer onduidelijk wordt aangegeven op welke manier en hoe lang je gegevens bewaard worden.

De overheid waarschuwt steeds vaker tegen de risico’s van identiteitsfraude. Identiteitsfraude is een groeiende vorm van fraude die iedereen kan overkomen. Het brengt grote schade voor de betrokkenen met zich mee. De “identiteit” van een persoon is uiterst waardevol. Wie een “identiteit” weet te stelen, kan spullen aankopen, een auto leasen, bankrekeningen openen en sluiten, geld lenen, een bedrijf starten, et cetera. Dit gebeurt dan allemaal niet op eigen naam…  De rekening komt uiteindelijk bij de houder van de echte identiteit en dan begint een vaak lange en moeizame weg naar gerechtigheid, eerherstel en financiële compensatie. Het is niet zo dat autoverhuurbedrijven welwillend meewerken aan identiteitsfraude, maar wanneer niet duidelijk is wat er met je gegevens gebeurt kunnen deze overal terecht komen, ook in verkeerde handen.

hoeveel personen mag je vervoeren met rijbewijs b

Veilig je auto huren zonder kopie rijbewijs

Bij Adrem Autoverhuur kun je gerust zijn: bij het huren van een auto wordt geen kopie of scan gemaakt van uw rijbewijs, paspoort of identiteitskaart. Wel worden aan het begin van de huur je gegevens (rijbewijsnummer, geboortedatum en -plaats) genoteerd. Je krijgt je rijbewijs ongekopieerd en ongescand weer terug. Als je hier nog vragen of opmerkingen over hebt, reageer hieronder gerust of neem contact met ons op. Welke van onze hoge kwaliteit huurauto’s ga jij huren? Bekijk hier onze tips voor het kiezen van de beste huurauto.

5 reacties

 1. beij op 31 augustus 2014 om 13:45

  Mag een woningbouw een kopie van mijn rijbewijs kenteken vragen? Ik huur 25 jaar dus mijn gegevens zijn al bekend. Het doel is voor parkeerplaatsen op binnen terrein, waar we al 10 jaar staan geparkeerd.

  • Frits Pieper op 31 augustus 2014 om 16:06

   Ik denk dat de woningbouwvereniging wil weten of u uw eigen auto daar parkeert of die van iemand anders. Ze mogen het wel vragen, maar of u een kopie rijbewijs moet geven, is zeer de vraag. Om bovenstaande te controleren, is een kopie van het kenteken voldoende. Dat lijkt mij geen probleem. Als ze toch een kopie rijbewijs willen hebben, zou ik op het kopie duidelijk vermelden (bv KOPIE over het rijbewijs heen schrijven). Verder even controleren of er geen BSN nummer op het rijbewijs staat (bij oude rijbewijzen was dat zo). Als dat zo is, beter doorkrassen (op het kopie).

   • adriaan op 13 mei 2018 om 18:18

    ik heb een redelijk nieuw rijbewijs en bsn staat niet meer op de voorkant maar nu wel op de achterkant.

 2. eveliene op 20 oktober 2020 om 14:31

  Bestaat er een rijbewijs check. Een programma waarbij een bedrijf (autoverhuurbedrijf) kan controleren of het rijbewijs wettelijk geldig is?
  Iemand kan natuurlijk bij een wettelijke overtreding aangeven zijn rijbewijs kwijt te zijn. hiervoor wordt wel bijv. zijn auto ingevorderd en online neer gezet dat zijn rijbewijs is ingevorderd. Stiekem heeft de persoon in kwestie zijn rijbewijs nog wel en gaat één week later naar een autoverhuur en huurt hier een auto. Wordt dit op een of andere manier gecontroleerd? of is het afwachten tot hij ooit weer staande wordt gehouden?

 3. Corine Van der poel op 25 oktober 2023 om 10:39

  Ik vind belachelijk dat je e boete krijgt bij e kopie van kenteken, als je huurt, whats different? Verder als ‘T dus e boete oplevert, waarom doen autobedrijven dat dan, want ik wil geen boete!! Kan je ze verplichten om de originele kenteken te geven?

Laat een reactie achter

Related Posts

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »