Dit zijn de nieuwe smartphone flitspalen

Nina Geuskens
15 jul 2022

Ben jij al op de hoogte van de telefoon flitser? Deze nieuwe, slimme flitser wordt landelijk ingezet door de politie om mensen die onder het rijden met hun telefoon bezig zijn te bekeuren. Dus kom jij nog wel eens in de verleiding om tijdens het rijden even dat ene appje te beantwoorden, een nieuw liedje uit je Spotify-lijst te selecteren of je moeder te bellen en uitgebreid over je dag te vertellen? Wees dan gewaarschuwd! Want of je nu in je eigen auto rijdt, een auto huurt voor een roadtrip of rijdt in een bestelbus die je hebt gehuurd in Limburg – je kunt niet meer onopgemerkt met je telefoon bezig zijn! Wil je graag meer weten over de smartphone flitspalen? Lees dan snel verder.

Middels telefoon flitsers moet verkeersveiligheid groter worden

Sinds 1 juli 2021 zet de politie mobiele telefoon flitsers in. Door mensen die rijdend met hun telefoon bezig zijn te bekeuren, hoopt men het gebruik van smartphones in de auto te verminderen en zo de verkeersveiligheid te vergroten. De technologie van de mobiele telefoon flitser werd voor de invoer van het apparaat maandenlang getest. En aangezien deze testen succesvol verliepen, wordt de smartphone flitspaal nu landelijk gebruikt.

Hoe werken de smartphone flitspalen?
Aan de hand van kunstmatige intelligentie kan de camera van de telefoon flitser precies zien wanneer een bestuurder een mobiel elektronisch apparaat in de hand heeft. Dit elektronisch apparaat kan een smartphone zijn, maar bijvoorbeeld ook een tablet of een navigatie-apparaat. Aangezien de camera’s gebruikmaken van infraroodtechnologie, kunnen smartphonegebruikers ook ’s nachts worden betrapt.

Heeft de camera geconstateerd dat je een elektronisch apparaat in je hand hebt tijdens het sturen? Dan wordt er een foto gemaakt van jou als overtreder en van het kenteken van het voertuig. Deze foto gaat eerst naar het politiebureau, waar een agent controleert of de camera van de telefoon flitser de juiste constatering heeft gedaan. Als dat zo is, dan wordt er een melding gedaan en krijgt het Centraal Justitieel Incasso Bureau de opdracht om jou te beboeten. Je zult dan binnen enkele weken de bekeuring inclusief foto als bewijsvoering thuisgestuurd krijgen.

Waar staan de flitsers voor mobiele telefoon?
Flitsers voor mobiele telefoons zitten niet in bermen of auto’s, maar bevinden zich juist boven de weg. Meestal zijn ze opgesteld op viaducten. De camera’s van de smartphone flitsers zijn schuin naar beneden gericht, zodat de illegale handeling, de chauffeur en het kenteken goed zichtbaar zijn. Het gezicht van de overtreder wordt meestal niet in beeld gebracht, maar wel de handen die de smartphone vasthouden.

Hoe hoog is de boete die je krijgt als je geflitst bent door een mobiele telefoon flitser?

Word je gepakt door een telefoon flitser? Dan mag je even diep in de buidel tasten. De boete van het gebruiken van een smartphone tijdens het rijden bedraagt namelijk 240 euro, exclusief 9 euro aan administratiekosten. Dat is niet niks! Je zult de volgende keer wel minstens twee keer nadenken voordat je dat ene appje aanklikt. Hoewel smartphone flitspalen dus niet onze grootste vriend zijn, snappen we de invoering van dit apparaat wel heel goed. Veiligheid gaat namelijk boven alles!

Related Posts

25 jaar Adrem Autoverhuur én een nieuwe vestiging!

“Daarvoor moet je echt niet bij mij zijn,” staat er op de website van Adrem Autoverhuur onder de foto van…

Lees meer »

milieubewust rijden

Alles over milieubewust rijden

In onze snel veranderende wereld wordt milieubewust rijden steeds belangrijker. De impact van traditionele voertuigen op het milieu is aanzienlijk,…

Lees meer »

auto leasen zonder bkr check

Auto leasen zonder BKR

Bij het leasen van een auto komt vaak een BKR-check om de hoek kijken en je vraagt je misschien af…

Lees meer »