Rijden in de sneeuw met zomerbanden, de risico’s

Nina Geuskens
14 okt 2022

Waarschijnlijk heb je het wel eens voor elkaar gekregen: rijden in de sneeuw met zomerbanden. Je bent in ieder geval niet de enige. En dat is ook niet gek. Aan het Nederlandse weer is namelijk geen touw vast te knopen. De ene week is het twintig graden met zon en de volgende week lijkt het wel winter wonderland in je tuin. Veel mensen denken er daarom niet op tijd aan om hun zomerbanden te verwisselen voor winterbanden. Of ze weten wel dat het eigenlijk tijd is voor winterbanden, maar vragen zich af of ze het geld en de moeite niet beter kunnen besparen door gewoon de zomerbanden onder de auto te laten. Maar een ding is zeker: rijden met zomerbanden in de sneeuw is alles behalve slim. In deze blog lees je alles wat je erover moet weten.

Waarom kun je met zomerbanden beter niet rijden in de sneeuw?

Zomerbanden hebben minder diepe groeven in hun profiel dan winterbanden, waardoor ze het moeilijker krijgen in de sneeuw. In plaats van de grip op de sneeuw te behouden door de sneeuw tussen de profielblokken vast te houden (zoals winterbanden dat doen), persen zomerbanden de sneeuw samen en maken ze het contactvlak alleen maar gladder.

Daarnaast zijn zomerbanden harder dan winterbanden, omdat ze minder natuurrubber bevatten. Bij winterse temperaturen onder 7 °C kan deze stijfheid van de banden een probleem gaan vormen. Want hoe kouder het wordt, hoe stijver de banden worden en hoe groter de kans op barsten. Als je met zomerbanden gaat rijden in de sneeuw, loop je dus de kans dat je banden beschadigd raken. Lees hier meer over hoe je aansprakelijk kan worden gesteld bij ongeval in het buitenland, wanneer je zonder winterbanden rijdt.

Heb je in de winter altijd winterbanden nodig?

Je bent in Nederland niet verplicht om in de winter winterbanden te gebruiken, maar het is wel zo verstandig. Zomerbanden gebruiken in winteromstandigheden is namelijk gevaarlijk en verhoogt het risico op beschadigde banden. Mocht er echt een milde winter op komst zijn, dan kun je eventueel nog wegkomen met all-seasonbanden. Deze zijn echter niet geschikt voor extreme winteromstandigheden. Dat komt vooral omdat ze trager remmen dan winterbanden en zo een veiligheidsrisico vormen. Winterse omstandigheden kunnen je echter ook onderweg overvallen. Lees hier wat je moet doen om je auto uit de sneeuw te krijgen, wanneer je bent ingesneeuwd.

Winterbanden altijd veiliger?

Winterbanden zijn in de winter niet altijd veiliger dan zomerbanden. Dat komt omdat ze bij temperaturen boven nul iets minder grip hebben op droog wegdek dan zomerbanden. Alleen bij temperaturen onder nul en bij winterse omstandigheden zoals sneeuw en ijs ben je beter af met winterbanden. Maar aangezien de kans groot is dat je gedurende een Nederlandse winter met dit soort omstandigheden te maken krijgt, is het wel raadzaam om toch voor winterbanden te kiezen. Het is namelijk zeer risicovol om met zomerbanden te rijden in de sneeuw.

Rijden in de sneeuw met zomerbanden

Risico’s van rijden met zomerbanden in de sneeuw

We hebben ze eigenlijk al genoemd in het begin van de blog, maar wat zijn nu grootste risico’s van rijden met zomerbanden in de sneeuw? We zetten ze voor je op een rijtje:

Risico op slippen en andere ongelukken

Zomerbanden en all-seasonbanden hebben door hun samenstelling een verhoogd risico op slippen bij het draaien, versnellen en remmen. Bovendien hebben zomerbanden een lage rolweerstand, wat zorgt voor lange remafstanden op ijs of sneeuw. Dus mocht je in de sneeuw rijden met zomerbanden en mocht er iets of iemand plotseling op de weg verschijnen, dan doe je er langer over om te remmen en is de kans op een ongeluk groter.

Risico op schade door koude temperaturen

Zomerbanden zijn niet gemaakt voor koud weer. De loopvlakken van de banden zullen verstijven bij sneeuw en andere winterse omstandigheden. Dat zorgt niet alleen voor gevaar op de weg, maar ook voor kans op beschadigingen aan de band zelf. Zo kunnen de zomerbanden hun elasticiteit verliezen en kunnen ze scheuren.

Tips over hoe te rijden in de sneeuw

Nu we je op het hart hebben gedrukt dat je beter niet kunt rijden in de sneeuw met zomerbanden, willen we je nog een aantal andere tips meegeven over rijden in de sneeuw. Het allerbelangrijkste bij rijden in de sneeuw is om kalm te blijven. Blijf altijd gefocust op de weg en houd het stuur met beide handen vast.

Een aantal overige tips bij rijden in de sneeuw:

– Verwijder altijd eerst het sneeuw en ijs van de ruiten voordat je wegrijdt;
– Rijd rustiger dan normaal;
– Neem een grotere remafstand aan dan normaal;
– Kijk altijd ver genoeg vooruit om tijdig af te kunnen remmen;
– Rem voorzichtig en soepel;
– Gebruik geen cruise control (deze is niet ontworpen voor het rijden op gladde wegdekken).

Mocht je een winters tripje gepland hebben en weet je niet zeker of jouw banden winter- en sneeuwproof zijn, kies er dan voor om een auto te huren in Sittard bij Adrem Limburg. Wij zorgen ervoor dat jij te allen tijde veilig de weg op kunt!

Related Posts

gratis parkeren in Venlo

Waar kun je gratis parkeren in Venlo?

Je hebt besloten om in het weekend een auto te huren in Venlo, waarmee je dan ook de binnenstad gaat bezoeken….

Lees meer »

geen creditcard voor auto huren

Auto huren zonder creditcard? Dit moet je weten

Een auto huren kan een handige optie zijn in Nederland, maar ook bij vakantie in het buitenland. Veel autoverhuurders vragen…

Lees meer »

gratis parkeren in Maastricht

Waar kun je gratis parkeren in Maastricht?

Parkeren in Maastricht is voor veel bezoekers van de stad een doorn in het oog. Of je nu met je…

Lees meer »