Dit zijn onze tips voor rijden in de sneeuw
De winter is weer in aantocht en de eerste vlokken sneeuw zijn al gevallen. Het is ijzig koud buiten, waardoor de sneeuw vermoedelijk niet lang op zich zal laten wachten. Met dit weer is het belangrijk dat je je op een veilige manier op de weg begeeft. Daarom delen we graag onze tips voor rijden in de sneeuw met je.
Aangepaste snelheid
Eén van de belangrijkste tips die we je kunnen geven voor autorijden in sneeuw, is om je rijsnelheid aan te passen aan de omstandigheden. Ook al ligt er geen sneeuw, de wegen kunnen toch spekglad zijn. Met een aangepaste snelheid kun je ook bij deze gladheid je auto goed tot stilstand brengen.
Afstand houden
Houd ook meer afstand van je voorganger. Als deze plotseling zou moeten remmen, dan kun je ook bij gladheid nog op tijd stil komen. Bij gladheid heb je namelijk een langere remweg en dus meer tijd nodig om je auto tot stilstand te brengen. Let ook op bij het invoegen. Doe dit ruim op tijd en niet op het laatste moment.
Remmen op de motor
Als je bij gladheid moet remmen, dan kun je het beste de motor terugschakelen naar een lagere versnelling. Heb je een antiblokkeer systeem, dan doe je dit door zowel de rem als de koppeling in te trappen. Het kan zijn dat je dan rare geluiden hoort of dat je het rempedaal voelt trillen. Het systeem zorgt er dan voor dat je wielen nog kunnen draaien en dat jij kunt sturen.
Remmen in bochten
Remmen in bochten is niet aan te raden, dus voorkom dit zoveel mogelijk. In bochten kun je het beste je gas loslaten, totdat je de bocht weer uit bent. Dan kun je weer gas bijgeven. Trek ook niet aan je stuur, maar laat de auto rustig over de weg glijden en stuur in de juiste richting.
Let op andere weggebruikers
Kijk goed voor je uit, zodat je op tijd kunt reageren op wat andere bestuurders doen. Als je in dit weer even afgeleid bent en je moet daarna reageren op de nieuwe verkeerssituatie, dan kunnen er vervelende ongelukken gebeuren. Kijk ook altijd waar je heen wil. Ook wanneer je in de slip raakt moet je blijven kijken en sturen in de richting waar je heen wil.
Wat te doen bij slippen?
Wanneer de achterkant van je auto een beetje wegglijdt, dan kun je met een voorwiel aangedreven auto lichtjes gas bijgeven. Dit trekt de auto recht wanneer je winterbanden of sneeuwkettingen onder je auto hebt. Wanneer je echt in een slip raakt, dan is dit niet verstandig. Dit zijn een paar handige tips voor rijden in de sneeuw tijdens een slip:
- Nooit hard remmen
- Nooit flink gas bijgeven
- Slipt je achterwiel, dan tegensturen
- Slipt je voorwiel, dan meesturen in richting dat je glijdt
- Kijk in richting waar je heen wil
Rijwijze
Wanneer je stil staat en je moet wegrijden bij sneeuw of bij gladheid, dan moet je niet te veel gas bijgeven en rustig de koppeling laten opkomen. Als dit niet gaat, rijd dan weg in de tweede versnelling. Benut ook de al aanwezige sporen van autobanden. Rijd in de autosporen voor je en stuur goed mee. Zijn er nog geen bandensporen zichtbaar, rijd dan in verse en losse sneeuw. In de poederachtige sneeuw heb je meer grip op de weg dan in aangereden sneeuw. Lees in dit artikel meer over aansprakelijkheid in binnen- en buitenland, wanneer je rijdt zonder winterbanden.
Maak je auto klaar voor gebruik
Je kunt bij winterse temperaturen niet meteen op weg. Verwijder altijd de sneeuw op je autodak, voordat je vertrekt. Bij hoge snelheid kan namelijk de sneeuw van je dak vliegen en een gevaar vormen voor de bestuurders achter je. Maak je ruiten goed schoon, zodat je volledig zicht hebt op de weg. Preventief kun je je auto ook winterklaar maken. Zorg bijvoorbeeld voor genoeg ruitenwisservloeistof en behandel de rubbers van je auto. Hier lees je hoe je je auto winterklaar maakt.
Winterbanden
Een van de meest basis tips voor rijden in de sneeuw, is toch wel de winterbanden. Op veel plaatsen in Europa zijn deze banden zelfs verplicht. Dit is echter geen garantie tegen gladheid. Ook met winterbanden op de auto moet je voorzichtig rijden. De remafstand op sneeuw is wel beter met winterbanden dan met zomerbanden. Je houdt een betere grip op de weg en na stilstand kun je makkelijker weer op weg. Lees hier over de verdere risico’s van rijden in de sneeuw met zomerbanden.
Juiste bandenspanning
Het plaatsen van winterbanden heeft echter geen effect, wanneer je niet ook de bandenspanning controleert. Daalt de temperatuur, dan neemt de bandenspanning namelijk ook af. In de winter moet je deze spanning kortom aanpassen, omdat dit veiliger is en zo brandstof bespaard wordt. Wanneer je vast komt te zitten in de sneeuw helpt juist een lage bandenspanning. Lees hierover en meer in onze blog over je auto uit de sneeuw krijgen.
Automaat rijden
Tegenwoordig rijden ook veel mensen in automaten in plaats van de traditionele schakelwagens. Een automaat rijden in sneeuw is een stuk lastiger, omdat je niet voelt of je grip hebt met het wegdek. Lees in deze blog onze tips over met een automaat rijden in de sneeuw.
Related Posts
Waar kun je gratis parkeren in Venlo?
By Nina Geuskens |
Je hebt besloten om in het weekend een auto te huren in Venlo, waarmee je dan ook de binnenstad gaat bezoeken….
Auto huren zonder creditcard? Dit moet je weten
By Nina Geuskens |
Een auto huren kan een handige optie zijn in Nederland, maar ook bij vakantie in het buitenland. Veel autoverhuurders vragen…
Waar kun je gratis parkeren in Maastricht?
By Frits Pieper |
Parkeren in Maastricht is voor veel bezoekers van de stad een doorn in het oog. Of je nu met je…