Verkeersboete uit Duitsland

Frits Pieper
09 nov 2019

Je bent met de auto in Duitsland geweest. Enige tijd later valt er een brief van de Duitse autoriteiten op je deurmat. Wat nu?

In Duitsland kent men in principe twee soorten bekeuringen: de Verwarnung, of aanmaning, en de Bussgeldbescheid, of kennisgeving van een boete. Dit zijn een lichtere respectievelijk zwaardere geldboete. Daarnaast kan een rijverbod worden opgelegd. 

Verwarnung

Verwarnung betekent ‘aanmaning’ of ‘waarschuwing’. Maar laat je niet misleiden. Hier is geen sprake van een mondelinge waarschuwing, maar van een geldboete in de laagste categorie. Door het boetebedrag – van minimaal 5 euro en maximaal 55 euro – tijdig te betalen, is de zaak afgedaan. Zo voorkom je strafrechtelijke vervolging. Je kunt dan ook geen bezwaar meer maken tegen de boete. Als je niet op tijd betaalt, dat wil zeggen binnen één week, wordt de Verwarnung automatisch omgezet in een Bussgeldbescheid

Een Verwarnung kan ter plekke worden uitgereikt of ontvang je per post.

Bussgeldbescheid

Ook met een Bussgeldbescheid kun je strafvervolging afkopen. Alleen kan het boetebedrag nu oplopen tot 750 euro. Hier vind je de boetebedragen die horen bij de verschillende overtredingen. Je ontvangt allereerst een formulier: een Anhörung. Dit formulier moet je ingevuld terugsturen, waarna je de boete ontvangt. Hier kun je nog bezwaar tegen aantekenen en in beroep gaan.

Rijverbod

Sommige verkeersovertredingen kunnen leiden tot een ontzegging van de rijbevoegdheid, of Fahrverbot. Dit rijverbod geldt enkel voor Duitsland en varieert van 1 tot 3 maanden. Je dient het verbod binnen 4 maanden te laten aantekenen op je rijbewijs. Pas dan gaat het verbod in. Het niet laten aantekenen van het verbod op je rijbewijs, kan je op een hogere boete komen te staan. Als je met een verbod tóch in Duitsland rijdt, kan je rijbewijs worden ingenomen.

Laat een reactie achter

Related Posts

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »

gratis parkeren roermond

Goedkoop en gratis parkeren in Roermond

Roermond is een ontzettend leuke stad om te shoppen in de bekende Designer Outlet of het Retailpark. Ook de historische…

Lees meer »