Je eigen auto verhuren

Frits Pieper
13 feb 2017

Toen Elly en ik in 1998 Adrem Autoverhuur begonnen in Maastricht, hadden we maar 2 auto’s om te verhuren. Banken staan nu eenmaal niet in de rij om een pluk voertuigen voor je te financieren als je net een autoverhuurbedrijf begint…

Al snel hadden we regelmatig auto’s te weinig om te verhuren. En klanten teleurstellen is natuurlijk het laatste wat je wilt als je net een bedrijf bent begonnen. Dan maar je eigen auto verhuren?

Oude Golf

We reden privé in een oude Golf diesel automaat uit 1983. Als onze 2 auto’s verhuurd waren, en iemand belde ons voor nog een auto, bood ik die maar aan. Wij konden toch niet weg.

Ik vertelde er eerlijk bij dat het Golfje een oud beestje was en dat ik het prima vond als de klant verder zocht bij een andere verhuurbedrijf. Maar tot mijn verbazing werd onze oude Golf regelmatig gebruikt door klanten die het wel grappig vonden om in zo’n oude Golf te rijden.

Sterker nog, één klant heeft er weken in rondgereden – hij vond het een heerlijke auto.

Pater uit Brazilië

Rond 2001 kregen we bezoek van een vriendelijke meneer. Hij vertelde dat hij pater was in Brazilië, en dat hij voor 2 maanden in Nederland was. Als hij eerder op verlof was in Nederland, kreeg hij van een garage voor een klein bedrag een oud autootje te leen om zich te verplaatsen. Die garage bestond alleen niet meer.

Hij vroeg mij of wij ook zoiets voor hem konden doen.

Wij hadden al onze gewone huurauto’s verhuurd. Die zouden trouwens ook te duur voor hem zijn.

Ik had nog wel een oude Eend staan. Die had ik gekocht met de bedoeling om deze om te bouwen tot een open sportauto – Le Patron, die nog altijd bij ons te huur is. Daar was ik toen alleen nog niet aan toegekomen.

De Eend was niet meer in een beste staat – ik zou de carrosserie toch eraf halen en weggooien (de foto hiernaast is van een andere Eend, in veel betere staat). Maar de pater vond het eigenlijk wel een goed idee om 2 maanden in de Eend rond te rijden. In Brazilië had hij niet eens een auto.

Misschien heb je hem toen wel eens zien rijden tussen Maastricht en Tongeren – daar moest hij iedere dag naartoe. TV Maastricht heeft destijds nog een interview met hem gehouden, kan ik mij herinneren. Gelukkig vertelde de pater er niet bij dat hij in een auto van Adrem reed…

Achterklep weg

Iets later kwam ik aan een oude Citroën AX, misschien ken je het model nog. Ik had die auto ingeruild bij de verkoop van een ex-huurauto.

Ik werd gebeld. Of we voor vanavond nog een auto  over hadden.

En ja hoor: weer hadden we huurauto’s te weinig.

En weer zei ik eerlijk: het is wel een oud gebakje, maar van mij mag je hem huren.

De volgende dag kwam de huurder weer terug.

Hij schaamde zich diep.

De auto had geen achterklep meer. Zoals je op de foto hierboven kunt zien, heeft de AX een achterruit. Aan de onderkant was de rest van de achterklep gemonteerd. Een leuk idee van Citroën.

De huurder had na het boodschappen doen de achterklep een beetje te hard dichtgegooid waardoor het raam in duizenden stukjes uit elkaar viel. De rest van de achterklep was op de parkeerplaats gevallen.

Auto delen

Voor ons was het niet moeilijk om onze auto’s te delen met andere mensen. Het waren goedkope wagentjes, en wij hechten toch al niet aan onze auto’s – die verhuurden wij het liefst zo vaak mogelijk. Ik vind het boeiend om te zien dat auto delen nu in opkomst is.


Zou jij je auto durven/willen delen met anderen? Ik ben benieuwd naar je reactie! Liever bij ons een auto huren in regio Stein? Dat kan bij Adrem! 

5 reacties

 1. Jean Pierre Narinx op 13 februari 2017 om 17:40

  Beste Frits wat een heerlijke verhalen. Nee ik wil mijn eigen auto niet verhuren, hij is me daar te dierbaar voor. Vrees ook voor de nakomende snelheidsbekeuringen want mijn vraagt enige nuance in de behandeling van het gaspedaal…????????

  • Frits Pieper op 13 februari 2017 om 18:14

   Haha Jean Pierre,
   Ik kan mij heel goed voorstellen dat je jouw auto niet wil verhuren als hij jou te dierbaar is. Dan zou ik hem ook liever voor mijzelf houden. Maar als je auto alleen een gebruiksvoorwerp is (zoals onze oude autootjes waren) dan doe je dat gemakkelijker.
   Het probleem is dat je bij de meeste mensen helemaal niet bang hoeft te zijn dat er iets met je auto zal gebeuren, maar bij een kleine groep huurders helaas wel. En het is die kleine groep brokkenmakers en hardrijders die het zomaar uitlenen van je auto lastig maken…

 2. Frits Pieper op 13 februari 2017 om 18:22

  Beste Serge, bedankt voor je reactie!
  Hoe meer je met een auto rijdt, hoe eerder de banden zijn versleten en hoe eerder de auto weer onderhoud nodig heeft. Met deze kosten moet je natuurlijk rekening houden in je huurprijs.
  Je zou je auto alleen moeten willen verhuren als je alle kosten vergoed krijgt – daar weet ik alles van. Natuurlijk heb ik een ondernemersrisico, maar je moet altijd in de gaten houden dat je meer aan de huur overhoudt dan dat je auto kost. Een goed punt!
  Hartelijke groet, Frits Pieper

 3. Suzanne op 13 februari 2017 om 22:25

  Hey Frits en Elly, ook al is mijn ouwe auto mij dierbaar toch wil ik ‘m wel delen met anderen maar denk dat er tegenwoordig weinig mensen nog zitten te wachten op een auto zonder bekrachtiging????Maar als het wat leuks oplevert laat het me weten!

  • Frits Pieper op 13 februari 2017 om 22:35

   Haha Suzanne,
   Als we uitverhuurd zijn zullen we geïnteresseerden naar jullie klassieke Volvo verwijzen! Ik weet zeker dat daar wel liefhebbers voor zijn, ook zonder stuurbekrachtiging. Dat levert vast wat leuks op!

Laat een reactie achter

Related Posts

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »