Wat zou jij kiezen?

Frits Pieper
26 sep 2016

“Deze?” 

Hans appte een Marktplaats advertentie van een mooie Volkswagen Eos naar zijn vriendin Vera.

Hij kreeg al snel een bericht terug.

“Wow, mooie auto!”

“Zal ik bellen om te gaan kijken?”

“Doe maar! Ik heb alleen vanavond geen tijd. Kun je voor woensdag een afspraak maken?”

Hans dacht: woensdag? Ik heb helemaal geen zin om zo lang te wachten. Ik wil die auto hebben! Straks is iemand mij voor en kaapt hem voor mijn neus weg.

Terwijl hij nadenkt wat hij moet doen, piept zijn telefoon weer.

Vera.

Ook een link.

Met een advertentie.

Dezelfde prijs: € 6250.

“Dit kan ook”

Het is een advertentie van een reisorganisatie. Een rondreis voor 2 personen door Zuid-Amerika. Voor 6 weken! Hans twijfelt. Tsja, een rondreis door Zuid-Amerika is wel iets wat hij altijd al had willen doen. Een life-time-experience. Wat moeten ze kiezen?

De telefoon piept weer.

“Met het kopen van de auto zijn we er nog niet. Hij moet verzekerd worden. wegenbelasting. onderhoud en reparaties. parkeren, enz”

Vera had een punt. De aankoop konden ze makkelijk betalen, daar hadden ze voor gespaard. Maar dan? Parkeervergunning aanvragen, verzekeren. Af en toe naar de garage. Winterbanden. Pfoe, naast de 6000 euro’s van de auto moet je nog wel wat optellen.

En hebben ze de auto eigenlijk wel nodig? Ze wonen in de binnenstad, station vlakbij. Een trein pakken is geen probleem. En als ze weekend weg gaan kun je een auto lenen of een auto huren.

Kopen jongeren minder auto’s?

“Jongeren kopen minder auto’s”

“Huizenbezit onder jongeren neemt af”

“Jongeren liggen niet meer wakker wakker van auto of rijbewijs”

Zomaar wat krantenkoppen van de afgelopen jaren. Er leek een trend te zijn vanaf 2010 dat steeds minder jongeren een eigen auto aanschaften. Logisch misschien: sinds de crisis hebben jongeren minder zekerheden en minder geld te besteden. Trendwatchers concludeerden al snel dat autodelen sterk in opkomst was. Maar sinds 2014 neemt het autobezit onder jongeren juist weer toe. Welke trend kun je hierin ontdekken?

Kwestie van geld

Het is logisch dat er minder auto’s aan jongeren worden verkocht als zij minder te besteden hebben. Als je aan jongeren vraagt waarom zij geen auto hebben, is het meest gegeven antwoord dat zij er geen geld voor hebben. Slechts 6% van ondervraagde jongeren in België vindt dat er al te veel auto’s rondrijden. Je kunt dit in een artikel van Ethias lezen: Jongeren laten auto niet staan uit milieuoverwegingen. Geen auto hebben is meestal gewoon een kwestie van geld.

Autobezit in grote steden wel gedaald

Het autobezit onder jongeren is de afgelopen jaren juist weer gestegen, en inmiddels op het hoogste niveau ooit. Maar dat is een gemiddelde. In de 4 grote steden in Nederland is het autobezit onder jongeren juist wel licht gedaald. En dan met name onder mensen die hoog zijn opgeleid. Zij zullen eerder kiezen om een auto te huren wanneer ze die nodig hebben. Bovendien lijken hoogopgeleide jongeren hun geld liever te willen besteden aan reizen in plaats van een mooie auto voor de deur. Download hier een onderzoek van VWE over het toegenomen autobezit van jongeren: whitepaper autobezit jongeren

Buitenland

De getallen in Nederland wijken ook af van die in het buitenland. In Duitsland en de VS is wel een trend zichtbaar dat jongeren minder snel een auto aanschaffen. Ik las afgelopen weekend een leuk artikel:

Why young people don’t buy cars and apartments anymore

***

Hans belt de verkoper op Marktplaats nog niet op. Hij besluit eerst nog eens goed met Vera te bespreken wat ze zullen doen. Zowel de auto als de reis zijn erg aanlokkelijk, maar allebei gaat niet.

Wat zou jij doen? De auto of de reis? Vul hieronder je antwoord in! Liever aan auto huren? Een auto huren in Hoensbroek en omgeving doe je bij Adrem. 

4 reacties

  1. wim van Bavel op 26 september 2016 om 18:38

    ik huur wel bij adrem

  2. dirk op 27 september 2016 om 04:34

    travel the world en rent by adrem

  3. John op 27 september 2016 om 15:00

    Ik ga toch voor de auto. Ben ook geen jongere meer…..

Laat een reactie achter

Related Posts

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »