Zo kun je het beste een lekke band verwisselen

Frits Pieper
22 feb 2018

Een lekke band, het kan je zomaar gebeuren. Wanneer je een auto gehuurd hebt, hoef je dat uiteraard niet zelf op te lossen en worden de banden voor je verwisseld. Maar hoe pak je dat aan als je eigen auto opeens een lekke band heeft en je nog nooit de banden verwisseld hebt? Geen zorgen, autobanden wisselen is niet heel moeilijk. Wij leggen je binnen een paar simpele stappen uit hoe jij het wiel verwisselt, zodat je gelijk weer de weg op kunt.

Volg de volgende stappen om een autoband te wisselen

Of je nu thuis de banden gaat verwisselen van je auto of dat je door nood bent komen stil te staan langs de weg – aan de hand van de volgende tips en stappen kan de klus veilig en snel worden geklaard:

Stap 1: Zet de auto stil op een veilige plek

Wanneer je merkt dat je een lekke band hebt, is het ten eerste belangrijk om op een veilige plaats te stoppen. Het is niet slim om nog tientallen kilometers te blijven doorrijden, maar je wilt ook niet ergens staan waar je zomaar nog eens van je sokken geblazen kan worden tijdens het verwisselen van je banden. Zoek daarom de eerste beste rustige plek op, zoals een tankstation, parkeerplaats of pechstrook.

Zet de auto, als het even kan, op een verharde, egale ondergrond. Mocht dit niet lukken, dan is dat ook niet zo’n probleem. Je hebt dan alleen een stevige plank of tegel nodig, later meer hierover. Zet de auto stil en trek de handrem aan zodat de auto niet kan wegrollen tijdens het verwisselen van de autoband(en).

lekke band

Stap 2: Controleer of je het nodige gereedschap hebt

Zodra je auto eenmaal stilstaat op een veilige plek, moet je nagaan of je alles hebt om de wielen te verwisselen. Je hebt het volgende gereedschap nodig:

  • Krik
  • Reservewiel
  • Wielsleutel

Als het goed is heb je deze benodigdheden nog in je auto liggen. In het instructieboekje van de auto vind je waar precies. Haal het gereedschap en het reservewiel alvast uit de auto.

Stap 3: Draai de wielmoeren gedeeltelijk los

Vervolgens is het de taak om de wielmoeren een beetje los te draaien. Dit gaat veel gemakkelijker nu de auto nog niet is opgekrikt omdat je dan veel meer kracht kunt zetten. Controleer wel even of je een wieldop over je velg hebt, want deze moet je er namelijk nog eerst afhalen. Dit doe je door met een schroevendraaier de wieldop voorzichtig van de velg af te wippen.

Stap 4: De auto opkrikken

Nu is het tijd om de auto met de krik omhoog te krikken. Lees in het instructieboekje hoe de krik werkt.

Waar moet ik de krik plaatsen?

De plaats waar de krik de auto moet ondersteunen, is meestal links of rechts van het wiel. Er staat een klein tekentje (driehoekje) waar je de krik moet plaatsen, kijk anders even in het instructieboekje van de auto.

Zorg er vooral voor dat de krik recht onder de auto staat. Zo voorkom je dat hij weg kan schieten. Bij een verharde ondergrond kun je de krik gewoon op de grond plaatsen. Als de auto op zand of een zachte berm staan, kan de krik wegzakken. Leg in dit geval een tegel of een plank hout onder de krik.

Hoe werkt het opkrikken van de auto?

Als de krik goed geplaatst is, draai je aan de zwengel waardoor de auto langzaam wordt opgetild. Blijf controleren of de krik recht staat en niet onder de auto uit kan schieten. Krik de auto zover op totdat de band van de grond af komt en je het reservewiel erop kunt zetten. Draai nu alle wielbouten helemaal van het wiel af. Verwijder het wiel als je alle bouten verwijderd hebt. Pas wel op dat de krik nog steeds goed op zijn plaats staat.

Stap 5: Verwijder de lekke autoband

Als je alle wielbouten verwijderd hebt, kun je de lekke autoband van de naaf af tillen. Leg het reservewiel voor de zekerheid naast de krik, onder de auto. Mocht de auto toch van de krik afschieten, dan komt deze op de lekke band en niet op je voet.

Stap 6: Plaats de nieuwe band

Nu kun je het reservewiel plaatsen. Als het wiel eenmaal goed hangt, moeten de moeren er weer op. Draai met de hand alle moeren terug op de bouten. Als ze handvast zitten, moet je het wiel bewegen om te kijken of deze volledig aansluit op de achterkant. Hierna kun je met de wielsleutel de bouten vaster zetten. Zet de moeren gewoon vast, aantrekken komt straks.

Stap 7: Trek de wielbouten aan en verwijder de krik

Haal de lekke band weg onder de auto en laat je auto voorzichtig zakken met behulp van de krik. Zodra de band de grond raakt kun je de wielmoeren verder aantrekken. Draai de wielmoeren stevig, maar niet te overdreven aan om er zeker van te zijn dat het wiel er recht op zit. Hierna laat je de auto verder zakken en verwijder je de krik.

band verwisselen

Belangrijke tips als je een autoband gaat verwisselen

Tot slot nog een paar belangrijke tips/aandachtspunten bij het verwisselen van je autobanden:

  • Vergeet niet een tegel of plank onder de krik te plaatsen bij een zachte ondergrond (leg standaard een plankje in de auto);
  • Ga de auto niet opkrikken met geopende deuren;
  • Zorg ervoor dat je in het bezit bent van de sleutel of code waarmee je de antidiefstal wielmoeren kunt verwijderen (verkrijgbaar bij de garage of wielleverancier) en bewaar deze goed;
  • Houd in gedachten dat een vervangende band ervoor kan zorgen dat de auto niet meer uitgebalanceerd is en de auto gaat trillen. Als de auto niet meer goed gebalanceerd is, slijten de banden en de wielophanging veel sneller. Je kunt daarom het beste naar een monteur/garage gaan om alle vier de wielen weer uit te laten balanceren en uit te laten lijnen.

Heb je alle stappen en tips opgevolgd? Gefeliciteerd, je hebt de autobanden nu veilig verwisseld. Je weet nu ook voor de toekomst waar je de krik moet plaatsen en hoe je banden moet verwisselen.

Mocht je via Adrem een auto hebben gehuurd in Roermond, een personenbus hebben gehuurd in Roermond of een auto hebben gehuurd op een andere plek in Limburg en merk je dat er een band lek is? Schakel dan gelijk onze hulp in, wij helpen jou weer op weg!


Wanneer heb jij voor het laatst een wiel verwisseld? Of bel je meteen de pechhulp? Auto huren in de regio Brunssum, en pech onderweg? Bel ons gerust! 

Laat een reactie achter

Related Posts

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »