11 tips voor veilig rijden met de auto in het verkeer
Schade aan je auto is altijd vervelend, zeker in het geval van een huurauto. Maar het kan nóg erger zijn wanneer dit het resultaat is van een ongeval – vooral wanneer je dit ongeval had kunnen voorkomen. Een veelgehoord advies is vaak om voorzichtig te rijden. Maar met alleen voorzichtig rijden kom je er niet. Sterker nog – te voorzichtig rijden is ook weer niet goed. Het gaat erom dat je tijdens het rijden keuzes maakt die jou en andere weggebruikers ten goede komen. Zelfverzekerd rijden is veilig rijden.
Daarom geven we je hieronder een aantal tips hoe je veilig kunt rijden: zó ga jij veilig de weg op!
1. Laat je nóóit opjagen
Je kent het ongetwijfeld: een bestuurder die aan je bumper kleeft, toetert, of gewoonweg vervelend rijgedrag vertoont. Hoe irritant het ook kan zijn: ga er niet op in. Je brengt jezelf en anderen in gevaar. Beter is om deze bestuurder de ruimte te geven of hem te laten passeren. Waarschijnlijk komt hij slechts één minuut eerder aan op bestemming – of misschien wel helemaal niet.
2. Rij nooit twijfelachtig
We noemden het hierboven al: voorzichtig rijden is niet de oplossing. Voorzichtigheid gaat namelijk al snel gepaard met twijfelen. Dit is niet veilig in het verkeer, twijfel leidt tot onrust en onduidelijkheid voor je mede-weggebruikers. Ga dus uit van je logische verstand en maak naar aanleiding daarvan een keuze. Valt je keuze verkeerd uit en mis je daardoor bijvoorbeeld een afslag? Dat is dan maar zo. Je hebt in ieder geval geen risico genomen door te twijfelen, wat zou resulteren in gevaarlijke situaties.
3. Controleer je banden
Een te lage bandenspanning is niet alleen slecht voor je benzineverbruik, maar voornamelijk voor de grip die je hebt op het wegdek. Wat kunnen de gevolgen zijn? Een langere remweg en een kans op slipgevaar die aanzienlijk groter is dan de bedoeling. Tip van ons: controleer de bandenspanning gewoon één keer per maand, dan is er verder niets aan de hand.
4. Stel alles af op jouw persoon
Hiermee bedoelen we het afstellen van je spiegels en bestuurdersstoel. Je moet altijd goed in de achteruitkijkspiegel kunnen kijken, evenals de zijspiegels. Voor het goed afstellen van de zijspiegels kun je de vuistregel aanhouden dat je een klein stukje van de deurklink van de achterdeur moet kunnen zien. Op die manier heb je het beste zicht op wat er achter je gebeurt.
5. Géén social media tijdens het rijden
Dit is een probleem van de laatste paar jaar. WhatsApp, e-mail, Facebook: je berichten blijven binnenstromen tijdens het autorijden. Toch is kijken op je telefoon tijdens het rijden geen optie en levensgevaarlijk. Maak gebruik van je Bluetooth wanneer je een belletje wilt beantwoorden – deze kun je namelijk aansluiten op je autoradio.
6. Stel de navigatie vooraf in
Een navigatie heeft hetzelfde probleem als een smartphone: je kijkt op een scherm en daardoor niet naar de weg. Bovendien is het instellen van een GPS-systeem tijdens het rijden altijd een garantie voor stressvolle momenten. Zet daarom jouw plaats van bestemming vooraf al in je navigatie en niet tijdens het rijden.
7. Ga de verkeersregels na?
Heb je een poos niet meer in de auto gereden? Of weet je van jezelf dat je niet meer zo goed op de hoogte bent van alle verkeersregels (verkeersregels veranderen ook door de jaren heen)? Dan is het misschien een goed idee om de theorie er nog is bij te pakken. Overweeg ook een opfriscursus voor het bijspijkeren van alle verkeersregels.
8. Zorg dat je defensief rijdt
Naast verantwoord en veilig rijden is er nog een speciale manier van een auto besturen: defensief rijden. Dat houdt in dat je vooruit kijkt tijdens diverse situaties en inschat wat andere bestuurders gaan doen. De voorbereiding is het halve werk: ook tijdens het rijden. Wanneer je jezelf defensief opstelt voorkom je een hoop.
9. Houd rekening met het weer
Ieder seizoen heeft andere weersomstandigheden. Bereid je goed voor op deze verschillen, omdat ze vaak voor ongelukken zorgen. In de winter moet je rekening houden met sneeuw en gladheid, dit kan er voor zorgen dat je meer tijd kwijt bent met de voorbereidingen van het auto rijden. Maar ook in de herfst moet je extra rekening houden met het weer.
10. Genoeg brandstof
Zorg er voor dat je altijd genoeg brandstof in de tank hebt. Dit geeft je extra rust die je kunt gebruiken wanneer je bijvoorbeeld de weg niet kunt vinden. Wanneer je merkt dat je nog maar weinig brandstof hebt is het raadzaam onze tips te gebruiken, zodat je niet zonder benzine komt te zitten.
11. Zorg dat je fit bent
Wanneer je ziek of moe bent is het niet verstandig om auto te rijden. Ook tijdens de zwangerschap zijn er zaken waar je rekening mee met houden.
Met deze tips kun je veilig de weg op gaan. Lees ook onze tips over het voorkomen van autodiefstal, zodat je zonder problemen kan beginnen aan je rit.
Wil je reageren op bovenstaand artikel? Plaats hieronder je reactie!
3 reacties
Laat een reactie achter
Related Posts
Waar kun je gratis parkeren in Venlo?
By Nina Geuskens |
Je hebt besloten om in het weekend een auto te huren in Venlo, waarmee je dan ook de binnenstad gaat bezoeken….
Auto huren zonder creditcard? Dit moet je weten
By Nina Geuskens |
Een auto huren kan een handige optie zijn in Nederland, maar ook bij vakantie in het buitenland. Veel autoverhuurders vragen…
Waar kun je gratis parkeren in Maastricht?
By Frits Pieper |
Parkeren in Maastricht is voor veel bezoekers van de stad een doorn in het oog. Of je nu met je…
Ik denk dat de meeste ellende komt van mensen die opgefokt en gehaast aan het verkeer deelnemen. En de social-media-coureurs. Levensgevaarlijk.
Goede stuk tekst, dit vertel ik ook altijd aan mijn leerlingen
Ik merk ook dat een goede voorbereiding je helpt om veiliger de weg op te gaan. Ik zorg er altijd voor dat ik fit ben en weet hoe ik moet rijden. Wanneer ik de weg niet weet, of mijn navigatie niet goed ingesteld heb, kan ik twijfelachtig gaan rijden. Dit wil je natuurlijk niet.