Het wordt beter dan je denkt
Aan negatief nieuws besteden we 10 x zo veel aandacht als aan positief nieuws. We worden overspoeld met negatief nieuws op elk denkbaar apparaat.
Gaat het echt zo slecht met onze wereld? In deze blog wil ik laten zien dat het beter gaat, inclusief de meest recente (technologische) ontwikkelingen.
NB: het gaat mij niet om het negeren van de problemen die deze wereld nog altijd heeft. Ik hoop van harte dat de mens met behulp van technologie in staat zal zijn om ervoor te zorgen dat deze wereld als geheel beter wordt.
Ik wil je meenemen naar een positiever wereldbeeld dan wij dagelijks voorbij zien komen. Stuur dit artikel gerust door naar een somberende medemens.
Reis je mee?
1. Gezondheid
Waar je ook kijkt op deze wereld, alle sterftecijfers zijn de laatste 300 jaar enorm gedaald.
De volgende grafiek laat de levensverwachting bij geboorte zien in verschillende landen. Nog maar 100 jaar geleden was de levensverwachting van een baby in India of Zuid-Korea maar 23 jaar. Vandaag is de levensverwachting in India verdrievoudigd. In Zuid-Korea zelfs verviervoudigd en daarmee hoger dan in het Verenigd Koninkrijk.Bron: Our World in Data
De gezondheidszorg maakt nog steeds grote sprongen in ontwikkeling. Een Chinese robot-tandarts heeft afgelopen maand een 3D geprinte kies geïmplanteerd bij een vrouwelijke patiënt. Menselijke medische staf hielp alleen nog bij de voorbereiding.
Stel je eens voor dat robots overal ter wereld medische ingrepen kunnen doen voor de prijs van elektriciteit (een robot heeft geen dokterssalaris nodig).
2. Milieu
30 jaar geleden ondertekenden wereldleiders het Montrealprotocol. Dit internationaal verdrag werd opgesteld om de ozonlaag te beschermen. Vandaag kun je concluderen dat dit verdrag ervoor heeft gezorgd dat 280 miljoen gevallen van huidkanker zijn voorkomen. Verder 45 miljoen gevallen van staar en 1,5 miljoen doden als gevolg van huidkanker. Zonder dit verdrag zou de wereld in 2050 4 graden warmer zijn Door deze lagere opwarming zullen grote droogtes, overstromingen en tropische stormen minder voorkomen.
Deze grafiek laat de afname van het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van natuurrampen zien:
Bron: Our World in Data
Waarom?
Nieuwe technologieën (satellieten, sensoren, netwerken, machine learning) stellen de mens in staat om natuurrampen steeds eerder en beter te voorspellen en te modelleren. Deze modellen zorgen voor betere en snellere waarschuwingssystemen.
Drones en milieu: tot nu toe werden dieren handmatig geteld door onderzoekers vanuit helikopters. Tegenwoordig verzamelen drones beeldmateriaal, dieren worden digitaal geteld en steeds beter geobserveerd. Mensen helpen machines om de algoritmes te verbeteren.
Sneller, goedkoper en accurater.
In India (Bengaluru) worden drones ingezet in gebieden waar mensen moeilijk kunnen komen, om ontbossing in kaart te brengen.
Wat zou er gebeuren wanneer duizenden drones worden ingezet om het milieu beter te beschermen?
3. Energie
Een maatstaf voor economische groei, levensstandaard en armoedebestrijding is de toegang tot elektriciteit.
Meer mensen dan ooit op deze wereld hebben toegang tot elektriciteit. En het absolute aantal mensen dat nog geen elektriciteit heeft, daalt, ondanks de stijging van de wereldbevolking.
Bekijk onderstaande grafiek om te zien hoe steeds meer mensen gebruik kunnen maken van elektriciteit.
Bron: Our World in Data
In India had in 1990 45% toegang tot elektriciteit. In 2014 bijna 80%.
Afghanistan laat een nog grotere toename zien. In 2000 had 0,86% elektriciteit, in 2014 89,5%.
Hernieuwbare energiebronnen worden goedkoper en beter toegankelijk. Wereldwijd zijn prijzen van zonne-energie nog altijd aan het dalen.
Uiteindelijk zal de hele wereldbevolking gebruik kunnen maken van (bijna) gratis elektriciteit.
4. Voedsel
Ondanks de (meestal negatieve) krantenkoppen boeken we gestage vooruitgang op het gebied van voedselschaarste en honger in de wereld:
Bron: Our World in Data
Steeds meer kan (met behulp van technologie) voedselschaarste worden omgezet in overvloed. Ik heb artikelen gelezen over bio geprint vlees, over verticale landbouw (groente flats), landbouwrobots en drones.
Twee voorbeelden uit 2017:
- Mensvrije boerderijen: op een afgelegen boerderij van 1,5 hectare in het Verenigd Koninkrijk hebben Harper Adams University en Precision Decisions onlangs hun eerste gerst geoogst. Bijzonder? Jazeker: de boerderij wordt autonoom gerund. In plaats van menselijke landarbeiders maakt Hands Free Hectare gebruik van zelfrijdende voertuigen, machine learning algoritmen en drones om te planten, te voeden en te oogsten.
- Voedsel uit elektriciteit: een ander groots idee in de strijd tegen voedselschaarste en ondervoeding komt uit Finland, waar onderzoekers voedsel uit elektriciteit creëren. Het wetenschappelijk team van de Lappeenranta University of Technology (LUT) heeft een machine ontwikkeld die op duurzame energie draait om voedzame, eencellige eiwitten te produceren.
5. Mobiliteit
Net als elektriciteit en mobiele telefoonbezit, neemt het aantal auto’s op de wereld toe. Ook dit is een voorbeeld van toename van welvaart.
Bron: Our World in Data
Natuurlijk wordt ook de milieuvervuiling hiermee groter. Hoewel hier best wat op af te dingen valt: motoren worden zuiniger, en het aantal elektrische voertuigen neemt toe. Verder zien we een (kleine) stijging in het aantal deelauto’s, vooral in grote steden.
Maar laten we eerlijk zijn: het aantal autokilometers in Nederland is nog nooit zo groot geweest. Ook worden steeds meer auto’s gekocht, meer dan ooit.
Kunnen we bij ons laatste onderwerp geen lichtpuntje ontdekken?
Onze overheid doet toch zo haar best?
Er is een ontwikkeling die opmerkelijk is. Autobezit en autogebruik nemen af bij mensen tot 30 jaar. Dat is niet alleen in Nederland zo, maar wereldwijd in de meeste rijke landen zoals de VS, Duitsland, Japan en Australië. Blijkbaar gaat de jonge generatie ons het goede voorbeeld geven. Minder hechten aan autobezit, maar waarde hechten aan het gebruik. Onder jongeren vindt je veel meer fervente Snappcar, BlaBla car en deelauto gebruikers dan onder mijn leeftijdsgenoten.
Voor mij was het begin dit jaar dan ook een geweldige ervaring om met mijn zoon zonder auto op reis te zijn. Dat zouden meer veertigers eens moeten doen.
We leven in een spannende tijd, vol van verandering. En als jouw manier van denken je in staat stelt om problemen als uitdaging te zien, zal de toekomst nog spannender worden.
Dit artikel is grotendeels geïnspireerd door het artikel Why the World is (still) better than you think van Peter Diamandis.
Related Posts
Je auto valt uit tijdens rijden: wat moet je doen?
By Nina Geuskens |
Het is een van de engste situaties waar een bestuurder mee te maken kan krijgen: je rijdt op de weg…
Mag je rijden zonder kentekenbewijs?
By Nina Geuskens |
Het kentekenbewijs is een cruciaal document dat aantoont dat een voertuig officieel geregistreerd is en voldoet aan de wettelijke eisen….
Nieuwe automerken in Nederland
By Nina Geuskens |
De automarkt evolueert voortdurend en 2024 brengt een reeks nieuwe automerken op de markt, die klaarstaan om de auto-industrie te…