Een nuchtere kijk op elektrisch rijden

Frits Pieper
19 feb 2019

Als het aan het kabinet ligt, schakelen we de komende jaren massaal over op elektrisch rijden. Waarom wij nog geen volledig elektrische voertuigen in ons wagenpark hebben? Simpel: vanwege de hoge afschrijving zou dat onze huurprijzen opdrijven. Plus: is elektrisch rijden op dit moment wel zo ‘groen’ als we allemaal denken?

Het antwoord op die laatste vraag is een simpel ‘nee’.

Koolstofdioxide

Wist je bijvoorbeeld dat tijdens de productie van een elektrische auto méér CO2 (koolstofdioxide) wordt uitgestoten dan bij de fabricage van een ‘gewone’ auto? Dat komt vooral op het conto van de fabricage van de accu. Natuurlijk, elektrische auto’s maken dat weer goed zodra ze de weg opgaan. Tijdens de hele levensduur is een elektrische auto schoner dan een auto op benzine of diesel. Maar hier moeten we wel wat kanttekeningen bij plaatsen.

Onze huurauto’s worden namelijk na een aantal jaar vervangen en gaan daarna een tweede leven als occasion tegemoet. Op dat moment heeft een auto of bus, het fabricageproces meegerekend, niet meer CO2 geproduceerd dan een elektrische auto. Dit ervan uitgaande dat de elektriciteit waarop een elektrische auto loopt lang niet altijd afkomstig is van duurzame bronnen.

Accu’s milieuprobleem

Op dit moment is het grootschalig recyclen van oude accu’s uit elektrische auto’s bovendien nog niet rendabel. Natuurlijk zal dat veranderen als er meer elektrische auto’s op de weg komen, maar op dit moment belanden veel accu’s nog gewoonweg op vuilnisbelten in landen als China. Niet echt milieuvriendelijk.

Motorrijtuigenbelasting

Elektrische auto’s zijn vooralsnog vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Daarmee betalen elektrische rijders niet mee aan het onderhouden van het wegennet, terwijl hun elektrische voertuigen zwaarder zijn dan hun evenknieën op benzine of diesel. Niet helemaal eerlijk, als je het ons vraagt. Bovendien betalen benzine- en dieselrijders al in feite de subsidie die je vanaf 2021 krijgt op de aanschaf van elektrische voertuigen.

Waterstof brandstof van de toekomst?

Ligt het milieu ons dan niet na aan het hart? Niets is minder waar. Elektrisch rijden zal steeds groener worden, maar is op dit moment nog niet zo groen als sommigen willen doen geloven. Bovendien denken we dat de auto op waterstof op termijn de elektrische auto voorbij zal streven. Misschien wel sneller dan je denkt.


Hoe sta jij tegenover de plannen van de regering? Wordt jouw volgende auto een elektrische – waarom wel of juist niet? Personenbus huren in Maastricht? Dat kan bij Adrem Autoverhuur!

1 reactie

  1. vossen op 24 januari 2020 om 21:25

    Het energetisch rendement van waterstof auto’s is vanaf het net slechts ca. 30%. Het energetisch rendement van een volledig elektrische auto is vanaf het elektriciteit net ca. 90%. Je hebt dus drie maal zoveel windmolens of zonnepanelen voor waterstof auto’s nodig dan bij een BEV! Daarom zal de waterstof auto het nooit halen.

Laat een reactie achter

Related Posts

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »