Veranderende mobiliteitsbehoefte

Frits Pieper
24 apr 2019

De mobiliteitsbehoefte van mensen verandert. Het leasebudget maakt langzaam plaats voor het mobiliteitsbudget. De consument wordt steeds kosten- en milieubewuster. Meer en meer mensen gebruiken de e-bike om naar hun werk te reizen. En er vindt een verschuiving plaats van autobezit naar autogebruik.

Toegenomen kosten- en milieubewustzijn

Klimaatverandering speelt een steeds grotere rol in mobiliteitsvraagstukken. De elektrische auto alléén biedt geen sluitend antwoord hierop. Met name in grote steden vormen het openbaar vervoer, deelauto’s en de e-bike vaak een prima alternatief voor de eigen auto.

Consumenten worden zich steeds bewuster van de kosten van autorijden. Ook het milieubewustzijn neemt toe. De auto is als statussymbool op zijn retour. Er vindt een verschuiving plaats van bezit naar gebruik. De consument gaat steeds vaker op zoek naar de voordeligste en ‘groenste’ oplossing.

Mobiliteitsbudget biedt vrijheid en flexibiliteit

Het mobiliteitsbudget wint gestaag aan populariteit. Dit alternatief voor het leasebudget geeft werknemers de vrijheid om hun eigen vervoerswijze te bepalen. Een werknemer krijgt van zijn baas een maandelijks budget, dat hij vrij kan besteden. Wat hij overhoudt, is in feite ‘gewoon’ – belastbaar weliswaar – inkomen.

Doordat een werknemer zijn eigen budget beheert, zal hij bewustere keuzes maken. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een kleinere, zuinigere auto of voor een hybride of volledig elektrisch voertuig. Ook de e-bike en – voor langere afstanden – het openbaar vervoer worden hiermee aantrekkelijker gemaakt. De TU Delft heeft uitgerekend dat het mobiliteitsbudget de maatschappij netto 50 miljoen euro kan opleveren. Bijvoorbeeld doordat er bespaard wordt op de reistijd.

Auto huren van je mobiliteitsbudget

Je kunt je mobiliteitsbudget ook besteden aan een zakelijke huurauto. Een kleine auto huur je al vanaf 22,40 euro (incl. verzekering) per dag, exclusief kilometer- en brandstofkosten. Heb je langere tijd vervoer nodig? Dan is shortlease een aantrekkelijke optie. Dat is geen ‘echte’ lease, maar langetermijnhuren. Je contract is na een maand dagelijks opzegbaar, dus je zit nergens aan vast.


Wil je als werknemer meer weten over de voordelen van zakelijk huren? Neem dan contact met ons op.

Laat een reactie achter

Related Posts

gratis parkeren geleen

Waar kun je gratis parkeren in Geleen?

Ben jij regelmatig te vinden in de gemeente Sittard-Geleen? Bijvoorbeeld omdat je in Sittard werkt of omdat je het leuk…

Lees meer »

Auto Wrappen

Auto wrappen: de voor- en nadelen

Auto wrappen is een proces waarbij een speciale vinylfolie wordt gebruikt om de buitenkant van een auto te bedekken. Deze…

Lees meer »

Auto band

Een autoband verwisselen in 10 stappen

Het kan iedereen overkomen na een onschuldige botsing met een stoeprand, versleten schokdempers of simpelweg oud materiaal; een lekke autoband….

Lees meer »