Een gebruikte auto kopen

Frits Pieper
08 mrt 2018

Voor veel mensen past een nieuwe auto gewoonweg niet in hun budget. Anderen kopen bewust een (jonge) tweedehands auto. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een occasion?

Het kopen van een gebruikte auto gaat altijd gepaard met enige onzekerheid. Klopt de kilometerstand wel? In wat voor staat verkeert de auto? Is de auto goed onderhouden? Allemaal vragen waarop je antwoord dient te krijgen, wil je met een gerust hart tot aankoop overgaan. Nu we het daar toch over hebben. Er is natuurlijk ook nog altijd de prijs!

5 punten om op te letten.

1. De kilometerstand

De kilometerstand zegt niet alles, maar wel veel over een auto. Ga daarom altijd na of de kilometerstand klopt aan de hand van de Nationale Autopas (NAP). Geen NAP aanwezig? Gebruik dan je gezond verstand. Een auto van twintig jaar oud met slechts 60.000 km op de teller is op z’n zachtst gezegd verdacht.

2. Wat is de staat van de auto?

De kilometerstand zegt niet alles over de staat van een auto. Ga de onderhoudshistorie na aan de hand van het onderhoudsboekje en kijk welke reparaties er hebben plaatsgevonden.  Moet de distributieriem binnenkort worden vervangen bijvoorbeeld?

Maak altijd een proefrit en let op rare geluiden en afwijkingen bij het sturen, remmen en schakelen. Laat desnoods de auto onderzoeken door je eigen monteur. Natuurlijk onderwerp je de auto ook aan een visuele inspectie, waarbij je let op roest, deukjes en krassen.

Check ook de verlichting, sloten, het interieur en de staat van de banden en ruitenwissers. Vergeet tot slot de verwarming en airco niet. Geloof ons, als het buiten dertig graden is, vergeet je geheid te controleren of de verwarming het doet.

3. Zit er garantie op de auto?

Als je een gebruikte auto koopt bij een dealer of (vak)garage, zit er vaak een of andere vorm van garantie of service bij. Bij particulieren en autohandelaren is dat niet het geval. Daar loopt de garantietermijn af zodra je het terrein afrijdt. Wist je trouwens dat de verkoper wel verplicht is gebreken aan de auto te melden? Anders is er sprake van misleiding of bedrog.

4. Inruilen

Wil je je oude auto inruilen? Merk dan op dat je er bij een autohandelaar minder voor terugkrijgt dan wanneer je hem particulier verkoopt. Wel krijg je bij inruil vaak iets meer terug dan wanneer je de auto ‘gewoon’ verkoopt aan de handelaar en heb je iets meer ruimte bij het afdingen.

5. Prijs

Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook. Dat geldt zeker voor auto’s. Een ogenschijnlijk koopje kan zich al snel ontwikkelen tot kostenpost. Vergelijk op occasionsites de prijzen van auto’s en vraag je af waarom iemand zijn auto voor een ‘te’ lage prijs van de hand doet.

Vergeet je tot slot niet dat de auto verzekerd moet zijn vanaf het moment dat het kenteken op jouw naam staat?


Sommige mensen lijken altijd geluk te hebben met het kopen van een gebruikte auto, anderen pech. Wat zijn jouw ervaringen met gebruikte auto’s? Liever een auto huren in de regio Kerkrade? Dat kan bij Adrem! 

Laat een reactie achter





Related Posts

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »

gratis parkeren roermond

Goedkoop en gratis parkeren in Roermond

Roermond is een ontzettend leuke stad om te shoppen in de bekende Designer Outlet of het Retailpark. Ook de historische…

Lees meer »

gratis parkeren geleen

Waar kun je gratis parkeren in Geleen?

Ben jij regelmatig te vinden in de gemeente Sittard-Geleen? Bijvoorbeeld omdat je in Sittard werkt of omdat je het leuk…

Lees meer »