Hoe kies ik de juiste pechhulp?

Frits Pieper
10 aug 2018

De Wegenwacht van de ANWB was lange tijd de enige en is nog steeds de grootste pechhulpdienst in Nederland. Maar de afgelopen jaren zijn er diverse concurrenten bijgekomen: onder andere Allianz, Blij dat ik Rij, Centraal Beheer en Route Mobiel. Hoe kies je nu de juiste pechhulp?

Het is niet makkelijk concurreren met de Wegenwacht van de ANWB, die in jaren een ijzersterke reputatie heeft opgebouwd en staat voor betrouwbaarheid. Nieuwe spelers op de markt kunnen dan eigenlijk maar één ding doen: op prijs concurreren. Maar bieden die prijsvechters wel dezelfde service en kwaliteit als de oude vertrouwde Wegenwacht?

De meeste concurrenten zijn goedkoper dan de Wegenwacht, maar kun je voor die prijs dezelfde service verwachten? Wij zochten het voor je uit en keken exclusief naar pechhulp in Nederland, niet Europa.

ANWB

(€ 58 of € 98 per jaar)

Allereerst de Wegenwacht van de ANWB zelf. Voor het instapbedrag van € 58 per jaar krijg je géén pechhulp in je eigen woonplaats en géén vervangend vervoer. Daarvoor betaal je € 98 per jaar.

Bij de ANWB ben je niet op kenteken, maar op persoon verzekerd. Als je in een andere auto rijdt, kun je dus gewoon een beroep doen op de Wegenwacht. Een tweede auto binnen je gezin, bijvoorbeeld die van je partner, is standaard meeverzekerd.

Bij de ANWB kun je vier keer per jaar kosteloos een beroep doen op de Wegenwacht. Daarna betaal je per pechgeval. De premie die je betaalt is onafhankelijk van de leeftijd van je voertuig.

De dekking gaat twee dagen na het afsluiten in en is na de eerste contractperiode maandelijks opzegbaar, net als bij alle andere pechhulpdiensten.

Allianz Global Assistance

(€ 29,95 of 54,95 per jaar)

Met € 29,95 per jaar (exclusief pechhulp in je woonplaats, € 54,95 inclusief) biedt Allianz Global Assistance een voordelig alternatief voor de Wegenwacht.

Net als bij de Wegenwacht kun je bij Allianz rekenen op vervangend vervoer. Groot verschil is dat je bij Allianz verzekerd bent op kenteken en niet op persoon, zoals bij de ANWB. Ook is er geen tweede auto meeverzekerd. Rijd je dus in een andere auto dan het verzekerd voertuig, bijvoorbeeld die van je partner, dan ben je in principe niet verzekerd. Wel kun je jaarlijks drie keer het kenteken van het verzekerd voertuig wijzigen.

Waar je vier keer per jaar kosteloos een beroep kunt doen op de Wegenwacht voor pechhulp, kun je dat bij Allianz zeven keer doen. Dat is een mogelijk voordeel als je erg veel rijdt of een pechgevoelige auto rijdt. Maar dan nog is het de vraag of er een reële kans is dat je zo vaak met pech langs de kant van de weg komt te staan.

Bij de Wegenwacht is je premie niet afhankelijk van de leeftijd van je voertuig. Bij Allianz daarentegen stijgt je premie als je auto ouder is dan drie jaar.

Goed om te weten dat je bij Allianz pas na vijf dagen na het afsluiten een beroep kunt doen op de pechhulp, terwijl de Wegenwacht al na twee (werk)dagen voor je klaarstaat. Zowel bij Allianz als bij de ANWB kun je na het aflopen van de eerste contractperiode dagelijks opzeggen.

Blij dat ik Rij

(€ 19,95 per jaar + € 60 per pechgeval)

Bij Blij dat ik Rij betaal je slechts € 19,95 per jaar, met de belangrijke aantekening dat je per pechgeval € 60 eigen risico betaalt. Anders dan bij de ANWB en Allianz is vervangend vervoer niet inbegrepen en ook de wegsleepkosten worden niet gedekt. Dat kan al snel in de papieren lopen.

Bij Blij dat ik Rij zijn alle gezinsleden verzekerd van pechhulp, ongeacht in welke auto ze rijden. Je bent dus niet op persoon of op kenteken verzekerd.

Je kunt onbeperkt een beroep doen op de pechhulp, maar betaalt zoals gezegd wel € 60 euro uit eigen zak per pechgeval. De premie is onafhankelijk van de leeftijd van het voertuig en de dekking gaat zeven dagen na het afsluiten in. Na de eerste contractperiode is je abonnement maandelijks opzegbaar.

Bij dat ik Rij is vooral interessant voor wie voor een lage premie verzekerd wil zijn van pechhulp, maar wel bereid is een flink eigen risico te lopen.

Centraal Beheer

(€ 38,72 per jaar)

Centraal Beheer biedt je voor 38,72 per jaar, inclusief pechhulp in je eigen woonplaats en vervangend vervoer, een erg aantrekkelijk alternatief voor de Wegenwacht van de ANWB.

Net als bij Allianz ben je op kenteken verzekerd en is er, anders dan bij de Wegenwacht, géén tweede voertuig meeverzekerd. Je kunt wel een onbeperkt aantal keren het kenteken van het verzekerd voertuig wijzigen.

Je kunt kosteloos zo vaak al je wilt een beroep doen op de pechhulp van Centraal beheer, zonder eigen risico. Is je voertuig vijf jaar of ouder? Dan stijgt wel je premie.

De dekking gaat al in één dag na het afsluiten en je abonnement is vanaf dan dagelijks opzegbaar.

Route Mobiel

(€ 68,30 per jaar)

Last but not least: Route Mobiel. Met € 68,30 duurder dan het goedkoopste abonnement op de Wegenwacht van de ANWB, maar daarvoor ben je wel verzekerd van pechhulp in je woonplaats én van vervangend vervoer.

Bij Route Mobiel ben je net als bij Allianz en Centraal Beheer op kenteken verzekerd. Een ander verschil met de ANWB is dat een tweede voertuig niet standaard is meeverzekerd. Wel krijg je € 20 euro korting op je jaarlijkse premie als je een tweede voertuig verzekerd. Je mag twee keer per jaar het kenteken wijzigen.

Net als bij de ANWB kun je vier keer per jaar kosteloos een beroep doen op de pechhulp van Route Mobiel. De premie is afhankelijk van de leeftijd van je auto en je betaalt meer premie als je auto vier jaar of ouder is. De dekking gaat in zeven dagen na afsluiten en is na de eerste contracttermijn maandelijks opzegbaar.

Tot slot

We willen geen oordeel vellen of pechhulp adviseren. Op basis van bovenstaande vergelijking kun je je eigen conclusies trekken.

Laat een reactie achter

Related Posts

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »