Raakt de budgetauto uit de gratie?

Frits Pieper
09 sep 2019

De Kia Picanto, Renault Twingo en Peugeot 108: deze razend populaire auto’s uit het A-segment worden vermoedelijk een stuk duurder. Deze auto’s kun je momenteel nog nieuw kopen voor rond de 12.000 euro. Over 5 tot 10 jaar kosten deze stadsautootjes misschien wel een kwart meer.

CO2-uitstoot omlaag, prijs omhoog?

Dat heeft alles te maken met de opkomst van de elektrische auto en de regels van de Europese Unie om de CO2-uitstoot terug te dringen. Omdat zelfs de meest zuinige, milieuvriendelijke auto’s niet aan die emissie-eisen kunnen voldoen, zoeken autofabrikanten massaal hun toevlucht in de ontwikkeling van elektrische en hybride voertuigen. En die zijn nu eenmaal duurder om te produceren.

Daarbij komt dat bepaalde veiligheidsvoorzieningen, die per 2021 verplicht zijn, de productiekosten toch al doen stijgen.

Kleine en compact auto’s hardst geraakt

Een hybride aandrijflijn in een nieuwe auto kost ongeveer 3000 euro. Een duurdere auto stijgt daardoor maar een paar procent in verkoopprijs. In het geval van een stadsautootje komt dit neer op een prijsstijging van ongeveer 25 procent. Deze zullen daarom naar verwachting uit de gratie van de prijsbewuste consument raken.

Autofabrikanten anticiperen daarop door de productie van deze modellen te staken. De Peugeot 108 en Citroën C1 zijn al ten dode opgeschreven. Ook andere auto’s uit het A-segment – en zelfs B-segment – gaan een onzekere toekomst tegemoet.

Tijdelijke prijsstijging?

Als de productiekosten van elektrische auto’s gaandeweg dalen, zou je dat in principe weer terug moeten zien in de verkoopprijs. Het is daarom niet ondenkbaar dat dit soort autootjes straks een rentree maakt. Maar dat zal naar verwachting pas over een jaar of tien zijn. In de tussentijd zullen autorijders met een smallere portemonnee aangewezen zijn op het aanbod aan gebruikte stadsauto’s.

Maar gezien de marktwerking en het dalende aanbod tegenover een stijgende vraag, zal ook het prijskaartje dat aan een compacte occasion hangt stijgen. De kleine auto’s die overblijven – nieuw of gebruikt – zullen dus hoe dan ook een stuk duurder worden.


Rijd jij op dit moment in een stadsauto? Wat betekent deze mogelijke (prijs)ontwikkeling voor jou? Laat het ons weten in een reactie. Een auto huren in de regio Urmond kan bij Adrem Autoverhuur.

Laat een reactie achter

Related Posts

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »

gratis parkeren roermond

Goedkoop en gratis parkeren in Roermond

Roermond is een ontzettend leuke stad om te shoppen in de bekende Designer Outlet of het Retailpark. Ook de historische…

Lees meer »