Schrikbarend aantal Limburgse provinciale wegen onveilig

Frits Pieper
15 mei 2019

Bijna 60 procent van de provinciale wegen in Limburg is onveilig
ingericht. Althans volgens een onderzoek van VIA, uitgevoerd in
opdracht van ANWB. Slechts 40 procent van de N-wegen heeft een
veilige weginrichting.

Provinciale weg relatief gevaarlijk

Provinciale wegen zijn verantwoordelijk voor een op de vijf verkeersdoden en daarmee relatief gevaarlijker dan rijkswegen en gemeentelijke wegen, aangezien die een veel groter deel van het wegennet vormen.

Veilige weginrichting en ongevallenscore

Een onveilige weginrichting betekent niet automatisch een hogere kans op ongevallen. Andersom staat een veilige weginrichting niet garant voor een lage ongevallenscore. Er zijn met andere woorden onveilig ingerichte wegen waar relatief weinig ongevallen gebeuren en veilig ingerichte wegen met relatief veel ongevallen. Dat heeft onder andere te maken met de verkeersdrukte.

Als je kijkt naar het aantal ongevallen, kunnen we 32 procent van de Limburgse provinciale wegen als ‘risicovol’ bestempelen. Twee op de drie van deze ‘ongelukswegen’ – oftewel 22,55 procent van alle provinciale wegen – is tevens onveilig ingericht. Hier kan de ongevallenkans dus worden teruggebracht door een veiligere weginrichting. ANWB roept de provincie dan ook op deze wegen maatregelen te treffen om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Welke zijn de gevaarlijkste provinciale wegen in Limburg?

Op deze kaart kun je, door in te zoomen, bekijken hoe Limburgse wegen scoren op het gebied van veiligheid en ongevallen. Roodgemarkeerde wegen zijn de wegen die laag scoren qua veiligheid en hoog wat betreft ongevallen.


Rijd jij regelmatig over wegen die onveilig zijn ingericht of waar veel ongelukken gebeuren? Pas jij je rijgedrag hierop aan? Eenvoudig en snel een verhuisbus huren in de regio Maastricht? Dat kan bij Adrem Autoverhuur!

Laat een reactie achter

Related Posts

luxe huurauto

Met een luxe huurauto door het heuvelland

De vakanties komen er langzaam aan en dat betekent natuurlijk leuke uitstapjes, dagjes weg en vakanties. Om mooie plekken te…

Lees meer »

rijden met aanhanger

Tips voor het rijden met een aanhanger

Wanneer je op vakantie gaat, aan het verhuizen bent of simpelweg spullen moet vervoeren, kan het wel eens zijn dat…

Lees meer »

distributieriem

Een versleten of kapotte distributieriem herkennen

Iedere auto heeft een distributieriem. Deze bevindt zich meestal aan de voorkant van de motor. Distributieriemen staan onder veel stress…

Lees meer »