Alles wat je moet weten over de telefoon flitser

Nina Geuskens
15 jul 2022

Weet jij al wat een telefoon flitser is? Deze nieuwe, slimme flitser wordt landelijk ingezet door de politie om mensen die tijdens het rijden met hun telefoon bezig zijn te bekeuren. Kom jij dus nog wel eens in de verleiding om tijdens het rijden even dat ene appje te beantwoorden, een nieuw liedje uit je Spotify-lijst te selecteren of je moeder te bellen en uitgebreid over je dag te vertellen? Wees dan gewaarschuwd! Want of je nu in je eigen auto rijdt, een auto huurt voor een roadtrip of rijdt in een bestelbus om je goederen op te halen; je kunt niet meer onopgemerkt met je telefoon bezig zijn! In dit artikel zullen we je daarom meer vertellen over deze innovatieve telefoonflitsers; waar ze staan opgesteld en wat het gevolg is als je betrapt wordt.

Wat is het doel van flitspalen voor telefoongebruik?

Sinds 1 juli 2021 zet de politie mobiele telefoon flitsers in. Door mensen die rijdend met hun telefoon bezig zijn te bekeuren, hoopt men het gebruik van smartphones in de auto te verminderen en zo de verkeersveiligheid te vergroten. De technologie van de mobiele telefoon flitser werd voor de invoer van het apparaat maandenlang getest middels machine learning. En aangezien deze testen succesvol verliepen, wordt de smartphone flitspaal nu landelijk gebruikt.

Werking van de flitser voor telefoon in hand

Aan de hand van kunstmatige intelligentie kan de camera van de telefoon flitser precies zien wanneer een bestuurder een mobiel elektronisch apparaat in de hand heeft. Dit elektronisch apparaat kan een smartphone zijn, maar bijvoorbeeld ook een tablet of een navigatie-apparaat. Aangezien de camera’s gebruikmaken van infraroodtechnologie, kunnen smartphonegebruikers ook ’s nachts worden betrapt.

smartphone flitspalen

Hoe ziet een telefoon flitser eruit?

Een telefoonflitser staat op een viaduct of een hoger punt op de weg en is naar beneden gericht op de weg, meestal tussen de reling van een brug door. De smartphone flitspaal ziet er niet anders uit dan een normale beveiligingscamera, maar kan dus herkend worden aan zijn hoge positie met de lens gericht naar beneden. De beelden worden met kabels verstuurd naar een computer in het busje van een team Elektronisch Verkeerstoezicht.

Waar staan telefoon flitspalen?

Flitsers voor mobiele telefoons zitten niet in bermen of auto’s, maar bevinden zich juist boven de weg. Meestal zijn ze opgesteld op viaducten over snelwegen of een ander hoger punt met uitzicht op de weg. De camera’s van de smartphone flitsers zijn schuin naar beneden gericht, zodat de illegale handeling, de chauffeur en het kenteken goed zichtbaar zijn. Het gezicht van de overtreder wordt meestal niet in beeld gebracht, maar wel de handen die de smartphone vasthouden. Nederland is met de mobiele telefoon flitspaal een voorloper in Europa, want alleen in Australië worden deze smart camera’s al veelvuldig ingezet. Een verkeersboete in het buitenland zul je dus nog niet snel krijgen als gevolg van een slim geplaatste telefoon flitser.

Wat gebeurt er als de flitser mobiele telefoon je betrapt?

Heeft de camera geconstateerd dat je een elektronisch apparaat in je hand hebt tijdens het sturen? Dan wordt er een foto gemaakt van jou als overtreder en van het kenteken van het voertuig. Deze foto gaat eerst naar het politiebureau, waar een agent controleert of de camera van de telefoon flitser de juiste constatering heeft gedaan. Als dat zo is, dan wordt er een melding gedaan en krijgt het Centraal Justitieel Incasso Bureau de opdracht om jou te beboeten. Je zult dan binnen enkele weken de bekeuring inclusief foto als bewijsvoering thuis gestuurd krijgen.

Hoogte boete als je geflitst bent

Word je gepakt door een telefoon flitser? Dan mag je even diep in de buidel tasten. De boete van het gebruiken van een smartphone tijdens het rijden bedraagt namelijk 240 euro, exclusief 9 euro aan administratiekosten. Dat is niet niks! Je zult de volgende keer wel minstens twee keer nadenken voordat je dat ene appje aanklikt. Hoewel smartphone flitspalen dus niet onze grootste vriend zijn, snappen we de invoering van dit apparaat wel heel goed. Veiligheid gaat namelijk boven alles!

Related Posts

schadefomulier invullen

Tips bij een schadeformulier invullen na een aanrijding

Wanneer je een aanrijding krijgt, wil je de ontstane schade van je autoverzekering vergoed krijgen, zeker wanneer het jouw schuld…

Lees meer »

kosten elektrisch laden

Wat zijn de kosten van elektrisch laden?

Er worden steeds meer elektrische en hybride auto’s gereden, waardoor er steeds meer behoefte is aan oplaadmogelijkheden. Je elektrische auto…

Lees meer »

auto huren voor een maand

Een auto huren voor een maand? Ontdek de mogelijkheden!

Een auto huren voor een maand kan een ideale oplossing zijn, wanneer je tijdelijk flexibel vervoer nodig hebt, zonder vast…

Lees meer »