Uber goedkoper dan huurauto?

Frits Pieper
23 mrt 2015

Kun je in de toekomst via Uber een auto huren?

Uber is de laatste tijd snel gegroeid en veel in het nieuws gekomen vanwege de impact die het heeft op de taxibranche. Het bedrijf Uber biedt auto’s aan in zo’n 52 landen van over de hele wereld. Uber verbindt haar klanten door middel van een efficiënte mobiele app met privéchauffeurs, maar ook officiële taxichauffeurs. Maar zal Uber in de toekomst ook aantrekkelijker zijn dan het huren van een auto?

Wat is Uber en hoe werkt het?

In 2009 begon het bedrijf dat opgericht is in San Francisco met hun diensten voor inwoners van die stad. Op dat moment konden mensen alleen nog gebruik maken van een limousinedienst. Men werkte toen al met hetzelfde principe als nu: mensen konden een limousine huren via een app. De rit werd betaald door een creditkaart en klanten konden hun chauffeur een beoordeling geven. In juli 2012 kon men in Londen voor het eerst ook gebruik maken van de dienst en later in dat jaar in december kwam Uber ook naar Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Inmiddels groeit Uber nog steeds en is het al wereldwijd actief.

Uber San Francisco

Uber gestart in San Francisco

Uber werkt alleen met particuliere bestuurders die de passagiers van Uber vervoeren met hun auto. Uber heeft dus haar eigen bestuurders met ieder hun eigen auto. Er zijn wel een aantal vereisten waaraan een chauffeur van Uber aan moet voldoen: de chauffeur moet minimaal 21 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een 4-deurs auto. Naast deze eisen mag de auto niet ouder zijn dan 10 jaar.

Uber is financieel interessant voor mensen zonder auto

Uber is al een paar jaar actief in Nederland en wordt ook steeds populairder ten opzichte van het openbaar vervoer. De reden dat Uber zo aanslaat is omdat het gemiddeld zo’n 50% goedkoper is dan het nemen van een taxi. Bovendien heb je dezelfde voordelen. Het is gemakkelijk, veilig en betaalbaar. Via Uber staat een auto net zo snel voor je deur als bij het bestellen van een taxi. Daarom is Uber voor mensen zonder een eigen auto een prima alternatief voor taxi en zelfs openbaar vervoer.

De gevolgen van Uber voor het vervoer

Nederland telt ongeveer 8 miljoen personenauto’s die eigenlijk voor één persoon kunnen gebruikt worden. In dat opzicht biedt Uber een uitkomst: er wordt efficiënter gebruik gemaakt van auto’s, waardoor er theoretisch gezien minder auto’s nodig zijn. Dit zou moeten leiden tot een schoner milieu, minder files en extra werkgelegenheid.

Of dit inderdaad het geval zal zijn, is nog maar de vraag: in een aantal landen zijn al stakingen geweest van Uber chauffeurs die beweren dat ze nauwelijks rond kunnen komen van het geld wat zij verdienen met het rondrijden in hun eigen auto. Verder is het nog maar de vraag in hoeverre mensen minder geneigd zullen zijn om een auto te kopen, wanneer zij zich dit financieel wel kunnen veroorloven.

Is Uber ook geschikt voor het verhuren van auto’s?

Uber richt zich nu nog op het vervoeren van personen van punt A naar B. Er wordt al getest in Amerika met het vervoer van pakketjes door chauffeurs met een eigen auto. Maar is Uber ook interessantFiat Panda voor uber voor mensen die een hele dag gebruik willen maken van een auto met of zonder chauffeur?

Als we de vergelijking trekken met de verhuurprijzen voor een hele dag wordt dat lastig. De goedkoopste auto bij Adrem Limburg, de klasse A, kost €18,50 per dag, inclusief verzekering. Deze prijzen lijken te laag voor Uber om ook in deze markt te stappen. Dit komt omdat er twee partijen aan moeten verdienen: Uber zelf en de auto-eigenaren.

Toch zijn er wel al initiatieven zoals Snappcar en Mywheels waaruit blijkt dat het huren van een auto bij een autoverhuurder niet altijd goedkoper is. De prijzen van sommige auto’s op Snappcar kunnen soms goedkoper uitpakken omdat de auto-eigenaren het als een leuke bijverdienste zien, zonder er van te hoeven leven. Houd er alleen wel rekening mee dat het vaak om wat oudere auto’s gaat, in tegenstelling tot de auto’s die je bij autoverhuurders kunt huren.

Lees meer over een overzicht van andere services op het gebied van meerijden en autodelen.

Denk jij dat door de opkomst van Uber het autolandschap snel verandert? Laat het ons hieronder weten!

3 reacties

  1. tanvir op 27 maart 2015 om 14:04

    Uber is super. Werd tijd dat de taxi markt overhoop gegooid wordt. En denk ik niet dat je in de toekomst met Uber autos kunt huren. Wel zul je net als bij taxi’s steeds simpeler kunnen afrekenen. Dat zie ik wel gebeuren.

  2. Maarten op 10 april 2015 om 13:29

    belachelijk dat uber gewoon de regels aan de laars lapt. de taxibranche gaat hier helemaal kapot aan. ik denk dat als ze ook in verhuren van autos gaan jullie wel kunnen inpakken!

  3. Theoritica op 26 oktober 2017 om 11:03

    Ik hoor de laatste tijd heel vaak de naam Uber vallen. Ikzelf heb er (nog) geen ervaring mee, maar ik hoor altijd wel positieve geluiden van vrienden en familie die er gebruik van hebben gemaakt. Groet, Samantha

Laat een reactie achter

Related Posts

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »