Waar moet je de vignet voor Zwitserland plakken?

Nina Geuskens
25 feb 2022

Als je op vakantie gaat naar Zwitserland ben je verplicht om een vignet te plakken, dit geldt dus ook als je een auto gaat huren. Een autobaanvignet is een tolsticker die je op de ruit van je auto hoort te plakken. Door middel van zo’n autobaanvignet betaal je automatisch tol voor alle snelwegen. Er zijn een aantal zaken belangrijk als je zo’n vignet gaat aanschaffen. Een voorbeeld daarvan is waar je zo’n  vignet moet plakken, dit is namelijk belangrijker dan je zou denken. Wij van Adrem zullen je er wat meer over vertellen. Zo ben je er van gegarandeerd dat jij met een gerust hart kunt vertrekken naar Zwitserland.

Een vignetbewijs in Zwitserland

Een vignet is het bewijs dat je voor je voertuig wegbelasting hebt betaald. Dit is verplicht voor alle voertuigen tot maximaal 3500 kg. Ook voor een aanhanger of caravan moet zo’n vignetbewijs worden aangeschaft. Op alle nationale snelwegen is het verplicht om een vignet te plakken, deze zijn bij aanschaf een kalenderjaar geldig. Een vignetbewijs kun je zowel in Nederland als Zwitserland zelf krijgen. In Nederland zijn deze bijvoorbeeld bij de ANWB voor €40,95 te koop. Er moet altijd kunnen worden aangetoond dat het een echte vignet is en daarom is het belangrijk om altijd het aankoopbewijs te bewaren. In Zwitserland kun je ze onder andere bij de grens, postkantoren en tankstations krijgen.

Hoe plak je een vignet in Zwitserland?

Het is belangrijk dat je een vignet op de juiste manier doet plakken. Bij een auto moet dit dan ook altijd aan de binnenzijde van de autoruit. Dit mag zowel linksonder als linksboven. Een vignet mag niet worden vastgeplakt met plakband. Beschadigde vignetten worden dan ook als ongeldig verklaard. Ook bij een motor moet een vignet goed zichtbaar zijn, dit doe je bijvoorbeeld door de vignet te pakken op de tand, kuip of het windscherm. Bij aanhangwagens zonder ruiten moet een vignet worden geplakt aan de linkerzijde, het liefst op een plek waar het niet makkelijk is om zo’n vignet te stelen. Vignetbewijzen uit voorgaande jaren moeten verwijderd worden.

Wat als je geen vignet doet plakken?

Naast dat het verplicht is om een vignet aan te schaffen, moet je deze ook echt op de juiste manier plakken. Wanneer dit niet het geval is kun je namelijk alsnog een boete krijgen. Dit doet de douane namelijk om het doorverkopen van vignetten of fraude te voorkomen. Naast dat je dan een boete krijgt van ongeveer 200 CHF, wat ongeveer €194 is, moet je ook nog een nieuw vignet aanschaffen. Als je door een of andere reden ruitschade oploopt waardoor je vignet beschadigd raakt, kun je dit opgeven bij de verzekering of de Zwitserse douane, je kan dan een nieuw vignet krijgen.

 

Dus ben jij van plan om een auto te huren om op vakantie te gaan naar Zwitserland of een roadtrip te maken door Europa? Dan raden wij het aan om het aanschaffen van een vignet voor in Zwitserland zeker niet te vergeten!

Related Posts

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »

gratis parkeren roermond

Goedkoop en gratis parkeren in Roermond

Roermond is een ontzettend leuke stad om te shoppen in de bekende Designer Outlet of het Retailpark. Ook de historische…

Lees meer »