Waar moet je het vignet voor Zwitserland plakken?

Nina Geuskens
25 feb 2022

Als je op vakantie gaat naar Zwitserland ben je verplicht om een vignet te plakken, dit geldt dus ook als je een auto gaat huren. Een autobaanvignet is een tolsticker die je op de ruit van je auto hoort te plakken. Door middel van zo’n autobaanvignet betaal je automatisch tol voor alle snelwegen. Er zijn een aantal zaken belangrijk als je zo’n vignet gaat aanschaffen. Een voorbeeld daarvan is waar je het  vignet van Zwitserland moet plakken, dit is namelijk belangrijker dan je zou denken. in deze blog zullen we dieper ingaan op de belangrijkste aspecten met betrekking tot plakken van dit vignet.

 

Waarom moet je een vignet in Zwitserland plakken?

Een vignet is het bewijs dat je voor je voertuig wegenbelasting hebt betaald. Het vignet is in Zwitserland verplicht voor alle voertuigen tot maximaal 3500 kg. Een vignet moet je in Zwitserland ook voor je aanhanger of caravan aanschaffen. Op alle nationale snelwegen is het verplicht om in het bezit te zijn van een geldig vignetbewijs. Deze zijn bij aanschaf een kalenderjaar geldig. Een vignetbewijs kun je zowel in Nederland als Zwitserland zelf krijgen. In Nederland zijn deze bijvoorbeeld bij de ANWB verkrijgbaar. Er moet te allen tijde kunnen worden aangetoond dat het een echt vignet is en daarom is het belangrijk om je aankoopbewijs te bewaren. In Zwitserland kun je ze onder andere bij de grens, postkantoren en tankstations krijgen.

vignet zwitserland plakken

Wat gebeurt er als je geen vignet geplakt hebt?

Naast dat het verplicht is om een vignet aan te schaffen, moet je deze ook echt op de juiste manier plakken. Wanneer dit niet het geval is, kun je namelijk alsnog een boete krijgen. Dit doet de douane namelijk om het doorverkopen van vignetten of fraude te voorkomen. Naast dat je dan een boete krijgt van ongeveer 200 CHF, wat ongeveer €194 is, moet je ook nog een nieuw vignet aanschaffen. Als je door een of andere reden ruitschade oploopt, waardoor je vignet beschadigd raakt, kun je dit opgeven bij de verzekering of de Zwitserse douane. Je krijgt dan een nieuw vignetbewijs.

 

Waar moet je nu het vignet voor Zwitserland plakken?

Een geldig vignet is kortom in Zwitserland verplicht, maar waar moet je het plakken? Het is belangrijk dat je het vignet niet zomaar ergens plakt. Bij een auto plak je het vignet altijd aan de binnenzijde van de autoruit. Dit mag zowel linksonder als linksboven in het raam. Een vignet mag niet worden vastgeplakt met plakband. Beschadigde vignetten worden als ongeldig verklaard.

Ook bij een motor moet een vignet goed zichtbaar zijn. Bij een motor kleef je het vignet op de tand, de kuip of het windscherm. Bij aanhangwagens zonder ruiten moet een vignet worden geplakt aan de linkerzijde. Let wel bij je aanhanger of caravan op dat je auto niet meer gewicht trekt dan toegestaan is, want ook daarop wordt gecontroleerd. Het liefst op een plek waar het niet makkelijk is om zo’n vignet te stelen. Vignetbewijzen uit voorgaande jaren moeten altijd verwijderd worden.

 

Auto huren op vakantie

Ook wanneer je een andere auto dan die van jezelf rijdt, moet je in het bezit zijn van een geldig vignet in Zwitserland. Waar je het vignet van Zwitserland moet plakken, is bij een huurauto hetzelfde als bij je eigen voertuig. Toch is een vakantieauto huren nog steeds een uitkomst, als je naar Zwitserland gaat. Je kunt het land en de bergachtige omgeving veel makkelijker met een huurauto verkennen dan bijvoorbeeld met het openbaar vervoer.

Related Posts

nieuwe auto inrijden

Moet je een nieuwe auto inrijden?

Nieuwe auto’s hebben een magische aantrekkingskracht; de glimmende lak, het frisse interieur en de belofte van probleemloos rijplezier. Maar voordat…

Lees meer »

gewicht auto trekken

Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

Het is een vraag die menig autobezitter zichzelf stelt: hoeveel mag mijn auto eigenlijk trekken? Of je nu met een…

Lees meer »

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »