Wasmachine verhuizen: hoe ga je te werk?

Frits Pieper
22 feb 2016

De wasmachine is zonder twijfel een van de lastigste onderdelen van je inboedel om te verhuizen. Het is een groot, log en zwaar apparaat dat lastig via een smalle trap naar boven of naar beneden is te dragen. Heel wat anders dan een paar verhuisdozen dus. Hoe krijg je de wasmachine dan toch veilig naar je nieuwe woning? Een paar tips.

Ontkoppelen

Het verhuizen van een wasmachine begint natuurlijk met de juiste voorbereiding. De aansluitingen op stroom en water kun je het beste al op de avond voor de verhuizing ontkoppelen, een maatregel die vooral belangrijk is voor de wateraansluiting omdat die er meestal een paar uur over doet om helemaal leeg te lopen. Door de slang goed te laten uitlekken en op de verhuisdag vast te plakken aan het apparaat zelf, voorkom je dat er onnodig water uit de wasmachine lekt. Eventueel achtergebleven water in het systeem van de wasmachine verwijder je door het apparaat eerst op een verhoging te zetten en daarna te kantelen. Door het filter te openen (verwijder daarvoor eerst het stripje of klepje) kun je het water uit de wasmachine laten lopen en opvangen in een emmer of teiltje.

Bescherming bij het verhuizen van een wasmachine

Bij het vervoeren van een wasmachine is het allereerst van belang om de trommelbescherming te bevestigen. Door de trommel, een van de meer kwetsbare en tevens belangrijkste delen van het apparaat, vast te zetten met bouten of ijzeren stangen, blijft ze tijdens het vervoer op de juiste plaats zitten. Een goede bescherming van de trommel voorkomt dat de wasmachine van binnen beschadigd raakt en na de verhuizing haperingen gaat vertonen. Heb je de beschermbeugels of pinnen niet meer? Dan is het een optie om de bovenkant van de wasmachine eraf te schroeven en de ontstane open ruimte te vullen met een paar handdoeken of een kussen. Om krassen, deukjes of andere uiterlijke beschadigingen tegen te gaan (het is namelijk niet zo moeilijk om tijdens het verplaatsen een muurtje aan te stoten), is het ook handig om een stuk plastic of noppenfolie om het apparaat te wikkelen.

Vervoeren

Nadat je de wasmachine met het nodige pas- en meetwerk en flink wat druppels zweet eindelijk naar beneden hebt gedragen, begint het apparaat aan de reis naar zijn nieuwe woning. Als je een verhuisbedrijf hebt ingehuurd ben je van de meeste zorgen af, maar veel mensen vervoeren hun spullen liever zelf. Het inzetten van je eigen personenauto is niet de beste optie en biedt een meer dan denkbeeldige kans op schade aan de apparatuur en het voertuig. Het in rechtopstaande toestand vervoeren van je wasmachine is de beste en veiligste manier en minimaliseert de kans op beschadigingen aan de trommel en leidingen. De beste optie is het huren van een aanhanger of bestelbusje. Let er wel op dat de wasmachine goed vaststaat en niet kan omkiepen in de bestelbus.

Bescherm je rug

Een wasmachine is natuurlijk een groot en log apparaat dat al gauw tussen de 65 en 80 kilo op de weegschaal brengt. Tenzij je een volleerd gewichtheffer bent, is het verstandig om een dergelijk bakbeest altijd met twee man te tillen. Om te voorkomen dat je uiteindelijk met een hernia in het ziekenhuis belandt, is het belangrijk om tijdens het tillen je rug zo recht mogelijk te houden. Maar gelukkig bestaan er hulpmiddelen om het zware tilwerk wat te verlichten. Het huren van een kleine steekwagen (vaak mogelijk bij verhuisbedrijven of bouwmarkten) kan ook uitkomst bieden bij het vervoeren van een wasmachine. Er zijn zelfs speciale modellen waarmee je wasmachines ook relatief gemakkelijk een trap op kunt rijden. Mocht het echt niet lukken om de wasmachine als geheel te sjouwen, dan kun je ook de betonnen gewichten van het apparaat tijdelijk verwijderen door de boven- of achterkant los te schroeven. Op die manier verdeel je het totale gewicht effectief in tweeën.

Naast het verhuizen van je wasmachine zijn er ook andere belangrijke onderwerpen die je zeker niet moet vergeten. Bekijk daarom hier onze checklist over de voorbereiding van een verhuizing.

Laat een reactie achter





Related Posts

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »

gratis parkeren roermond

Goedkoop en gratis parkeren in Roermond

Roermond is een ontzettend leuke stad om te shoppen in de bekende Designer Outlet of het Retailpark. Ook de historische…

Lees meer »

gratis parkeren geleen

Waar kun je gratis parkeren in Geleen?

Ben jij regelmatig te vinden in de gemeente Sittard-Geleen? Bijvoorbeeld omdat je in Sittard werkt of omdat je het leuk…

Lees meer »