Wist je dat …?

Frits Pieper
18 sep 2017

‘Zomaar’ tien leuke feitjes en weetjes over auto’s en autorijden!

Wist je dat …?

Je in Nederland in principe géén gevarendriehoek in de auto hoeft te hebben? Wél is het verplicht naderende bestuurders op tijd te waarschuwen als je stilstaande auto een obstakel vormt. Maar dat mag ook met je alarmlichten. Functioneren die niet? Dan is een gevarendriehoek in feite wel een verplichting.

Als je in Nederland woont, je een auto met een buitenlands kenteken mag hebben? De auto moet dan wel geregistreerd staan in Nederland. Verder ben je hier ‘gewoon’ bpm en motorrijtuigenbelasting verschuldigd. Bij kortstondig gebruik kun je hiervoor vrijstelling krijgen.

De groene kentekenplaten die je zo nu en dan ziet zogenaamde handelaarskentekenplaten zijn? Waarschijnlijk maakt iemand een proefritje met de auto.

Bepaalde lettercombinaties op kentekenplaten ongewenst zijn? Bijvoorbeeld SS (Schutzstaffel, de beruchte paramilitaire organisatie van de nazi’s), afkortingen van politieke partijen of van organisaties zoals KKK of NSB.

Een auto die vóór 1 januari 1960 voor het eerst is toegelaten in Nederland géén APK-plicht heeft?

auto reparerenEr bij de APK-keuring naast veiligheid ook naar milieuaspecten wordt gekeken? Zo wordt de uitstoot van uitlaatgassen gemeten. Stoot een auto meer gassen uit dan mag van de wet, dan komt je dit op een afkeur te staan.

Autoschade ontstaan door een slecht wegdek mogelijk te verhalen is op de wegbeheerder – meestal de gemeente, provincie of Rijkswaterstaat? Je schadeclaim heeft kans van slagen als de toestand van het wegdek al langere tijd slecht is en in feite al lang gerepareerd had kunnen worden.

Kinderen tót 1,35 meter moet vervoeren in een goedgekeurd autozitje? Welk autozitje geschikt is voor jouw kind, hangt onder andere af van de leeftijd, lengte en het gewicht van het kind.

Als je langere tijd niet op vakantie gaat met je camper, je het kenteken beter kunt laten schorsen? Je betaalt dan in de tijd dat je de camper niet gebruikt geen motorrijtuigenbelasting en je hoeft het voertuig niet te verzekeren. Ook hoeft het voertuig niet apk-gekeurd te worden.

Als je zaken aan je voertuig wijzigt, je mogelijk de RDW op de hoogte moet brengen? Bijvoorbeeld wanneer je de auto in een andere kleur laat spuiten, je auto laat chiptunen of een andere uitlaat aanbrengt. Mogelijk is een aanvullende keuring nodig. De (her)keuring moet je zelf bekostigen.


Ken jij nog een feitje waarvan je vermoedt dat onze volgers er niet van op de hoogte zijn? Laat een reactie achter!

Laat een reactie achter

Related Posts

25 jaar Adrem Autoverhuur én een nieuwe vestiging!

“Daarvoor moet je echt niet bij mij zijn,” staat er op de website van Adrem Autoverhuur onder de foto van…

Lees meer »

milieubewust rijden

Alles over milieubewust rijden

In onze snel veranderende wereld wordt milieubewust rijden steeds belangrijker. De impact van traditionele voertuigen op het milieu is aanzienlijk,…

Lees meer »

auto leasen zonder bkr check

Auto leasen zonder BKR

Bij het leasen van een auto komt vaak een BKR-check om de hoek kijken en je vraagt je misschien af…

Lees meer »