Alles over de APK

Frits Pieper
04 okt 2017

De APK, of Algemene Periodieke Keuring, is een veiligheids- en milieukeuring waaraan auto’s van drie of vier jaar en ouder jaarlijks worden onderworpen. Wanneer en hoe vaak je auto precies op keuring moet, is afhankelijk van de brandstofsoort en leeftijd van het voertuig.

Zo moeten benzineauto’s na vier en dieselauto’s na drie jaar op keuring. Na die twee jaar hoeven benzineauto’s tot hun achtste slechts één keer in de twee jaar op keuring, terwijl diesels elk jaar gekeurd moeten worden. Na acht jaar geldt voor zowel benzine- als dieselauto’s de jaarlijkse keurplicht. Auto’s ouder dan dertig jaar hoeven, vreemd genoeg, slechts tweejaarlijks te worden gekeurd, terwijl oldtimers (<1960) helemaal niet op keuring hoeven.

De APK geeft je de garantie dat je op het moment van de keuring veilig de weg op kan. Het wil dus niet zeggen dat je tot de volgende APK-keuring gevrijwaard bent van veiligheidsissues of reparaties. Bij de APK wordt gekeken naar de technische staat van de auto, met het oog op veiligheid, milieu en de registratie van de auto. Onder andere de remmen, schokdempers, verlichting, uitlaatgassen en kilometerstand worden gecontroleerd. In totaal wordt op meer dan honderd punten gecontroleerd.

auto reparerenIs een auto die beschikt over een recente APK een goede aankoop? Nou, niet per se. Een auto die zogezegd ‘door de APK’ is gekomen, kan volgend jaar op tientallen punten worden afgekeurd. Terwijl een auto die op één puntje – bijvoorbeeld een kapot lampje – is afgekeurd, een prima aankoop kan zijn. Wil je ervan verzekerd zijn dat je nog een tijdlang plezier hebt van je occasion? Dan moet je een aankoopkeuring, of totaalkeuring, laten uitvoeren.

Als je goed voorbereid op de keuring wilt verschijnen, kun je zelf een aantal punten nalopen. Denk aan de bandenspanning en profieldiepte, verlichting, ruitenwissers en het oliepeil. Zo voorkom je een onnodige afkeur. Een wijdverbreid misverstand is dat de eigenaar van de auto zélf op de keuring dient te verschijnen. Dat is niet waar. Evenmin hoef je het oude keuringsrapport mee te nemen. Het nieuwe moet je, uiteraard, wel een jaar lang te bewaren. Ben je het kwijt, dan kun je bij de RDW of bij het APK-keuringsstation tegen betaling een kopie aanvragen.

Tot slot: met een afgekeurde auto mag je niet meer rijden, ook als het oude keuringsrapport in principe nog geldig is!


Is jouw auto wel eens afgekeurd? Zo ja: op welk(e) punt(en)? Deel het met onze volgers! Auto huren in Kerkrade en omgeving van Adrem? Uiteraard zijn onze auto’s APK gekeurd! 

Laat een reactie achter

Related Posts

Auto uit sneeuw krijgen

Met onze handige tips jouw auto uit sneeuw krijgen

Het winterseizoen kan prachtig zijn, met zijn sneeuw bedekte landschappen en het wintersport gevoel. Rijden in de sneeuw kan echter…

Lees meer »

Baby

Wat is duurder: een kind of een auto?

‘Zou je nog een kind willen?’ ‘Weet je wat dat kost? € 120.000 tot ze 18 zijn! Daar kun je…

Lees meer »

Afkoop eigen risico huurauto

Is de afkoop eigen risico huurauto mogelijk?

Een auto huren is vandaag de dag snel en eenvoudig te realiseren. Je huurt bijvoorbeeld een auto voor je vakantie…

Lees meer »