Alles over autovrije zondagen in Nederland

Nina Geuskens
17 aug 2022

Oorspronkelijk was de autovrije zondag een, door de overheid ingestelde zondag, waarop het verboden was om in een auto te rijden of een ander voertuig met verbrandingsmotor te gebruiken. Deze dag werd ingesteld om verschillende redenen, bijvoorbeeld omdat er door oorlogen oliecrisissen en benzinetekorten waren. Om zoveel mogelijk benzine veilig te stellen (voor het leger bijvoorbeeld), spoorde de overheid mensen aan om het autogebruik zoveel mogelijk te beperken en werden er dus autovrije zondagen ingesteld. Zo’n soort autovrije zondag was in Nederland voor het laatst op 6 januari 1974.

Tegenwoordig worden er ook nog wel eens autovrije (zon)dagen georganiseerd. Maar dit wordt vooral gedaan door milieuorganisaties, actiegroepen en gemeentes. Zo willen ze mensen bewuster maken van de bescherming van het milieu en energiebesparing. Ook elk jaar tijdens de Europese Mobiliteitsweek (van 16 – 22 september) wordt er een ‘Autovrije Dag’ georganiseerd. Gemeenten door heel Nederland, maar ook door de rest van Europa, kunnen hieraan deelnemen door bepaalde straten af te sluiten voor autoverkeer.

Wanneer waren de laatste autovrije zondagen in Nederland en Maastricht en komt de autovrije zondag binnenkort weer terug? Je leest het in deze blog.

Wanneer was de laatste autovrije zondag in Nederland?

De laatste echte landelijke autovrije zondag in Nederland was dus op 6 januari 1974. De tien zondagen tussen november 1973 en januari 1974 waren tot autovrije zondagen benoemd naar aanleiding van de olie schaarste die heerste tijdens de Jom Kipoeroorlog. De laatste ‘Autovrije Dag’ in Nederland t.b.v. milieubewustzijn was in 2019. Alleen de stad Groningen deed hieraan mee.

Wanneer was de laatste autovrije zondag in Maastricht?

De laatste Autovrije Dag in Maastricht was op zondag 13 september 2009. Deze zondag werd niet alleen door Maastricht, maar ook door vele andere gemeenten benoemd tot officiële Autovrije Dag. Deze dag vormde een mooie aftrap voor de Week van de Vooruitgang, waarin ongeveer 75 procent van Nederlandse gemeenten activiteiten organiseerden om duurzame mobiliteit (lopen, fietsen, openbaar vervoer etc.) te stimuleren.

Het was de derde keer dat de gemeente Maastricht meedeed aan de Autovrije Dag. De voorgaande autovrije dagen in Maastricht waren in 2007 en 1999. Het autovrije gebied was sinds de eerste editie erg uitgebreid.

Keert de oorspronkelijke autovrije zondag nog terug?

Om de zoveel jaar doen gemeentes in Nederland dus mee aan de Autovrije Dag van de Europese Mobiliteitsweek om milieu bewustheid onder mensen te vergroten. Maar de laatste tijd wordt er ook door sommige organisaties en actievoerders gepleit om de oorspronkelijke autovrije zondag weer terug in te voeren in Nederland. Dit om de hoge benzineprijzen en de energiecrisis het hoofd te bieden.

Vooral als het aan het Internationaal Energieagentschap (IEA) ligt, wordt de autoloze zondag binnenkort weer een ding. De autoloze zondag terug invoeren (in grote steden) in Nederland is één van de 10 punten die het IEA heeft opgesteld om de huidige energiecrisis de baas te worden. Of dit plan ook gaat worden uitgevoerd, is natuurlijk nog maar de vraag.

Voorlopig kun je in ieder geval nog lekker door het Heuvelland crossen op je vrije zondag. Geniet er dus nog van zolang het kan. Dit kun je doen door een auto te huren in Limburg bij Adrem Autoverhuur Limburg. Je kunt bij ons ook voordelig een auto huren voor een lang weekend! Kijk eens rond op onze website of neem contact op om de verschillende mogelijkheden te ontdekken. Lees in deze blog meer over de huidige trends en ontwikkelingen in de autobranche.

Related Posts

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »