Het pompstation halen op een bijna lege tank

Frits Pieper
31 dec 2018

Sommige mensen tanken nog voordat hun tank halfleeg is, terwijl anderen er een sport van maken om het tankstation te halen met zo min mogelijk brandstof in de tank. Maar wat als het lampje op je dashboard begint te knipperen terwijl er in geen velden of wegen een tankstation te bekennen is?

Anticiperen

Om niet stil komen te staan, zul je dan erg zuinig moeten rijden. En dat gaat verder dan het uitschakelen van de airco en de juiste versnelling kiezen. Laat remmen en hard optrekken zijn funest. Door goed te anticiperen op het gedrag van andere weggebruikers en verkeerssituaties, haal je de meeste meters uit elke druppel benzine.

Keep rollin’

Zie je in de verte een stoplicht op rood springen of zie je dat je voorrang moet verlenen? Laat het gas dan los, trap de koppeling in en laat de auto rustig uitrollen. In de ideale situatie kom je zonder het rempedaal in te trappen tijdig tot stilstand. Dit is echter balanceren op een dun lijntje. Want wat je niet wilt, is dat je te veel vaart verliest en weer moet optrekken.

Haastige spoed …

Een fout die veel automobilisten maken, is denken dat ze zo snel mogelijk bij het tankstation moeten komen. Ze gaan nerveus rijden, terwijl de situatie juist vraagt om een rustige rijstijl. Je moet je auto zoveel mogelijk laten uitrollen en gedoseerd gas bijgeven. Ook al leidt dat wellicht tot irritatie bij andere weggebruikers.

Op tijd schakelen

Ook het kiezen van de juiste versnelling is belangrijk. Door net wat sneller dan gewoon op te schakelen, maakt je auto minder toeren en verbruik je minder brandstof. Al moet je natuurlijk ook weer niet te snel opschakelen. Maar bij 50 km/u kun je doorgaans rustig in z’n vier rijden.

Auto huren met gratis brandstof

Tank leeg; en nu?

Al deze maatregelen ten spijt, kan het gebeuren dat je met een knallege tank langs de kant van de weg komt te staan. Als de motor begint te haperen, is het zaak je auto zo snel mogelijk veilig langs de kant van de weg te parkeren, op de vluchtstrook of in de berm. Voorkom dat je op de rijbaan stil komt te staan en het overige verkeer hindert. Hopelijk kun je het volgende tankstation te voet bereiken en met een volle jerrycan de ‘walk of shame’ terug naar je voertuig maken.

Tank op tijd!

Zie deze tips niet als een reden om zo laat mogelijk te tanken! Je tank helemaal leegrijden, is funest voor de brandstofleidingen, brandstofpomp en motor van je auto. Het beste is het om je tank altijd voor minimaal een kwart gevuld te houden. Dat voorkomt een hoop problemen. Auto huren in Heerlen? Dat kan bij Adrem!

 

Laat een reactie achter

Related Posts

Auto Wrappen

Auto wrappen: de voor- en nadelen

Auto wrappen is een proces waarbij een speciale vinylfolie wordt gebruikt om de buitenkant van een auto te bedekken. Deze…

Lees meer »

Auto band

Een autoband verwisselen in 10 stappen

Het kan iedereen overkomen na een onschuldige botsing met een stoeprand, versleten schokdempers of simpelweg oud materiaal; een lekke autoband….

Lees meer »

parkeren weert

Goedkoop en gratis parkeren in Weert

Waar kun je parkeren in Weert? Heb jij een dagje shoppen gepland met vrienden in Weert? Dan is het handig…

Lees meer »