Alternatief dagje uit: het BloteVoetenPark in Brunssum

Frits Pieper
03 sep 2015

Lopen op blote voeten is, buitenshuis althans, de meeste mensen vreemd. Dit terwijl wandelen op blote voeten nog gezonder is dan met schoeisel aan. In het BloteVoetenPark in Brunssum kun je maar liefst vier kilometer blootsvoets. En dat is verrassend leuk én uitdagend!

Leuk en gezond

Met je blote voeten door de modder, het zand of gras lopen brengt je allereerst dichter bij de natuur. Als je het niet gewend bent, is het een bijzondere gewaarwording. Daarbovenop is het hartstikke gezond voor onder andere je bloedsomloop, coördinatie en spijsvertering. De voordelen van blootsvoets lopen vertonen gelijkenissen met die van voetreflexologie.

Afwisselend parcours

Op je tocht over het vier kilometer lange blotevoetenpad maken je voeten kennis met diverse ondergronden. Je loopt

over bospaden en zandweggetjes. Dan weer koud, dan weer opgewarmd door de zon. Over het hele traject vind je bakken met daarin onder andere kiezels en dennenappels. Ook kom je onderweg diverse obstakels tegen, zoals evenwichtsbalken.

BloteVoetenPark

Een behoorlijke uitdaging: de hindernisbaan in het midden van het park

Lichamelijke en spirituele uitdaging

Durfallen kunnen zich wagen aan de hindernisbaan over de vijver. Over onder andere rechtop in het water geplaatste paaltjes baan je je een weg naar de overkant, met niets anders dan een slaphangend koord als houvast. Een behoorlijke uitdaging, kunnen we je vertellen! Wij hielden het dan ook maar net droog. Het risico op een nat pak vermijden? Je kunt ook in een grote boog om deze hindernisbaan en vijver heenlopen.

Na deze uitdaging volgt een wat filosofischer deel van de route, als je door verschillende laantjes met diverse spreuken loopt. Dan volgen een aantal cirkels en triade, die stof tot nadenken geven. Het volgende steltenpad is dan weer vooral een fysieke uitdaging.

Met de voeten in de klei

Schrobben na blotevoeten park

Je voeten en enkels hebben na afloop een flinke schrobbeurt nodig

In de modderpoel sta je kniehoog in de heilzame modder. Even later, nadat je van rotsblok naar rotsblok bent gesprongen op het Obelixpad, kun je het gros van de modder eraf spoelen op de watertrap. De laatste restjes modder schrob je er tot slot bij de voetenwasplaats af met een afwasborsteltje. Als je wilt, kun je je voeten nog verwennen bij de welnessplaats of genieten van een hapje en drankje op het natuurterras.

Praktische info

Het BloteVoetenPark ligt aan de rand van het Schutterspark, aan de Ganzenpool, waar je gratis kunt parkeren.

In april, mei, juni, september en oktober is het park van woensdag t/m zondag geopend van 11.00 tot 18.00 uur. In juli en augustus is het park iedere dag open van 10.00 tot 18.00 uur. In de wintermaanden is het park dicht.

De toegangsprijs voor volwassenen bedraagt 6,50 euro. Kinderen t/m 12 jaar betalen 3,50 euro. (Onze ervaring is dat kinderen tot drie jaar mogen gratis naar binnen mogen, maar dat staat niet expliciet op de website. Pin ons er dus niet op vast!)

Er zijn ook diverse arrangementen voor kinderen, volwassenen en speciale bezinningsarrangementen.

Tot slot

Zo vreemd als het in het begin voelt om je schoenen uit te trekken, zo’n rare gewaarwording is het straks om ze weer aan te doen. Het lopen op blote voeten went verrassend snel. Denk niet dat het bloetevoetenpad een makkie is, want je doet gemakkelijk anderhalf à twee uur over de ‘slechts’ vier kilometer. Behoorlijk wat calorieën armer en een spirituele ervaring rijker, stapten we moe, maar voldaan in de auto. Lees hier meer over dagjes uit met Adrem.

Laat een reactie achter

Related Posts

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »