Eyewitness Beek: de Tweede Wereldoorlog door de ogen van August

Frits Pieper
18 dec 2015

Het aantal mensen dat de Tweede Wereldoorlog bewust heeft meegemaakt en er uit eigen ervaring over kan vertellen, slinkt. Geen nood. Het Eyewitness-museum in Beek (LB) maakt jou zélf ooggetuige van de oorlog.

eyewitness-museumVan hobby tot museum

Eyewitness is een particulier museum en een initiatief van Wim Seelen. In 2008 verkocht hij het familiebedrijf, waarvan hij de derde generatie vormde. De miljoenen en de tijd die daardoor vrijkwamen, besteedde Seelen aan zijn grote interesse: de Tweede Wereldoorlog. Langzaam ontvouwden zich plannen voor een museum. Na vier jaar voorbereiding opende het museum in 2013 zijn deuren.

Ooggetuigenverslag

Als ondernemer wist Seelen dat hij het creatief moest aanpakken om zich te onderscheiden van de tientallen oorlogsmusea die ons land telt. Hij creëerde het fictieve personage August Segel (1917-1945). Bezoekers van Eyewitness horen en zien in het museum het ooggetuigenverslag van deze Duitse parachutist, dat is gebaseerd op echte gebeurtenissen. Een bijzondere invalshoek, omdat het de menselijke kant van de oorlog laat zien, door de ogen van de ‘vijand’.

Oorlog komt tot leveneyewitness

August neemt je mee in zijn wereld en vertelt je zijn verhaal aan de hand van een dertiental taferelen, met levensechte poppen, authentieke uniformen van onder andere NSB’ers en SS’ers, wapentuig en andere memorabilia. Hierbij worden de gruwelen van oorlog, zoals doden en gewonden, razzia’s, deportaties en concentratiekampen, niet geschuwd. Bij veel van de taferelen is beeld- en geluidmateriaal beschikbaar. Brieven aan het thuisfront van de hand van August maken het verhaal nog levendiger.

Saillant detail

Het museum is gevestigd in de voormalige ambtswoning van de Beekse burgemeester Joop van Sonsbeeck, die in 1941 aftrad vanwege principiële bezwaren tegen de Duitse bezetting. In 1944 dook hij onder en tegen het einde van de oorlog verbleven nog enkele leden van twee SS-divisies in het pand, waaronder naar verluidt enkele hoge officieren. Een bijzondere achtergrond voor een oorlogsmuseum.

Praktische informatie

Eyewitness Beek is van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en ’s weekends van 12.00 tot 18.00 uur. De normale toegangsprijs bedraagt 6 euro voor kinderen van 4 t/m 12 jaar en 10 euro voor iedereen die ouder is.

Eyewitness ligt aan de Maastrichterlaan 45 in Beek. Er is een beperkt aantal (gratis) parkeerplaatsen op het eigen terrein.

Lees hier meer over dagjes uit met Adrem.

Laat een reactie achter

Related Posts

Baby

Wat is duurder: een kind of een auto?

‘Zou je nog een kind willen?’ ‘Weet je wat dat kost? € 120.000 tot ze 18 zijn! Daar kun je…

Lees meer »

Afkoop eigen risico huurauto

Is de afkoop eigen risico huurauto mogelijk?

Een auto huren is vandaag de dag snel en eenvoudig te realiseren. Je huurt bijvoorbeeld een auto voor je vakantie…

Lees meer »

Kun je in de sneeuw rijden zonder winterbanden in het buitenland?

Binnen Nederland is het niet verplicht om in de winter met winterbanden te rijden. Vanwege de veiligheid wordt het wel…

Lees meer »