Met Adrem Limburg naar … Kasteel Hoensbroek

Frits Pieper
11 dec 2015

Kasteel Hoensbroek is een van de grootste kastelen van Nederland en zeker een bezoekje waard. Bewonder de majestueuze ‘Sael’, breng een bezoekje aan de griezelkerker en neem deel aan een van de vele activiteiten die er worden georganiseerd.

Kasteel Hoensbroek nu

Tegenwoordig is Kasteel Hoensbroek ingericht als kasteelmuseum. Tijdens een bezoek heb je toegang tot meer dan veertig ingerichte vertrekken. Zo krijg je een goede indruk van hoe het leven op een kasteel er vroeger aan toe ging.

Kasteel Hoensbroek is tevens een officiële trouwlocatie en er zijn ook diverse mogelijkheden om je bruiloft of een ander feest te vieren. Zo ook thematische kinderfeestjes, waarbij de kids – uiteraard verkleed – op speurtocht gaan of middeleeuwse spelletjes doen. Een echte aanrader!

Ook voor volwassenen valt er genoeg te beleven. Zo kun je een kasteelbezoek combineren met diverse workshops, waaronder boogschieten en schermen. Een leuk idee voor een personeelsuitje. Zo’n kasteelbezoek kan opgeluisterd worden door verklede acteurs te laten opdraven of door jezelf in middeleeuwse kledij te hullen.

Het hele jaar door zijn er speciale evenementen op Kasteel Hoensbroek, passend bij het seizoen.

Praktische info

Kasteel Hoensbroek is bijna iedere dag geopend van 10.00 tot 17.30 uur, met uitzondering van 24 en 25 december, 31 december, 1 januari en carnaval. Op 26 december (tweede kerstdag) gaat het kasteel pas om 12.00 uur open.

De reguliere toegangsprijs bedraagt 9,75 euro voor ‘volwassenen’ (>12 jaar) en 7,25 euro voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Kinderen onder de 4 jaar mogen gratis naar binnen. Voor (school)groepen gelden afwijkende tarieven. Voor speurtochten en dergelijke betaal je een toeslag, boven op de normale toegangsprijs.

Kasteel Hoensbroek ligt aan de Klinkertstraat, maar de (gratis) parkeerplaats en ingang liggen aan de Juliana Bernardlaan.

Kasteel Hoensbroek vroeger

Hoensbroek is een samenstelling van ‘Hoen’ en ‘broek’. Hoen is de naam van het adellijke geslacht dat het kasteel stichtte. En een broek is een drassig gebied langs een rivier of beek (vlak bij het kasteel komen drie beken samen). Om zich te onderscheiden van de rest van de familie, ging het geslacht Hoen zich ‘Hoen zu Broeck’ of ‘Hoen van den Broeck’ noemen, wat verbasterde tot (van) Hoensbroe(c)k.

In de volksmond wordt het kasteel ook wel ’t Gebrookhoes genoemd, net als vóór de komst van de familie Hoen het dorp Gebrook heette. In het dialect wordt Hoensbroek nog steeds vaak Gebrook genoemd. De naam Gebrookhoes is in feite ouder dan het kasteel zelf en verwijst naar het versterkte huis dat hier rond 1250 gelegen moet hebben.

De oudste delen van het huidige Kasteel Hoensbroek, waaronder de ronde toren aan de achterkant, zijn van rond 1360. De andere, vierkante toren aan de achterzijde dateert van de grote verbouwing van 1643. De twee torentjes die de ingang aan de voorzijde flankeren zijn nog jonger. De verschillende bouwstijlen die door de eeuwen heen zijn toegepast, kun je gemakkelijk onderscheiden.

In de loop van de eeuwen heeft het kasteel een keur aan bewoners gekend – ridders, graven, rijksheren en markiezen. De vorige eeuw heeft het kasteel nog eventjes dienstgedaan als kindertehuis. Een van de laatste kasteelbewoners was de bekende Nederlandse schrijver en dichter Bertus Aafjes, die er ruim twee decennia woonde en werkte.

Het spook van Hoensbroek

We willen je niet bang maken, maar op Kasteel Hoensbroek zou een heus spook rondwaren. Naar verluidt is dit de geest van markiezin Anna Catharina, bijgenaamd de Blauwe Dame. Boven in de ronde toren van het kasteel merken passanten zo nu en dan een blauw licht op. Anna Catharina is in 1760 gestorven op het kasteel als ongelukkige weduwe. In de drie meter dikke muren van de toren zouden twee van haar kinderen zijn ingemetseld, die op jonge leeftijd zijn overleden. Een spookverhaal, of …?

Ga je met een groep naar Kasteel Hoensbroek? Denk er dan eens over na een personenbusje voor zes of negen personen te huren bij Adrem Limburg. Je huurt al een busje vanaf 39,90 euro per dag (excl. kosten voor verzekering en brandstof en excl. btw).

Lees hier meer over dagjes uit met Adrem.

Laat een reactie achter





Related Posts

nieuwe auto inrijden

Moet je een nieuwe auto inrijden?

Nieuwe auto’s hebben een magische aantrekkingskracht; de glimmende lak, het frisse interieur en de belofte van probleemloos rijplezier. Maar voordat…

Lees meer »

gewicht auto trekken

Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

Het is een vraag die menig autobezitter zichzelf stelt: hoeveel mag mijn auto eigenlijk trekken? Of je nu met een…

Lees meer »

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »