Wat zijn de verschillende auto segmenten?

Frits Pieper
15 apr 2015

De autowereld is net zo divers als de mensen die erin rijden. Van compacte stadsauto’s tot luxe SUV’s en krachtige sportwagens, er is voor ieder wat wils. Elk auto segment heeft zijn eigen kenmerken, voordelen en doelgroep. In deze blog duiken we dieper in de verschillende auto segmenten, zodat je beter geïnformeerd bent bij je volgende aankoop of huurauto.

Hoe wordt bepaald welke autosegmenten er zijn?

Het bepalen van auto segmenten gebeurt op basis van verschillende criteria die fabrikanten, marktonderzoekers en autoliefhebbers gebruiken om voertuigen in te delen. Deze factoren omvatten onder andere:

  • Grootte van de auto
  • Gewichtsklasse
  • Type carrosserie, zoals hatchbacks
  • Prijsniveau
  • Prestaties

Er is echter geen duidelijke regelgeving waarbij een duidelijke scheidslijn wordt getrokken welke auto in welk segment valt. Sterker nog, de classificaties van de autocategorieën worden steeds onduidelijker door de vele extra’s waarmee auto’s worden uitgerust.

auto segmenten

Veertien officiële autoklassen

In onderstaand overzicht zie je welke segmenten er officieel in Nederland voorkomen, waarna we de vier bekendste kort uitlichten. In totaal zijn er 14 officiële autosegmenten:

  • A-segment: submini’s (Citroën C1, Toyota Aygo, Volkswagen Up)
  • B-segment: kleine auto’s (Ford Fiesta, Volkswagen Polo, Opel Corsa)
  • C-segment: kleine middenklasse (Volkswagen Golf, Audi A3)
  • D-segment: middenklasse (Peugeot 508, Opel Insignia)
  • E-segment: hogere middenklasse (Mercedes-Benz E-Klasse)
  • F-segment: grote auto’s (Jaguar XJ)
  • G-segment: sportieve modellen (Mazda MX-5)
  • H-segment: sportauto’s/supercars (Jaguar F)
  • I-segment: groot en luxueus (Rolls Royce Ghost, Bentley Mulsanne, Aston Martin Rapide)
  • J-segment: medium MPV’s (Renault Scénic, Volkswagen Touran, Opel Zafira Tourer)
  • K-segment: upper MPV’s (Renault Espace, Ford S-Max)
  • L-segment: lower SUV’s (Hyundai Tucson, Volvo XC60)
  • M-segment: upper SUV’s (BMW X5, Audi Q7)
  • N-segment: bestelauto’s (Renault Kangoo)

Huurauto categorie A

Het A-segment is de eerste auto categorie waaronder de kleinste en goedkoopste wagens vallen. Dit wordt over het algemeen de miniklasse genoemd. Ook andere benamingen zoals de ‘submini’  en ‘stadsauto’ worden aan dit auto segment gegeven. Het A-segment kenmerkt zich door het kleine formaat van de auto. Het is doorgaans de meest simpele uitvoering van de meeste automerken.

Deze kleine A-klasse wordt vrijwel altijd verhuurd als een compacte stadsauto voor gebruik in stedelijke gebieden. Een A-klasse auto heeft gewoonlijk 4 zitplaatsen en een lengte van maximaal 3,5 meter. Het interieur is eenvoudig en er is nooit een trekhaak aanwezig. Wij raden het dus ook niet aan om een auto uit het A-segment te huren wanneer je op vakantie gaat. De kracht van de motor laat het eigenlijk niet toe om lange afstanden af te leggen met een zware lading. De auto is daarentegen prima geschikt wanneer je korte afstanden moet afleggen.

Huurauto categorie B

De B-klasse bij auto’s wordt meestal de compacte klasse of de ‘economy’ klasse genoemd. Dit type auto is net iets groter dan het A-segment, maar valt nog steeds onder de kleinere en goedkopere wagens. Een andere veelgebruikte term voor auto’s in de B-klasse is ‘Hatchback’. De Hatchback is een naam die men gegeven heeft aan auto’s waarvan men het bestuursgedeelte kan bereiken via de bagageruimte of de kofferbak. De bagageruimte is daardoor geen afgesloten deel van de auto en iemand die op de achterbank zit, kan gemakkelijk iets uit de kofferbak meenemen zonder uit te hoeven stappen.

De B-klasse is geschikt om te huren wanneer je voor een langere tijd in de auto moet zitten en langere afstanden gaat afleggen. Auto’s in het B-segment zijn over het algemeen net wat stabieler en hebben meer power om ook buiten de stad te rijden over onverharde wegen. Bovendien heb je meer bagageruimte dan in het A-segment.

mercedes is een hoger auto segment

Categorie C huurauto

Het C-segment is een populaire autoklasse in Nederland. Het is een luxere uitvoering van het B-segment met eveneens de Hatchback variant. Maar ook de goedkopere stationcars vallen al in het C-segment. Wil je een auto huren op vakantie? Dan adviseren wij een auto te kiezen in het C-segment. Zeker voor een groot gezin en een niet al te verre afstand is een middenklasse stationcar een prima auto om te huren.

Huurauto klasse D

Een huurauto in categorie D zijn veel geschikter voor het afleggen van langere afstanden. Het is daarmee ook een populaire klasse voor leaseauto’s en een goede auto voor een zomer- of wintervakantie in het buitenland. Net als de C-klasse is een auto in het D-segment prima geschikt om mee op vakantie te gaan. Wij raden deze auto aan bij vakantiebestemmingen waar veel kilometers worden afgelegd. Verder worden auto’s in het D-segment vaak voor één of twee dagen gehuurd wanneer de eigen auto of auto van de zaak tijdelijk niet beschikbaar is.

Auto categorie E

In het E-segment zitten vaak de wat duurdere auto’s. De auto’s scoren op de meeste onderdelen net even wat hoger dan het D-segment. Vaak bieden de auto’s in dit segment met name veel meer accessoires op het gebied van comfort. Het is dan ook een type auto die veel wordt gebruikt in de taxibranche.

Laat een reactie achter





Related Posts

nieuwe auto inrijden

Moet je een nieuwe auto inrijden?

Nieuwe auto’s hebben een magische aantrekkingskracht; de glimmende lak, het frisse interieur en de belofte van probleemloos rijplezier. Maar voordat…

Lees meer »

gewicht auto trekken

Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

Het is een vraag die menig autobezitter zichzelf stelt: hoeveel mag mijn auto eigenlijk trekken? Of je nu met een…

Lees meer »

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »