Wat zijn de verschillende auto segmenten?

Frits Pieper
15 apr 2015

Een overzicht van elk autosegment

Iedereen heeft er ooit wel eens van gehoord bij het huren of kopen van een auto: een auto segment, ook wel autoklasse genoemd. Het auto segment  wordt voor auto’s gebruikt om beter onderscheid te kunnen maken en zo het vergelijken van de verschillende merken te vergemakkelijken.

Factoren van classificatie

Of een auto in een A- of B-segment valt, hangt af van verschillende factoren. Allereerst wordt gekeken naar de lengte en de grootte van de auto en ook naar andere factoren zoals de hoogte van de prijs van een auto. Er is echter geen duidelijke regelgeving waarbij een duidelijke scheidslijn wordt getrokken welke auto in welk segment valt. Sterker nog, de classificaties van de auto segmenten worden steeds onduidelijker door de vele extra’s waarmee auto’s worden uitgerust.

Voorheen kon aan een auto segment worden afgelezen hoe luxe een auto was, tegenwoordig vind je ook extra accessoires in het laagste auto segment.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste auto segmenten en waar je op moet letten bij het huren van een bepaalde auto.

A-segment (miniklasse)

Het A-segment is de eerste autoklasse waaronder de kleinste en goedkoopste wagens vallen. Dit wordt over het algemeen de miniklasse genoemd. Ook andere benamingen zoals de ‘submini’  en ‘stadsauto’ worden aan dit auto segment gegeven. Het A-segment kenmerkt zich door het kleine formaat van de auto. Het is doorgaans de meest simpele uitvoering van de meeste automerken.

Huren van een A-klasse

Deze kleine A-klasse wordt vrijwel altijd verhuurd als een kleine Fiat Pandastadsauto voor gebruik in stedelijke gebieden. Een A-klasse auto heeft gewoonlijk 4 zitplaatsen en een lengte van maximaal 3,5 meter. Het interieur is eenvoudig en er is nooit een trekhaak aanwezig. Wij raden het dus ook niet aan om een auto uit het A-segment te huren wanneer je op vakantie gaat. De kracht van de motor laat het eigenlijk niet toe om lange afstanden af te leggen met een zware lading. De auto is daarentegen prima geschikt wanneer je korte afstanden moet afleggen.

Voorbeelden van A-klasse

Enkele voorbeelden van auto’s in het A-segment zijn de Fiat Panda, Peugeot 107 en Nissan Pixo.

B-segment (compacte klasse)

De B-klasse bij auto’s wordt meestal de compacte klasse of de ‘economy’ klasse genoemd. Dit type auto is net iets groter dan het A-segment, maar valt nog steeds onder de kleinere en goedkopere wagens.

Een andere veelgebruikte term voor auto’s in de B-klasse is ‘Hatchback’. De Hatchback is een naam die men gegeven heeft aan auto’s waarvan men het bestuursgedeelte kan bereiken via de bagageruimte of de kofferbak. De bagageruimte is daardoor geen afgesloten deel van de auto en iemand die op de achterbank zit, kan gemakkelijk iets uit de kofferbak meenemen zonder uit te hoeven stappen.

Huren van een B-klasseB-segment auto

De B-klasse is geschikt om te huren wanneer je voor een langere tijd in de auto moet zitten en langere afstanden gaat afleggen. Auto’s in het B-segment zijn over het algemeen net wat stabieler en hebben meer power om ook buiten de stad te rijden over onverharde wegen. Bovendien heb je meer bagageruimte dan in het A-segment.

Voorbeelden van B-klasse

Enkele auto’s in de compacte klasse zijn onder andere de Audi A1, Citroën C3 en Seat Ibiza.

C-segment (compacte middenklasse)

Het C-segment is een populaire autoklasse in Nederland. Het is een luxere uitvoering van het B-segment met eveneens de Hatchback variant. Maar ook de goedkopere stationcars vallen al in het C-segment.

Huren van een C-klasseC-segment auto

Wil je een auto huren op vakantie? Dan adviseren wij een auto te kiezen in het C-segment. Zeker voor een groot gezin en een niet al te verre afstand is een middenklasse stationcar een prima auto om te huren.

Voorbeelden van C-klasse

Auto’s in C-klasse zijn de Ford Focus, Opel Astra en de Volkswagen Golf.

D-segment (middenklasse)

De auto’s in het D-segment zijn veel geschikter voor het afleggen van langere afstanden. Het is daarmee ook een populaire klasse voor leaseauto’s en een goede auto voor een zomer- of wintervakantie in het buitenland.

Huren van een D-klasseD-segment auto

Net als de C-klasse is een auto in het D-segment prima geschikt om mee op vakantie te gaan. Wij raden deze auto aan bij vakantiebestemmingen waar veel kilometers worden afgelegd. Verder worden auto’s in het D-segment vaak voor één of twee dagen gehuurd wanneer de eigen auto of auto van de zaak tijdelijk niet beschikbaar is.

Voorbeelden van D-klasse

Auto’s die in de D-klasse vallen zijn Citroën C5 en de Volkswagen Jetta.

E-segment (hogere middenklasse)

In het E-segment zitten vaak de wat duurdere auto’s. De auto’s scoren op de meeste onderdelen net even wat hoger dan het D-segment. Vaak bieden de auto’s in dit segment met name veel meer accessoires op het gebied van comfort. Het is dan ook een type auto die veel wordt gebruikt in de taxibranche.

Huren van een E-klasseE-segment auto

Een auto in het E-segment wordt bij ons voornamelijk gehuurd door zakenmensen die lange afstanden moeten afleggen (in het buitenland) en niet te vermoeid uit de auto willen stappen. Mensen die vaak en lang in de auto zitten stellen een hoog comfort zeer op prijs en zelfs als noodzakelijk om scherp en fit te blijven bij afspraken.

Voorbeelden van de E-klasse

Auto’s in de E-klasse zijn onder andere Audi A6 en A7, BMW 5-serie en Mercedes-Benz E-klasse.

Wil je meer weten over de verschillende auto segmenten? Plaats hieronder je reactie.

 

Laat een reactie achter

Related Posts

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »