Checklist: Verhuizing
Bij een verhuizing komt meestal heel wat kijken. Het is een drukke en intensieve periode waarin je heel wat zaken moet regelen om de overstap naar je nieuwe woning soepel te laten verlopen. Om de verhuizing in goede banen te leiden, is het handig om vooraf een checklist te maken. Wat zijn de belangrijkste zaken waar je aan moet denken? Wij zetten hieronder alles op een rij en hebben het ook verwerkt tot een handige infographic!
Voorkom dubbele woonlasten
De eerste voorbereidingen beginnen al op het moment dat je weet dat er een verhuizing aan zit te komen. Allereerst is het natuurlijk van belang om de huur van je oude woning (en eventueel ook een garage) op te zeggen om te voorkomen dat je wordt opgescheept met dubbele woonlasten. Geen huurwoning? Zet het oude huis dan vroeg in de verkoop om het scenario van dubbele lasten voor te zijn. Je kunt ook al beginnen met het regelen van de hypotheek (of in elk geval al wat research te doen) als je van plan bent om een koopwoning te betrekken.
Fase 1: De eerste voorbereidingen
Om de verhuizing soepel te laten lopen is het zaak om al vroeg te beginnen met het plannen en regelen van de belangrijkste administratieve en praktische zaken. Lees hieronder de belangrijkste aandachtspunten voor de voorbereiding van verhuizen.
Schakel je een professioneel verhuisteam in?
Verhuizen kost geld, ook al regel je veel zelf. Zorg er voor dat je een ruim budget hebt, bekijk ook onze besparingstips bij verhuizen. Vraag offertes aan van verschillende verhuisbedrijven en vergelijk wat het inhoudt om zelf te verhuizen of om een professioneel verhuisteam in te schakelen. Kijk hierbij naar de verschillen in kosten als je zelf verhuist en de kosten van een verhuisteam.
Verhuizen kun je vaak ook prima zelf doen, maar zorg dan wel voor goed vervoer. Er zijn verschillende soorten verhuiswagens waarvan je gebruik kunt maken, maar onderzoek eerst welk formaat verhuiswagen je nodig hebt. Je kunt ook een bestelbus huren tijdens de verhuizing.
Informeer verschillende partijen
Het is belangrijk om diverse personen en instanties te informeren. Denk hierbij aan de provider(s) van telefoon, internet en televisie. Hierdoor voorkom je dat automatische afschrijvingen in de toekomst worden afgeschreven. Een andere belangrijke partij is je verzekeraar, informeer wat je inboedelverzekering dekt tijdens de verhuizing. Ook moet je niet vergeten om artsen, specialisten, apothekers, en banken in te lichten.
Maak daarnaast vroegtijdig aan je werkgever bekend dat je gaat verhuizen zodat je een verhuisverlof kunt aanvragen. Tot slot is moet je afspraken maken met de nieuwe bewoners over het al dan niet overnemen van zaken zoals de vloer, gordijnen of antennes.
Informeer voor jezelf
Als je naar een andere gemeente verhuist is het belangrijk dat je meer informatie hebt over de nieuwe woonplaats. Wanneer je verhuist naar een huurwoning is het handig om te informeren naar de eventuele huurtoeslag.
Checklist voor de verhuizing:
- Informeer naar verhuisbedrijven
- Regel vervoer voor het verhuizen
- Informeer diverse personen en instanties
- Maak afspraken met de nieuwe bewoners
- Regel verhuisverlof
- Informeer naar de huurtoeslag
- Stop of wijzig automatische overschrijvingen
- Zoek informatie over de nieuwe woonplaats
- Licht artsen, specialisten, apothekers, verzekeraars en de bank in
- Ruim spullen op die je niet mee neemt naar de nieuwe woning
- Zet de gevulde vriezer op de koudste stand
Fase 2: Vlak voor de verhuizing
De verhuisdag is bijna aangebroken: tijd voor de allerlaatste voorbereidingen om het moment suprême gladjes te laten verlopen en onaangename verrassingen uit te sluiten. Laat je vrienden en familie weten wat je nieuwe adres is en breng eventueel geleende spullen van ze terug. Het is belangrijk dat de sleuteloverdracht goed geregeld is en dat je opvang hebt geregeld voor je kinderen tijdens de verhuizing zelf.
Verhuismateriaal
Hoewel het aantal verhuisdozen dat je nodig hebt afhangt van de omvang van je inboedel, heeft een gemiddeld vierpersoons gezin al gauw dertig tot veertig verhuisdozen nodig om alle spullen te kunnen vervoeren. Verhuisdozen met een grote draagkracht zijn de beste en veiligste optie. Afhankelijk van het formaat, kost een verhuisdoos één tot twee euro.
Naast de verhuisdozen, heb je hoogstwaarschijnlijk ook nog ander verhuismateriaal nodig zoals inpakpapier en schuim- of noppenfolie nodig om de te vervoeren objecten extra te beschermen. Speciale opslag- en verhuisdekens kunnen uitkomst bieden bij het beschermen van meubels. Zeker voor een grote verhuizing heb je al gauw vijftien tot twintig verhuisdekens nodig.
Voorbereiding van verhuizen verschillende apparaten
Een huishouden heeft veel apparaten, zorg er voor dat je deze op de juiste manier verhuisklaar maakt. Ontkoppel kleine elektronische apparaten zoals een waterkoker.
Wasmachine
Bij het verhuizen van een wasmachine zijn er verschillende punten waar je op moet letten. Laat bijvoorbeeld de trommel vastzetten om beschadiging van het apparaat tijdens het verhuizen te voorkomen.
Koelkast
Ook de koelkast heeft een eigen gebruiksaanwijzing. Begin alvast met het leeg- en schoonmaken van de koelkast, en lees verder onze tips om een koelkast goed en veilig te verhuizen.
Computers en laptops
Ook bij het verhuizen van je computer, laptop of tablet moet je voorzichtig zijn, zorg er voor dat je altijd van tevoren een backup maakt van je harde schijf. Op die manier loop je niet het risico dat je bestanden verliest bij een ongeluk tijdens de verhuizing.
Voorbereiding overige eigendommen
Begin alvast met het inpakken van al je spullen in dozen, maar zorg er wel voor dat je deze goed labelt zodat je niks kwijtraakt. Zorg er voor dat je kostbaarheden goed opbergt om te voorkomen dat die tijdens het verhuizen zoek raken. Het is verstandig om meubels te demonteren, omdat ze zo minder ruimte in nemen en makkelijker te verplaatsen en transporteren zijn. Bedek de meubels tijdens de verhuizing met verhuisdekens voor extra bescherming tijdens het transport. Neem nu ook alvast de vaste lampen en gordijnen af, zodat je dit later niet hoeft te doen.
Administratieve zaken:
- Verstuur adreswijzigingen
- Regel opvang voor kinderen en huisdieren
- Regel de sleuteloverdracht
- Zeg je oude postbus op
- Breng geleende spullen terug
- Reserveer een parkeerplaats voor de verhuiswagen
Praktische zaken:
- Koop verhuismaterialen
- Berg kostbaarheden op
- Demonteer meubels
- Neem de vaste lampen en gordijnen af
- Ontkoppelen elektrische apparaten
- Maak de wasmachine verhuisklaar
- Maak de koelkast verhuisklaar
- Maak de computer verhuisklaar
- Label alle dozen
Checklist voor de verhuisdag zelf
Na al het voorbereidende werk en geregel ben je eindelijk toe aan de verhuisdag. Tijdig opstaan zorgt voor rust en zorgt ervoor dat je alle acties op een ontspannen manier kunt uitvoeren. Hoewel de meeste spullen inmiddels wel al ingepakt zullen zijn, is het zaak om eerst nog de laatste dozen te vullen zodat alles gereed staat voor vertrek.
Handbagage tijdens de verhuizing
Daarnaast zijn er nog een aantal praktische zaken waar je tijdens het verhuizen zeker rekening mee moet houden. Stop sleutels, belangrijke papieren en contant geld bij elkaar in de handbagage. Je kunt het geheel bijvoorbeeld met een draad samenbinden. Plaats ook de reservezekeringen voor elektrische apparaten in de handbagage.
Het verplaatsen van meubels
Gebruik een steekkar en/of meubelroller om zware spullen zoals de koelkast, wasmachine, of kisten te verplaatsen. Vergeet niet om ook een gereedschapskist mee te nemen voor onder meer het (de)monteren van meubels. Wanneer alles in de verhuiswagen staat is het belangrijk dat je de spullen vast zet met spanbanden om te voorkomen dat ze tijdens het rijden gaan schuiven.
Controleer alles
Controleer het hele huis of je niks vergeten bent, ook de vergeten hoekjes zoals de zolder en de schuur. Sluit vervolgens het gas en de waterleiding af en neem de meterstanden op. Zo ben je er zeker van dat je niet te veel of te weinig betaalt bij de eindafrekening. In de winter moet je niet vergeten om de waterleiding ook af te tappen. Let ook goed op dat alle ramen en deuren zijn gesloten als je vertrekt.
Checklist tijdens de verhuizing:
- Stop belangrijke spullen in de handbagage
- Stop de reservezekeringen in de handbagage
- Gebruik een steekkar
- Neem een gereedschapskist mee
- Gebruik spanbanden in de bestelbus
- Controleer vergeten hoekjes
- Sluit het gas en de waterleiding af
- Tap de waterleiding af in de winter
- Neem de meterstanden op
- Sluit deuren en ramen
Infographic checklist verhuizing
Om er voor te zorgen dat je al deze handige informatie gemakkelijk bij de hand hebt tijdens je verhuizing en het proces daar naar toe, hebben we deze infographic ontwikkeld. Stap voor stap zul je niks vergeten en kun je rustig beginnen met jouw verhuizing!
Related Posts
Waar kun je gratis parkeren in Venlo?
By Nina Geuskens |
Je hebt besloten om in het weekend een auto te huren in Venlo, waarmee je dan ook de binnenstad gaat bezoeken….
Auto huren zonder creditcard? Dit moet je weten
By Nina Geuskens |
Een auto huren kan een handige optie zijn in Nederland, maar ook bij vakantie in het buitenland. Veel autoverhuurders vragen…
Waar kun je gratis parkeren in Maastricht?
By Frits Pieper |
Parkeren in Maastricht is voor veel bezoekers van de stad een doorn in het oog. Of je nu met je…